mały biały domek 09.04.2016 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Wszystkie piętnaście drzew i krzewów zasadzone Owoc mojej i M dzisiejszej pracy: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4816518_20160409_171418.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/405/4816519_20160409_171402.jpg myślimy nad kupnem ziemi czarnej na przód, muszę się zorientować, jakie są ceny. We wtorek odbieramy wreszcie słupki ogrodzeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 10.04.2016 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 no z ogrodkiem to bedzie kawał roboty, też chyba na raty sobie to rozłożymy, najbardziej zalezy mi na razie na trawniku,żeby mieć gdzie legnąć latem szacun za wkopanie drzewek jak tam gladzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 10.04.2016 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Małydomuku gładzie prawie położone pierwsza warstwa, niebawem szlifowanie, nie chcę wówczas się załapać na ten pył. Dziś popadało, więc troszkę odpoczęliśmy i wyskoczyliśmy do kina. Skorzystałam z promocji Obi i kupiłam łąkę kwietną na część ogrodu, której w tym roku na pewno niczym nie obsadzę. Myślałam nad gryką i wyką, ale M wybrał łąkę. To rodzaj mało wymagającego trawnika z polnymi kwiatami, ponoć kosi się tylko dwa razy w roku. Zobaczymy, jak to wyjdzie w praktyce. Na pewno lepsze to, niż goła ziemia, tylko jeszcze musimy uprzątnąć i wybrać perz gdzie się da. Łąka taka: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4825680_obi.jpg może dodam jakieś stokrotki i rumianki gdzieniegdzie chciałabym osiągnąć coś podobnego: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4825728_laka_kwietna_1-650x433.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4825729_maxresdefault.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4825730_polskalakakwietna2011.jpg Wymyśliłam sobie, że będę zbierać kamienie, których wykopuję całą masę i wybrukuję z nich ścieżki, bynajmniej spróbuję, zacznę od jednej i zobaczymy, jak to wyjdzie, niektóre kamienie takie fajne, płaskie jedną stroną - aż się o to proszą, już kilka okazów odłożyłam. Jeśli mi się uda, będę miała nie lada satysfakcję, że wykorzystałam materiał naturalny, który mi się podoba ( na pewno u mnie wygrywa z betonowymi płytkami drewno-podobnymi) Wszelkie rady i wskazówki mile widziane, jeśli ktoś ma doświadczenie, wiem, że poziomować, zagęszczać, żwirek i suchy cement, dobijać gumowym młotkiem. Ale jak to robiono kiedyś? chyba nie mieli cementowych zasypek i brukowali drogi, prawda? http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4825815_sciezka-z-kamieni.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4825816_Mo3.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4825818_sciezkaak.jpg Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 11.04.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Pod Krakowem czarnoziem (nie wiem, czy nie mylę pojęć) sprowadzany z Ukrainy chodzi po ok 30zł/tonę piękna łąka, chcę osiągnąć podobny efekt edit: słyszałam o metodzie z umieszczaniem agrowłókniny pod kamieniami, dzięki której się nie zapadają, ale to też nie jest tradycyjny sposób Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Niechaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 11.04.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 30 zł za tonę?? Toż to taniocha, jak patrzyłam jakiś czas temu na ceny, to co najmniej 2x tyle za tonę było. Masz namiary na dostawcę? Podzielisz się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niechaj 11.04.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 mother też byłam w szoku, nam niestety raczej nie opłaca się tam kupować, bo cena transportu mogłaby nas zabić. Ale może w innych częściach kraju też są takie składy. Namiarów konkretnych niestety nie mam - kuzyn leśnik pracujący w tamtejszych lasach polecał, przywożą taką ziemię do Tenczynka koło Krzeszowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 11.04.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Ok, dzięki. Będę się dowiadywać, jak nadejdzie czas. Pewnie będziemy musieli wcześniej pozbyć się hałd gliny, które nam obecnie zalegają na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 11.04.2016 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Załatwiłam ziemię, będzie na środę . Popytałam tynkarzy i owszem, wiedzą, mają nawet w rodzinie pana z firmą od ziemi, HA Ziemia z pola pod żwirownię, ponoć daleko od autostrady, czysta, bez śmieci, w sam raz do wymieszania z naszą gliną na przodzie. Zamówiliśmy na razie 20 ton pod rabaty kwiatowe koszt dokładny będę znała w środę z transportem około 420-460 zł plus minus. Nie mam wyszczególnionej ceny za transport, tylko taką ogólną za całość dostałam. Jeśli ktoś potrzebuje w Wielkopolsce dam namiary na priv, jak będę zadowolona ( mam nadzieję, że będę oczywiście;) Dziś gramoliłam na werandę kamloty na ścieżkę, trochę to mozolne zajęcie, ale już się doczekać nie mogę Niechaj też o tej agro czytałam, to raczej nie na stabilizację wpływa, ale na nieprzepuszczalność chwastów bardziej, na stabilizację to prędzej dodanie podsypki cementowej do żwirku, ale to i nie wszyscy stosują na ścieżki, niektórzy układają tylko krawężniki/ obwódki na podsypce z piaskiem, a samą ścieżkę na piasku. Ponoć zależne to jest od podłoża. Asiu nie usuwaj tej gliny w żadnym wypadku ! to idealna ziemia dla roślin, dokup tylko piasku, żwirku, jakiejś lżejszej ziemi i zmieszaj z gliną, my tak zrobimy. Uzyskasz lepsze, przepuszczalne podłoże i zachowasz to co najcenniejsze Moja ścieżka, którą wytyczyłam na oko na dojście od granicy działki do wejścia na werandę jest już udeptana i twarda jak skała, nie ruszają jej nawet deszcze, więc w tej sytuacji raczej zbita glina jest dla mnie na plus. Dalszą część ogrodu jednak mam już czarną ziemie ze znikomymi ilościami gliny. Wychodzą posiane roślinki, rozkwitły niezapominajki, ich widok cieszy mnie niezmiernie, choć to maleńka kępka dopiero na tle wielkiej, gołej bruzdy ziemi Co mnie uszczęśliwia- mamy dżdżownic od natrzęsienia, takie upasione, grubaśne, jak mój kciuk, pomogą mi pracować w ogródku Kominkowy ma dziś około 15 godziny skończyć, niestety nie mam jak pojechać na budowę i jutro też nie , mój M będzie z rana to mi fotkę cyknie na pocieszenie. Umówiliśmy się na rozpalanie we środę z rana, ale czekam na tą chwilę, całe życie marzyłam o kominku, wreszcie się doczekałam, chyba się pobeczę ze szczęścia... Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 11.04.2016 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Dostałam MMs-a od Kominkowego :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: :wave: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4831034_130.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4831033_129.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4831036_128.jpg Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 11.04.2016 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Szczęście chodzi parami, właśnie dostałam MMs-a z moim okapem, który odbieram w piątek.Normalnie się pobeczałam z radości...http://zmniejszacz.pl/zdjecie/406/4831150_131.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 11.04.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 no faktycznie cudo ten okap? skąd? za ile? kominek bardzo mi się podoba, my odpalamy jutro chyba więc faktycznie kominki zgrałyśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 11.04.2016 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Małydomkupodłodzią wysłałam Ci informacje na priv odnośnie okapu. Pracownia okapów w Murowanej Goślinie, przemiły, uzdolniony Pan Maciej Ceny zależne od malunków, wkładów do okapu itp. Miłego pierwszego palenia w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 12.04.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 To był Twój szczęśliwy dzień Pięknie wyszedł kominek, a okap to arcydzieło! Ale będziesz mieć sielsko-anielską kuchnię, och! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renata B 12.04.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Piękny okap! Tez mam pracownie p. Macieja w ulubionych Bedzie pięknie. Juz jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 12.04.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Ale się dzieje Kominek super się prezentuje, ale okap to dzieło sztuki. Kuchnia będzie wspaniała . Bardzo mi się podoba ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 12.04.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Piękny ten okap. Już wyobrażam sobie kuchnię w tym stylu. Będzie naprawdę zachwycać Świetny pomysł ze ścieżką z kamieni i łąkowy zamysł świetny. Będę zaglądać z ciekawością jak Ci to pójdzie, a potem bezczelnie odgapię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulla1986 12.04.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Kominek prezentuje się rewelacyjnie bardzo ciekawy pomysł na okap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 12.04.2016 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) Odpowiem zbiorowo dziewczyny DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM za ciepłe słowa Kominek jednak dziś zobaczyłam na żywo, wygląda lepiej, niż na fotkach. Nie mogłam wytrzymać i jak zwykle odłożyłam pracę i pojechałam na budowę. Przy okazji pokopałam ziemię przez cztery godzinki w miejscu, gdzie jutro mają mi nawieźć nową. Chciała posprzątać, żeby nie przykrywać śmieci. Wykopałam 6 zardzewiałych baterii między innymi Istne wysypisko śmieci u mnie miejscami, ludzie to jednak potrafią być świnie, właściwie nie, bo obrażam poczciwe zwierzątka. Planowałam kopać dłużej, ale deszcz mnie wygonił. Po powrocie dzwonił pan, że teraz może mi nawieźć tej ziemi. Podziękowałam i powiedziałam, że jutro, jak się umawialiśmy. Muszę być, by zobaczyć, czy znowu śmieciowiska nie kupuję i pokazać, w którym miejscu mają zrzucić. Niestety nie zrzucą tam, gdzie chciałam, bo auto nie wjedzie, więc trzeba będzie się nagimnastykować, zobaczymy rano, co to będzie... Słupków znowu nie odebraliśmy, choć miały być na 100%, nie wiem co to za firma Mają być JUTRO. Podsumowując: - jutro słupki do płotu - jutro ziemia - jutro odpalanie kominka Tsunami nie ma sprawy możesz odgapiać, mam nadzieję, że będzie co odgapiać Jutro zrobię fotkę mojej zebranej przez dwa dni górki z kamieniami Kupiłam właśnie na ebayu angielskim tapetę do korytarza w ptaszki. Wyszła 50 zł taniej, niż w Polsce i to z przesyłką i dwa tygodnie krócej czekania. Góra ścian ma być błękitna, na wysokości jednej trzeciej ma być tapeta w ptaszki, a rozdzielać będzie listwa drewniana lub styrodur, jeszcze nie myślałam. Obliczyłam powierzchnie do malowania, dziś wyliczę ile trzeba farb i będę zamawiać. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 12.04.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Dziewczyny, przepraszam, ża zapytam tutaj, ale tu dużo ogrodniczek się przewija. Mam kawałek ziemi do przygotowania pod sad na jesień. Są tam jakieś chwasty, trwaska nie wiem co jeszcze. I chciałam to przykryć folią na lato, żeby wypaliło wszystko. Zastanawiam się tylko jeszcze nad użyciem obornika świeżego kurzego. Czy dobrym pomysłem będzie rozrzucenie obornika na te chwasty i przykrycie tego kawałka ziemi czarną folią aż do jesieni? maly bialy domek - nic tak jak budowa domu nie uczy cierpliwości! Na wszystko trzeba czekać )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 12.04.2016 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Masz rację z tą cierpliwością, choć mnie cierpliwości więcej niż budowa nauczyło macierzyństwo Co do folii czarnej, to słyszałam o tym - świetny pomysł, jednak czy obornik pod to? nie mam pojęcia, niech wypowiedzą się doświadczeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts