Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie zbrojenie i jaka grubość stropu piwnicy (podłoga garażu)

widmor

Recommended Posts

Witam!, robię piwniczkę pod garażem obok kanału samochodowego i mam pewne obawy co do wykonania zbrojenia i grubości stropu. Kierownik budowy polecił abym zrobił zbrojenie drutem 12mm co 15cm w dwie strony i zalał betonem B20 o grubości 12cm. Piwniczka ma wymiary 6mx4m i po środku mam juz trzy słupy na których będzie podpierany strop, tak jak narysowałem niżej. Ten strop musi wytrzymać masę samochodu osobowego maksymalnie do 1,5t.

Potrzebuję waszej opinii bo zalać chcę a zima tuż tuż.

Dziękuję i pozdrawiam

strop garaz.jpg

Hmmm....... Nie wiem co to ujemne obciążenia a kierownik kazał zrobić jak wyżej pisałem. Mam pewne obawy ponieważ sąsiad budowlaniec powiedział ze to może być troszkę mało, ale z drugiej strony przecież nie będę wjeżdżał na wielką halę tylko na małą płytę która będzie spoczywała na trzech słupach. Łącznie powinno wytrzymać do 1,5t, ale ta masa będzie rozkładana jeszcze na 4 koła wiec punktowa nośność to do 400Kg. Proszę o szybką odpowiedz ponieważ dzisiaj zaczynam zbrojenie.

Serdecznie pozdrawiam.

piwnica z boku.jpg

Hmmm....... Nie wiem co to ujemne obciążenia a kierownik kazał zrobić jak wyżej pisałem. Mam pewne obawy ponieważ sąsiad budowlaniec powiedział ze to może być troszkę mało, ale z drugiej strony przecież nie będę wjeżdżał na wielką halę tylko na małą płytę która będzie spoczywała na trzech słupach. Łącznie powinno wytrzymać do 1,5t, ale ta masa będzie rozkładana jeszcze na 4 koła wiec punktowa nośność to do 400Kg. Proszę o szybką odpowiedz ponieważ dzisiaj zaczynam zbrojenie.

Serdecznie pozdrawiam.

Nie ujemne obciążenie tylko ujemne momenty to ogromna różnica. Znajomy budowlaniec ma racje liche to zbrojenie kierownika. Prosisz się o kłopoty.

Na czym stoją te słupy? Co jest pod spodem? Jak są zazbrojone te słupy? Czy planuje się robić jakieś podciągi? Co jest na krawędziach?

Można by tak pytać jeszcze długo, ale kierownik ma szklaną kulę i wszystko zbroi na oko. "Zbroi" od "nabroi"! ;-)

Wycofaj się z tego, póki możesz.

.... ujemne momenty podporowe .....

Dziękuję za poświęcenie dla mnie czasu. Jestem tylko elektronikiem i tego technicznego nazewnictwa nie znam, nie udało mi się także poszukać czegoś w skrócie aby zrozumieć co mi sugerujesz.

Dużo pracowałem na budowie i wiem jak zrobić większość rzeczy i potrafię także znaleźć problem, taki jak ten. Jak nie zapłacę to się nie dowiem.

Nie dopisałem że jest to nowa budowa i do tej pory zrobiłem tylko fundamenty i cała płyta będzie leżeć na fundamentach, pisałem wcześniej tylko o słupach.

Serdecznie pozdrawiam

Dziękuję za poświęcenie dla mnie czasu. Jestem tylko elektronikiem i tego technicznego nazewnictwa nie znam, nie udało mi się także poszukać czegoś w skrócie aby zrozumieć co mi sugerujesz.

Dużo pracowałem na budowie i wiem jak zrobić większość rzeczy i potrafię także znaleźć problem, taki jak ten. Jak nie zapłacę to się nie dowiem.

Nie dopisałem że jest to nowa budowa i do tej pory zrobiłem tylko fundamenty i cała płyta będzie leżeć na fundamentach, pisałem wcześniej tylko o słupach.

Serdecznie pozdrawiam

Ujemne momenty są również nad ścianami. Jeżeli to nowa budowa to masz projekt na ten strop, jeżeli to samowola budowlana to sorry nie podpowiadam. Projekt na taka płytę kosztuje grosze a spokój masz na lata.

Wlasnie tu jest ten problem, projekt kupiony bez piwnicy, robota zaczeta, a czasu nie ma.

Zdecydowalem sie w ostatniej chwili poniewaz, jednak piwnica to nie zastapione pomieszczenie z przydatnymi wlasciwosciami.

Pozdrawiam.

Kurcze rozumiem że nie chcesz aktualizować pozwolenia bo to czas, ale do licha rozsądny konstruktor powie ci - policzy strop w 3 dni - tydzień. Zapłacisz pare stów i wiesz jak to wykonać. A to czy zostawisz to jako samowolę czy nie to inny temat.

Zbrojenie podane przez kierownika tylko dołem to za mało. Zbrojenie na ujemne momenty to zbrojenie w płycie górne. Ono musi być na wszystkich ścinach i nad tymi słupami - bez tego strop będzie pękał. 12cm pod auto to naprawdę może być mało.