Yorey 07.10.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Mędrcy, mam na działce dęba - takiego gdzieś 80-100 lat, który zdrów jest i rośnie jak ta lala, ale trochę brzydki się zrobił i wypadałoby go troszkę przyciąć tu i ówdzie by nadać mu nieco więcej harmonii, a zarazem troszkę bezpieczniejszym uczynić - dzisiaj kształt korony czyni go podatnym na wiatr. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 07.10.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Witaj w klubie. Jak oceniłeś wiek drzewa?? Bo mój oceniony na 100 lat to prawdziwe monstrum Zgodnie z informacją jaką uzyskałam w moim lokalnym wydziale ochrony środowiska, pielęgnacja drzew nie jest objęta prawem, natomiast jeśli ona (pielęgnacja) nie jest przeprowadzona zgodnie ze sztuką i drzewo ulegnie trwałemu uszkodzeniu lub obumarciu, jest to traktowane jako samowolna wycinka i objęte karami jak w tabeli. Tabele ogólnie dostępne w internecie. http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WMP20140000958 Lepiej więc powierzyć pielęgnację profesjonalnej firmie, która a) zrobi to z głową, b) w razie wpadki posiada ubezpieczenie OC i ewentualne kary pokryje właśnie z ubezpieczenia. Ale mimo to w umowie o pielęgnację warto zaznaczyć, że konsekwencję nieprawidłowej pielęgnacji ponosi zleceniobiorca. Pokaż dęba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts