Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały biały domek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 681
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie szkodzi ;)

Co do tynków - zleci zanim się obejrzysz, zobaczysz :) Ja właśnie sobie zdałam sprawę, że za miesiąc święta, a dopiero co działka pusta bez domu stała, nie wiadomo kiedy czas tak ucieka, mam nadzieję, że po przeprowadzce na wieś się uspokoi, to moje marzenie :)

Edytowane przez mały biały domek

• 1 month później...
Działamy, właśnie ociepla się strop, po nowym roku piec będziemy podłączać, część płytek leży w kotłowni, niby wodno-kanalizacyjne przyłącze ma być zaraz po nowym roku, bo o własnym prądzie możemy na razie pomarzyć, jak słyszę czekanie ludni od 9 m-cy do półtora roku, to mnie przeraża, u nas ponoć statystyka wskazuje na około 7-8 m-cy, wniosek składany był w lipcu, więc póki co zostaje nam prąd sąsiada, zaraz zrobię jakiś wpis w dzienniku :)

Troszkę mnie tu nie było. U nas kilka zmian, mamy częściowo położone płytki w kotłowni i wstępnie przytwierdzone płyty na suficie, wszystko jeszcze do dopracowania, ale to pierwsze "udomowione" pomieszczenie i gdy je zobaczyłam skakałam z radości i piszczałam jak małe dziecko :)

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20151212.jpg

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20151216.jpg

20151212.jpg

20151216.jpg

Trwa końcowa faza ocieplenia stropu, mamy dwie warstwy wełny i na to jeszcze od spodu dojdzie folia paraizolacyjna. Po nowym roku zamykamy sufity płytami :yes:

( na zdjęciu pierwsza warstwa)

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20151216a.jpg

20151216a.jpg

Jak widać ( chyba) tynki są już dużo jaśniejsze, czyli schną, w dotyku nie czuć już wilgoci a i okna bez pary i skroplin, gdy chuchamy w środku.

W styczniu montujemy nasz piec, mam już opłacony, czekamy jak instalator wróci z delegacji i do roboty :)

Póki co w malutkim pokoju w mieszkaniu zalega mi bojler 140 l, naczynie wzbiorcze i inne zawory i siłowniki, takie tam babskie zakupy ...

Zamówiłam też kafelki na ścianę do łazienki, bo termin oczekiwania około 4 tygodnie.

Za chwilę zamawiam kafle do przedsionka i do salonu przed kominek.

Zrobiłam też rezerwację deski barlineckiej 3-warstwowej, bo załapałam się na promocję.

Liczę, że po podłączeniu pieca pojedziemy szybciutko z gipsowaniem ścian, mamy też miesięczny plan wygrzewania podłogówki pod deskę i chciałabym zrobić to jak najszybciej.

Póki co na budowie stoi sobie koza i daje troszkę ciepełka, choć pogoda na szczęście była bardzo łaskawa w ostatnim czasie.

A i za 2 tygodnie jedziemy po kuchnię do Ikea, bo są do 20-01 w promocji, tylko zamawiam na razie bez blatów, będę się rozglądać za jakimś niedrogim kamieniem, albo i czymś innym.

Ścigamy też elektryka, bo częściowo puchy porobił, miał się dziś pojawić na budowie i skończyć, ale echo i telefon głuchy...

Witam mały biały domku . Także przejrzałam cały Wasz dziennik. Szybko lecicie z robotą. Projekt bardzo zgrabny. Metrażowo podobny do naszego . Poza tym widzę że zamierzasz wykańczać go na "przytulnie" wiejsko prowansalsko. To podobnie jak ja. Przynajmniej póki co jest taki zamysł :) Ale najbardziej obawiam się tego co ja widzę wystepuje u Ciebie czyli raz na jakis czas zmiany zdania w sprawie dekoracji/aranżacji. Jednak lubie miec wszystko wczesniej zaplanowane a niestety wiem ze to chyba niewykonalne ;) Zreszta tyle pieknych rzeczy jest w sklepach ;)

Styl wiejski i ludowe wzory to to co mnie urzeklo juz na wstepie myslenia o wlasnym domu. Teraz powoli waham sie nad wykonczeniem salonu+jadalni troche na styl angielsko prowansalski. ;)

Powodzenia w dalszych pracach !

Super projekt kuchni ! Tak trzymać !

będziecie grzać gazem?

my się tynkujemy, ale gaz mamy mieć w czerwcu, trochę nam to pokrzyżowało plany, posłuchaliśmy znajomych,którzy cały czas powtarzali ze gan na koncu

tak więc mamy prąd i wodę,tylko gazu brak hehe :cool:

styl preferujemy podobny, :) ja mam już wizje, tylko zeby kasy starczylo!

Witam serdecznie Gust :) No właśnie z tym planowaniem tak to jest, a każdy domownik ma własne, odmienne zdanie. Bądź tu mądra i dogódź każdemu :)

Czekam właśnie na stolarza, mam kilka projektów, w tym kuchnię, chcę sprawdzić ile drożej, niż z Ikea wyjdzie. Ten stolarz tylko w drewnie wykonuje, ale za to jest solidny i niedrogi, więc się łudzę, że może akurat...

Małydomekpodłodzią ja gazu mieć nie mam i nie będę absolutnie. Mam traumę, kiedyś w kamienicy, w której wynajmowałam mieszkanie sąsiadce wybuchła butla gazowa i od tego czasu trzęsę się na samą o nim myśl... Wiem, że to był wyjątek od reguły, jednak nikt mnie nie namówi.

W piątek przyjeżdża piec ( na eko-groszek z podajnikiem), mam nadzieję, że do końca miesiąca go uruchomimy i zrobi się ciepełko. Póki co pracownicy mają w salonie swoją kozę, stoi w miejscu mojego przyszłego kominka, mam gdzieś w telefonie fotkę, to wrzucę później :)

Z tym stylem to jest tak, że mojemu mężowi podoba się wyłącznie nowoczesny, ja mam z córą rozbieżność między prowansalskim ( obecnie tak mam w mieszkaniu i już mnie lekko znudził)wiejskim angielskim, skandynawskim a nawet loft :stirthepot:

Będzie więc BARDZO eklektycznie, najtrudniejsze to właśnie pogodzić to wszystko ze smakiem, by nie przegiąć, ale to mój żywioł, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę;

uwielbiam ładne wnętrza, programy o projektowaniu, przeglądam wszelkie zdjęcia, fora itp. o budowie i urządzaniu,

mam na tym punkcie fisia, a jak się urządzę zajmę się fisiowaniem ogrodu ;)

Kilka zdjęć zaległych jeszcze znalazłam przed zamknięciem sufitów, z drugą warstwą wełny:

20151230a.jpg

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20151230a.jpg

Młodsza inwestorka przy kozie pracowników:

20151230.jpg

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20151230.jpg

I tadam: "NADEJSZLA WIEKOPOMNA CHWILA"

jeszcze w "ubraniu", ale mam już swój piec ( po wielu przejściach)

20160108.jpg

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20160108.jpg

Jak znajdę chwilę dam zdjęcie pieca rozpakowanego, piec skamp-p 7kw na ekogroszek z podajnikiem od Sekom Łódzki.

Tak na prawdę na moją prośbę był wyprodukowany przed świętami, niestety okazało się, że instalator jest w delegacji i wróci 9 stycznia. Zapłaciłam za fakturkę, a piec za zgodą producenta został w "przechowaniu" u nich. 4 Stycznia poprosiłam, by przesyłka z piecem dotarła do nas na piątek 8 stycznia. Czekam zadowolona, a tu dostaję e-mail od kuriera, że przesyłka będzie u mnie w poniedziałek 11-go !!!!!!!!!

Myślałam, że zawału dostanę, instalator od miesiąca umówiony, producent napisał wówczas, że nie ma problemu prześle piec zgodnie z moim oczekiwaniem, a tu taki zonk.

Uruchomiłam od razu telefon, Pani z Rabena powiedziała, że nic nie obiecuje, ale w piątek rano da mi jeszcze znać, zgadnijcie co usłyszałam od Pani ( nie wiem czy właścicielki) producenta : "trzeba było odebrać piec, kiedy go Pani kupiła, to by nie było teraz problemów"...

Wiecie chyba jak mocno ścisnęłam wówczas słuchawkę ? :mad: :mad: :mad:

Koleżanka mówi, że od razu pociągnęła by tą firmę do odpowiedzialności i niech płacą odszkodowanie, ale że ja jestem człowiekiem, który stara się nie być konfliktowy postanowiłam opanować nerwy i działać. W piątek rano oczywiście kurier nie dzwoni, za to ja zadzwoniłam i usłyszałam, że niestety, ale raczej piec dotrze jednak w poniedziałek.

Ubłagałam, by spróbowała zrobić cokolwiek. Po pół godzinie telefon z Rabena, że jeśli dopłacę 200 zł za przesyłkę piec dojdzie w piątek. Opłacić przesyłkę musiała jednak Pani z Sekom, jako nadawca ( musiałam tak załatwić, że ja się z nimi rozliczę). Miałam 10 minut, by zadzwonić do męża, spytać o zdanie, następnie zadzwoniłam do Sekom, wykładam kobiecie co i jak, nie dała mi nawet zdania dokończyć, a tu słyszą " ale ja już raz za przesyłkę zapłaciłam i nic więcej nie zapłacę".

Wściekłość mnie ogarnęła, poprosiłam by dała mi dokończyć zdanie i poinformowałam, że zapłacę ponieważ MUSZĘ mieć piec dzisiaj ( czyli w piątek). Musiałam szybcikiem przelać kasę do Sekom, oddzwonić do Rabena, że mają nadawać, podać nr tel. do Sekom, a Ci z kolei przesłać pisemną zgodę na wysyłkę. Ech i to wszystko w wielkim stresie w ciągu 10 minut :bash:

Przedstawiciel Sekom - Pan Jarek, to rzeczowy, konkretny człowiek, ale z TAMTĄ kobietą nie chciałabym mieć już nigdy "przyjemności" rozmowy...

Tym sposobem piec dotarł na czas i w sobotę instalator rozpoczął działania.

Nowy zakup :D:D

coś mnie tknęło i zajrzałam na stronkę Praktikera, patrzę - oczom nie wierzę: moja kabina jest w promocji 539 zł:stirthepot:

Ta, którą chciałam Praga Kerra :wave:

Pędem ruszyłam do sklepu, ponieważ w necie wisiała informacja, że produkt w moim mieście jest niedostępny.

Była jedna jedyna - na sklepie, uf...

Opłacona, co prawda odbierzemy ją dopiero w sobotę, pożyczamy busa na wyjazd do Poznania, do Ikea, to przy okazji kabinę się odbierze :)

Nie wiem tylko gdzie ją wetknę. Coś się wymyśli.

To się troszkę odkułam za niespodziewany wydatek związany z piecem.

No stolarz raczej na pewno wyjdzie drożej... szczególnie jak z drewna meble. No ale moze bedzie jednak zaskoczenie.

Co do plytek na podłogę kupowaliśmy z firmy cersanit. A te drugie to moments mix z firmy Halcon. (ale dopiero je szukamy po sklepach tak zeby dobrac sobie wzory).

Twoja mozaika jesli mozna to tak nazwac jest świetna. Moje klimaty ;)

Tyle ze ja uskuteczniam je w kuchni. :)

Stolarz ma zrobić wycenę do soboty ( korpusy będą z płyty, fronty dębowe, blaty w okleinie dębowej). Jeśli wyjdzie dużo drożej - w sobotę kupujemy mebelki w Ikea, do 20-01 jest promocja na meble kuchenne. Za każdy wydany 1000 zł zwracają 100 zł na kartę rabatową.

Widzisz nie znałam wcześniej firmy Halcon, śliczne pytki.

Myślałam nad mozaiką również w kuchni, ale że przestrzeń salon, jadalnia, kuchnia, korytarz jest u nas jedna - postanowiłam zrobić wszędzie jednolitą podłogę z deski barlineckiej. Marzyły mi się szerokie, długie dechy lite, ale te ceny:cool:...

Dzisiaj byliśmy na budowie i trochę się zasmuciłam :( Z trzech stron domu przy ścianie stoi woda. Fakt, że rury spustowe idą na razie na prosto, bez zakończenia, ale nie mam pewności czy wyprowadzenie kolanek i wyrównanie terenu pomoże ( jeszcze nic nie robiliśmy).

Czytałam trochę o drenażu i szczerze powiem, póki co nie mam kaski na takie bajery. Z drugiej strony ktoś na forum pisał, że stare poniemieckie domy stoją suche od lat, a drenażu nie miały. Budowa to wieczne dylematy spędzające sen z powiek. Żeby chociaż życie rodzinne, osobiste toczyło się z górki, a tu emocje na każdym etapie na najwyższym poziomie. Powiedzcie ludzie, jak Wy śpicie, bo ja nie mogę spać po nocach. Wczoraj śniła mi się całą noc wentylacja, rury, itp :wtf:

A jakie masz na oku z IKEI? Mi się podoba Bodbyn biały albo z castoramy Piano biały. :)

Ja jakos sceptycznie zawsze podchodziłam do IKEI i nie przepadałam za robieniem tam zakupow. Ale fakt faktem maja sporo fajnych rzeczy. Choc czasem jakosc pozostawia wiele do zyczenia a cena wcale nie jest czesto mała jak na taka sieciowe.

Jak uda Ci sie wynegocjowac cene u stolarza to chyba lepiej brac u niego:)

Ja tez nie znalam w sumie wczesniej tej firmy Halcon. :)

Jesli chodzi o podloge to ta mozaika bedzie u nas na jednej scianie z uskokiem przy okapie. A te białe cegiełki to takie ni to cegiełki ale chyba raczej nie bo za duze na cegiełki. Choć uskok/frez mają przy kazdym brzegu. Nie za bardzo chcialam miec duzo fugi w kuchni zeby potem nie bylo problemu z czyszczeniem , szczegolnie bialej fugi:).

Hehe ceny potem weryfikuja nasze plany. :) Wazne ze jest spojna koncepcja i powoli wykonczy sie domek ... :D

Edytowane przez gust