mały biały domek 12.02.2016 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) I nie spałam pół nocy z nadmiaru emocji. Wreszcie mam wyrównany teren i trochę uprzątnięte na ogrodzie. Możemy powoli zbierać śmieci, orać i grodzić http://serwer1544558.home.pl/DOM/20160212b.jpg http://serwer1544558.home.pl/DOM/20160212c.jpg http://serwer1544558.home.pl/DOM/20160212a.jpg http://serwer1544558.home.pl/DOM/20160212.jpg [ATTACH=CONFIG]346505[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]346506[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]346507[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]346508[/ATTACH] Chciałabym móc nie pracować, wówczas miałabym mnóstwo czasu na dopieszczanie szczegółów. Kto by pomyślał, że ja taka, kobieta pracująca będę mieć ochotę rzucić pracę w diabły Edytowane 12 Lutego 2016 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 13.02.2016 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Mały Domku, powiedz proszę, czy gniazdka i włączniki kupowaliście wg jakiś specjalnych reguł ? Też muszę się pomału zabrać do tego, bo wyjdzie tego mnóstwo ... Tylko się właśnie zastanawiam, czy wszędzie mogą być włączniki dwubiegunowe, czy to zależy od instalacji ? Hmm ... A gdzie zakupiłaś te gniazdka ? Może przez neta wyjdzie taniej niż w sklepie .. Super, że wyrównaliście działkę, my też to planujemy lada moment, ale czekamy na jakiś suchszy dzień. Wkurzają mnie te pagórki i wykopki z każdej strony Oj, byle do wiosny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 13.02.2016 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Leila gniazdka kupiliśmy tu : http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=36936420 wyszło taniej, niż w sklepie, wszystko kupione w jednym miejscu z dostawą ekspresową do domku:) Nam elektryk rozpisał jakie mamy kupić i polecił firmę. Włączniki są, np. pojedyncze ( zwykłe), świecznikowe ( podwójne) oraz zmienne / schodowe ( taki, który np. zapalasz w jednej części korytarza, a gasisz w drugim końcu, czy salonie), oraz IP 41 ( do wilgotnych miejsc, np. przy umywalce w łazience) najlepiej, żeby doradził Wam ten, kto kładł instalację, bo nie pamiętam, czy kładliście ją sami, czy ktoś Wam kładł. Z działki wyrównanej jestem mega zadowolona, bo to dla mnie kolejny przełom. Tak,tak, każdy z nas chyba już czeka z tęsknotą za wiosną W każdym razie już bliżej, niż dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 13.02.2016 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Kolejny owocny dzień w Ikea Łóżko dla Młodej kupione, 10 % rabatu promocji wydane od razu na ozdobne ramki i doniczkę na zioła obok tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 18.02.2016 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Z jednej strony działki mamy siatkę ogrodzeniową sąsiadów, na tył oraz drugi bok dokupiliśmy siatkę. Po przeoraniu działki będziemy ją zakładać. Na przód szukam drewnianego sztachetowego płotu ( chciałam całą działkę dookoła, ale brak funduszy). Po osadzeniu siatki chciałabym szybko obsadzić dookoła żywopłot oraz drzewka. W sobotę jadę zbierać kamienie i śmieci z działki. Kupiłam swoje pierwsze w życiu własne widły :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 18.02.2016 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Moje dzisiejsze zakupy NASIONA: 1. CZĄBER OGRODOWY 2. ESTRAGON 3. MAJERANEK 4. ROSZPONKA WARZYWNA VERTE DE CAMBRAI 5. RUCOLA ERUCA SATIVA 6. RUMIANEK POSPOLITY 7. TYMIANEK 8. BURAK ĆWIKŁOWY ASTAR F1 9. CEBULA SIEDMIOLATKA WITA 10. CEBULA SOCHACZEWSKA 11. DYNIA ZWYCZ. CUKINIA NIMBA 12. FASOLA SZPARAG.ŻÓŁTA KARŁOWA KORONA 13. GROCH CUKROWY IŁÓWIECKI 14. KALAREPA DI VIENNA BIANCO 15. KOPER OGRODOWY MORAVAN 16. KOPER OGRODOWY SZMARAGD 17. KUKURYDZA CUKROWA ZŁOTA KARŁOWA 18. MARCHEW JADALNA AMSTERDAM 19. MARCHEW JADALNA DOLANKA 20. OGÓREK GRUNTOWY ALADYN F1 21. OGÓREK GRUNTOWY OLIMP F1 22. PAPRYKA ROBERTINA 23. PIETRUSZKA KORZENIOWA ALBA 24. PIETRUSZKA KORZENIOWA KONIKA 25. PIETRUSZKA NACIOWA FEST 26. POR STAROZAGORSKI - KAMUSH 27. POZIOMKA REGINA 28. RABARBAR LIDER 29. RZEŻUCHA OGRODOWA 30. RZODKIEWKA CARMEN 31. RZODKIEWKA KRAKOWIANKA 32. RZODKIEWKA TETRA IŁÓWIECKA 33. SAŁATA GŁOWIASTA KRUCHA KRÓLOWA LATA 34. SAŁATA LIŚCIOWA LOLLO ROSSA 35. SELER KORZENIOWY MAKAR 36. SŁONECZNIK OGRODOWY 37. SZCZAW BELWILSKI 38. SZCZYPIOREK BOHEMIA 39. BROWALIA AMERYKAŃSKA NIEBIESKA 40. DZIEWANNA FIOLETOWA MIESZANA 41. DZWONEK BRZOSKWINIOLISTNY MIESZANY 42. DZWONEK OGRODOWY NIEBIESKI 43. GIPSÓWKA LETNIA COVENT GARDEN BIAŁA 44. GROSZEK PACHNĄCY MIESZANY 45. GROSZEK SZEROKOLISTNY MIESZANY 46. KOBEA PNĄCA NIEBIESKA 47. KOCIMIĘTKA NIEBIESKA 48. LEWKONIA EXCELSIOR HASZ JASNORÓŻOWA 49. LEWKONIA EXCELSIOR RAWA WIŚNIOWOAMARANTOWA 50. LEWKONIA VARSOVIA MERA BIAŁA 51. LOBELIA NIEBIESKA 52. LOBELIA BIAŁA 53. LOBELIA ROSAMUNDA RÓŻOWA 54. ŁUBIN LETNI MIESZANY 55. MACIEJKA 56. MACIERZANKA PIASKOWA RÓŻOWA 57. MIETELNIK 58. MYDLNICA RÓŻOWA 59. NAGIETEK POMARAŃCZOWY 60. NAPARSTNICA TRWAŁA GLOXINIAEFLORA MIESZANA 61. NASTURCJA KANARYJSKA ŻÓŁTA 62. ONĘTEK SENSATION MIESZANY 63. OSTRÓŻKA POSPOLITA MIESZANA 64. OSTRÓŻKA WIELKOKWIATOWA NIEBIESKA 65. RUDBEKIA PURPUROWA 66. STOKROTKA SUPER ENORMA 67. WDÓWKA KAUKASKA MIESZANA 68. WIECZORNIK LILANIEBIESKI 69. WIELOSIŁ BŁĘKITNY NIEBIESKI 70. ZŁOCIEŃ KARŁOWY BIAŁY 71. ZŁOCIEŃ WIELKI CRAZY DAISY BIAŁY do tego jeszcze wysępię od rodziców miętę, melisę, lawendę i bazylię; dalej muszę kupić drzewko jakieś ( chciałam lipę, bo uwielbiam, ale ze względu na gabaryty będzie raczej brzoza, też kocham) żywopłoty ( mam całą listę i muszę je dokładnie przemyśleć) oraz miskanty. Tata da mi też maliny, porzeczki, agrest i drzewka owocowe ( jabłonkę i śliwkę oraz brzoskwinię). Nic nie ma być pod linijkę, w planie mam wiejski ogród z dziecinnych wspomnień u babci na wsi :rolleyes: A ziołowy "ogródek" planuję w glinianych donicach i starych naczyniach, które chcę zakupić na pchlim targu, ma się on znajdować od południowej strony, przy tarasie, żeby ładnie pachniało po wyjściu z domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 18.02.2016 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 właśnie jestem na etapie włączników, te które nam wycenił elektryk wyszły za 2,5 tyś i na dodatek są brzydkie znalazlam inne, wychodzi mi około 1200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 18.02.2016 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Malydomekpodlodzia kurczę, ale dużo, mi wyszło na parterówkę 640 zł i to uważam, że wiele ...Warto poszukać w internecie, różnica nawet 2-3 zł na sztuce w przeliczeniu na ilość, można na prawdę sporo zaoszczędzić.Szczerze powiem, nam elektryk polecił dwie firmy sprawdzone, które montuje od lat, wybrałam jedną i to te najtańsze, akurat dla mnie wygląd włączników nie jest istotnym elementem, dlatego kierowałam się ekonomią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 18.02.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 Hej widzę ,że zakupy ogrodowe mamy podobne Od jutra zaczynam wysiewy ,uwielbiam swoje warzywka .Już nie mogę się doczekać! Piękną lampę do salonu wybrałaś ,gdybym nie miała i nie kochała moich staroci poszłabym właśnie w tym kierunku ...cudna jest Brzoza to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 19.02.2016 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Dana dzięki za ciepłe słowa co do lampy podobało mi się mnóstwo różnych i trudno było podjąć decyzję, chciałam coś, co w razie, jakbym zmieniła dodatki będzie mimo wszystko pasować( tym sposobem będę najczęściej zmieniać wnętrza). Nad kupnem właśnie tego modelu przesądziła cena 300 zł na Westwing, był to jedyny egzemplarz, więc się na niego od razu rzuciłam Brzózki kupię dwie, żeby było kiedyś gdzie hamak zawiesić Co do wysiewów zaczynam, jak tylko nasionka dotrą ( sklep internetowy), również nie mogę się doczekać, wiem, że mój ogród to na razie puste pole, ale oczyma wyobraźni już widzę go w przyszłości Twój ogród jest cudny, bez dwóch zdań, masz wielkie doświadczenie i będę się do Ciebie zwracać o rady w razie potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 19.02.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 O boziu ! Ale żeś nakupowała nasion. Będziesz mieć robotę na wiosnę ! Ja póki co kupiłam bazylię do siania. Resztę w swoim czasie. Ale na pewno posieję sałatę jak w zeszłym roku i może jeszcze dynię i pomidory Ale z pomidorami do więcej zachodu... Ciekawa ta lampa do salonu. Nie widzialam jeszcze nigdy takiej Bardzo podoba mi sie tez rozwiazanie z peszlami podlaczonymi do rur spustowych/rynnowych. My podstawiamy wiaderka i beczki ale zdaje to egzamin tylko przy niewielkim deszczu Docelowo trzeba bedzie wkopać jakiś wielki zbiornik na deszczówę Przyjeżdżaj do mnie na wieś . Tutaj od zatrzęsienia rosną brzózki. Wykopię Ci kilka ;) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 19.02.2016 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Gust dzięki za zaproszenie, ale mieszkasz troszkę za daleko inaczej już bym była w drodze Nasion wszystkich od razu oczywiście nie wysiewam, tylko kupiłam "za jednym zamachem" wspólną przesyłką. Pomidorki będę mieć sadzonki koraliki od taty, ja uwielbiam pomidory, w każdej postaci, suszone, na kanapce, w sałatce, bez niczego i koncentrat; te koraliki są pyszne, takie "na jeden raz do ust", ładnie rosną od strony południowej na ścianie, taka smaczna ozdoba. Bazylię też będę mieć sadzonki od taty, on sieje sobie i od razu dla mnie zawsze. Do tej pory trzymałam "krzaczory" w kuchni na parapecie, bo nawet balkonu nie mam, teraz się doczekam na powietrzu Z tymi rynnami to jeszcze nie jest do końca sprawa załatwiona, musimy dołożyć rurę spustową do dołu, dołożyć rewizję ( by łatwiej było czyścić w razie zatkania), resztę wkopać w ziemię, obsypać żwirem i wpuścić do studni chłonnych. Też chciałabym zbierać deszczówkę chociaż w jeden pojemnik, do podlewania ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 19.02.2016 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Próba nowego serwera ze zdjęciami, dotychczasowy kończy mi się abonament. Moje frontowe, płotowe inspiracje: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/380/4411416_www_flickr_com-photos-pattynwalter.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/380/4411415_swiateczne_dekoracje_ogrodu_2.jpg http://zmniejszacz.pl/zdjecie/380/4411414_exterieur1.jpg Co do koloru, jeszcze nie wiem, czy będzie biały, czy niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 19.02.2016 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 I właśnie miałam nieprzyjemną rozmowę z moim m, który ma za nic moje tłumaczenia o drenażu i właściwym odprowadzaniu wody z dachu.Stanęło na tym, że na końcu rur spustowych założy zwykłe kolanka "bo ludzie tak mają i żyją" i nic nie będzie robił ;( to będziemy taplać się w błocie i mój wymarzony ogród chyba zamienię w bagnisty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 19.02.2016 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 albo będę uprawiać ryż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana1s 19.02.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Ja korzystam ze zmniejszacza już długi czas i jestem zadowolona Piękne płoty ,tylko mam dylemat z białym kolorem drewna ,na obrazku mi się podoba a u siebie nie widzę. Jakoś mi nie pasuje do kutych elementów no chyba ,że wszystko machnę na biało Edit: A może jednak pasuje ,na pierwszej fotce są czarne zawiasy i ładnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malydomekpodlodzia 20.02.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 zrobisz tarasy, założysz stożkową czapkę na głowę i bedzie ok z brakiem odprowadzenia wody z rynien a myślałam,ze to ja jestem wariatem i wydałam już 100 na nasiona między innymi pomidorki koralik kupiłam hehe te które można w lutym siać już wysiałam na parapecie i czekam... my mamy dostać od babci kilka drzewek owocowych, na pewno chcemy mieć też maliny, babcia ma super odmianę, winorośl, słoneczniki coś czuję że na naszej działce będzie radosny misz masz, będę się cieszyć jak coś na tym naszym piasku urośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 21.02.2016 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Dana ja też mam trochę dylemat z kolorem białym, zwłaszcza, że domek biały i nie da to kontrastu. Jednak zawsze mi się podobały białe domki i białe płotki, jeszcze strzecha na dachu, ale to już tylko marzenia Zastanawiam się jak to się skomponuje ze straszną siatką, ale łudzę się, że ona szybko zostanie zakryta roślinami. Mały domku pod Łodzią rozbawiłaś mnie z tą czapką Maliny i winogronka też mi tata podaruje, chyba o nich zapomniałam wcześniej napisać. Witaj w klubie szalonych zakupoholiczek nasionek. Ty masz dylemat z piaskiem ja z gliną, wymieńmy się po połowie i powstanie nam ziemia idealna Edytowane 21 Lutego 2016 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mały biały domek 21.02.2016 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Wczoraj spędziłam kilka godzin na budowie, a właściwie na ogrodzie. Zaliczyłam ogrodową siłownię, hehe. Zbierałam kamienie i śmieci z działki. Wiem, że to dopiero maleńki początek w lawinie sprzątania, ale sprawiło mi to wielką radość. A jak smakował obiadek uszykowany przez naszą latorośl,po takim sporcie na świeżym powietrzu:yes: Znalazłam między innymi: przysypaną płytę kamienną, paletę drewnianą, szczoteczkę do zębów, grabki i łopatkę dziecięce, koło od dziecięcego wózka, nogę od lalki, kostkę do gry, metalowe łańcuchy i wiele innych dziwnych przedmiotów. Przy odpowiedniej fabule powstałby z tego niezły horror. Do tego filmu jak znalazł pasują dwa najgorsze elementy, z którymi będę zawzięcie walczyć: perz i pędraki chrabąszcza majowego. Wygooglójce sobie w grafice jak te potwory wyglądają, bo nawet na samą myśl o nich robi mi się niedobrze:/ PASKUDNE i z tego, co wyczytałam bardzo szkodliwe dla roślin, już znalazłam na nie środek chemiczny Dursban 480EC, który muszę prędko kupić i użyć po przeoraniu ziemi. Ludzie piszą, że skuteczny, więc chcę go zastosować, zanim zacznę cokolwiek działać z roślinami. Podobno na ogrodach po skoszeniu pól i łąk to bardzo częste zjawisko, to robactwo, nie życzę nikomu. Już wolę godzinami śmieci i kamienie wybierać. Mój mąż znalazł z sąsiadami granicę działki, więc już wiemy, gdzie kopać dołki pod słupki do siatki ogrodzeniowej. Jeśli damy radę załatwić betoniarkę za tydzień zaczynamy działać z ogrodzeniem tyłu i drugiego boku. We wtorek mają przyjść lampy do kuchni i nad wyspę, nie mogę się doczekać, wrzucę fotki Edytowane 21 Lutego 2016 przez mały biały domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 21.02.2016 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 pędraki chrabąszcza majowego. Wygooglójce sobie w grafice jak te potwory wyglądają, bo nawet na samą myśl o nich robi mi się niedobrze:/ Znam ich widok, dlatego nie jadam krewetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts