Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały biały domek

Recommended Posts

I nie spałam pół nocy z nadmiaru emocji.

Wreszcie mam wyrównany teren i trochę uprzątnięte na ogrodzie.

Możemy powoli zbierać śmieci, orać i grodzić :lol2:

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20160212b.jpg

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20160212c.jpg

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20160212a.jpg

http://serwer1544558.home.pl/DOM/20160212.jpg

[ATTACH=CONFIG]346505[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]346506[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]346507[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]346508[/ATTACH]

Chciałabym móc nie pracować, wówczas miałabym mnóstwo czasu na dopieszczanie szczegółów. Kto by pomyślał, że ja taka, kobieta pracująca będę mieć ochotę rzucić pracę w diabły :p

Edytowane przez mały biały domek

• Odpowiedzi 681
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mały Domku, powiedz proszę, czy gniazdka i włączniki kupowaliście wg jakiś specjalnych reguł ? Też muszę się pomału zabrać do tego, bo wyjdzie tego mnóstwo ... Tylko się właśnie zastanawiam, czy wszędzie mogą być włączniki dwubiegunowe, czy to zależy od instalacji ? Hmm ... A gdzie zakupiłaś te gniazdka ? Może przez neta wyjdzie taniej niż w sklepie ..

Super, że wyrównaliście działkę, my też to planujemy lada moment, ale czekamy na jakiś suchszy dzień. Wkurzają mnie te pagórki i wykopki z każdej strony :)

Oj, byle do wiosny ! :)

Leila gniazdka kupiliśmy tu :

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=36936420

wyszło taniej, niż w sklepie, wszystko kupione w jednym miejscu z dostawą ekspresową do domku:)

Nam elektryk rozpisał jakie mamy kupić i polecił firmę.

Włączniki są, np. pojedyncze ( zwykłe), świecznikowe ( podwójne) oraz zmienne / schodowe ( taki, który np. zapalasz w jednej części korytarza, a gasisz w drugim końcu, czy salonie), oraz IP 41 ( do wilgotnych miejsc, np. przy umywalce w łazience)

najlepiej, żeby doradził Wam ten, kto kładł instalację, bo nie pamiętam, czy kładliście ją sami, czy ktoś Wam kładł.

Z działki wyrównanej jestem mega zadowolona, bo to dla mnie kolejny przełom.

Tak,tak, każdy z nas chyba już czeka z tęsknotą za wiosną :)

W każdym razie już bliżej, niż dalej :wave:

Z jednej strony działki mamy siatkę ogrodzeniową sąsiadów, na tył oraz drugi bok dokupiliśmy siatkę. Po przeoraniu działki będziemy ją zakładać.

Na przód szukam drewnianego sztachetowego płotu ( chciałam całą działkę dookoła, ale brak funduszy). Po osadzeniu siatki chciałabym szybko obsadzić dookoła żywopłot oraz drzewka. W sobotę jadę zbierać kamienie i śmieci z działki. Kupiłam swoje pierwsze w życiu własne widły :D:D

Moje dzisiejsze zakupy :D

NASIONA:

1. CZĄBER OGRODOWY

2. ESTRAGON

3. MAJERANEK

4. ROSZPONKA WARZYWNA VERTE DE CAMBRAI

5. RUCOLA ERUCA SATIVA

6. RUMIANEK POSPOLITY

7. TYMIANEK

8. BURAK ĆWIKŁOWY ASTAR F1

9. CEBULA SIEDMIOLATKA WITA

10. CEBULA SOCHACZEWSKA

11. DYNIA ZWYCZ. CUKINIA NIMBA

12. FASOLA SZPARAG.ŻÓŁTA KARŁOWA KORONA

13. GROCH CUKROWY IŁÓWIECKI

14. KALAREPA DI VIENNA BIANCO

15. KOPER OGRODOWY MORAVAN

16. KOPER OGRODOWY SZMARAGD

17. KUKURYDZA CUKROWA ZŁOTA KARŁOWA

18. MARCHEW JADALNA AMSTERDAM

19. MARCHEW JADALNA DOLANKA

20. OGÓREK GRUNTOWY ALADYN F1

21. OGÓREK GRUNTOWY OLIMP F1

22. PAPRYKA ROBERTINA

23. PIETRUSZKA KORZENIOWA ALBA

24. PIETRUSZKA KORZENIOWA KONIKA

25. PIETRUSZKA NACIOWA FEST

26. POR STAROZAGORSKI - KAMUSH

27. POZIOMKA REGINA

28. RABARBAR LIDER

29. RZEŻUCHA OGRODOWA

30. RZODKIEWKA CARMEN

31. RZODKIEWKA KRAKOWIANKA

32. RZODKIEWKA TETRA IŁÓWIECKA

33. SAŁATA GŁOWIASTA KRUCHA KRÓLOWA LATA

34. SAŁATA LIŚCIOWA LOLLO ROSSA

35. SELER KORZENIOWY MAKAR

36. SŁONECZNIK OGRODOWY

37. SZCZAW BELWILSKI

38. SZCZYPIOREK BOHEMIA

39. BROWALIA AMERYKAŃSKA NIEBIESKA

40. DZIEWANNA FIOLETOWA MIESZANA

41. DZWONEK BRZOSKWINIOLISTNY MIESZANY

42. DZWONEK OGRODOWY NIEBIESKI

43. GIPSÓWKA LETNIA COVENT GARDEN BIAŁA

44. GROSZEK PACHNĄCY MIESZANY

45. GROSZEK SZEROKOLISTNY MIESZANY

46. KOBEA PNĄCA NIEBIESKA

47. KOCIMIĘTKA NIEBIESKA

48. LEWKONIA EXCELSIOR HASZ JASNORÓŻOWA

49. LEWKONIA EXCELSIOR RAWA WIŚNIOWOAMARANTOWA

50. LEWKONIA VARSOVIA MERA BIAŁA

51. LOBELIA NIEBIESKA

52. LOBELIA BIAŁA

53. LOBELIA ROSAMUNDA RÓŻOWA

54. ŁUBIN LETNI MIESZANY

55. MACIEJKA

56. MACIERZANKA PIASKOWA RÓŻOWA

57. MIETELNIK

58. MYDLNICA RÓŻOWA

59. NAGIETEK POMARAŃCZOWY

60. NAPARSTNICA TRWAŁA GLOXINIAEFLORA MIESZANA

61. NASTURCJA KANARYJSKA ŻÓŁTA

62. ONĘTEK SENSATION MIESZANY

63. OSTRÓŻKA POSPOLITA MIESZANA

64. OSTRÓŻKA WIELKOKWIATOWA NIEBIESKA

65. RUDBEKIA PURPUROWA

66. STOKROTKA SUPER ENORMA

67. WDÓWKA KAUKASKA MIESZANA

68. WIECZORNIK LILANIEBIESKI

69. WIELOSIŁ BŁĘKITNY NIEBIESKI

70. ZŁOCIEŃ KARŁOWY BIAŁY

71. ZŁOCIEŃ WIELKI CRAZY DAISY BIAŁY

do tego jeszcze wysępię od rodziców miętę, melisę, lawendę i bazylię;

dalej muszę kupić drzewko jakieś ( chciałam lipę, bo uwielbiam, ale ze względu na gabaryty będzie raczej brzoza, też kocham)

żywopłoty ( mam całą listę i muszę je dokładnie przemyśleć) oraz miskanty.

Tata da mi też maliny, porzeczki, agrest i drzewka owocowe ( jabłonkę i śliwkę oraz brzoskwinię).

Nic nie ma być pod linijkę, w planie mam wiejski ogród z dziecinnych wspomnień u babci na wsi :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

A ziołowy "ogródek" planuję w glinianych donicach i starych naczyniach, które chcę zakupić na pchlim targu, ma się on znajdować od południowej strony, przy tarasie, żeby ładnie pachniało po wyjściu z domku :)

Malydomekpodlodzia kurczę, ale dużo, mi wyszło na parterówkę 640 zł i to uważam, że wiele ...

Warto poszukać w internecie, różnica nawet 2-3 zł na sztuce w przeliczeniu na ilość, można na prawdę sporo zaoszczędzić.

Szczerze powiem, nam elektryk polecił dwie firmy sprawdzone, które montuje od lat, wybrałam jedną i to te najtańsze, akurat dla mnie wygląd włączników nie jest istotnym elementem, dlatego kierowałam się ekonomią.

Dana dzięki za ciepłe słowa :) co do lampy podobało mi się mnóstwo różnych i trudno było podjąć decyzję, chciałam coś, co w razie, jakbym zmieniła dodatki będzie mimo wszystko pasować( tym sposobem będę najczęściej zmieniać wnętrza). Nad kupnem właśnie tego modelu przesądziła cena 300 zł na Westwing, był to jedyny egzemplarz, więc się na niego od razu rzuciłam :D

Brzózki kupię dwie, żeby było kiedyś gdzie hamak zawiesić ;)

Co do wysiewów zaczynam, jak tylko nasionka dotrą ( sklep internetowy), również nie mogę się doczekać, wiem, że mój ogród to na razie puste pole, ale oczyma wyobraźni już widzę go w przyszłości ;)

Twój ogród jest cudny, bez dwóch zdań, masz wielkie doświadczenie i będę się do Ciebie zwracać o rady w razie potrzeby :)

O boziu ! Ale żeś nakupowała nasion. Będziesz mieć robotę na wiosnę ! :D

Ja póki co kupiłam bazylię do siania. Resztę w swoim czasie. Ale na pewno posieję sałatę jak w zeszłym roku i może jeszcze dynię i pomidory :) Ale z pomidorami do więcej zachodu... :)

Ciekawa ta lampa do salonu. Nie widzialam jeszcze nigdy takiej :)

Bardzo podoba mi sie tez rozwiazanie z peszlami podlaczonymi do rur spustowych/rynnowych. My podstawiamy wiaderka i beczki ale zdaje to egzamin tylko przy niewielkim deszczu :)

Docelowo trzeba bedzie wkopać jakiś wielki zbiornik na deszczówę:)

Przyjeżdżaj do mnie na wieś . Tutaj od zatrzęsienia rosną brzózki. Wykopię Ci kilka ;) ;) ;) !

Gust dzięki za zaproszenie, ale mieszkasz troszkę za daleko :(

inaczej już bym była w drodze :wiggle:

Nasion wszystkich od razu oczywiście nie wysiewam, tylko kupiłam "za jednym zamachem" wspólną przesyłką.

Pomidorki będę mieć sadzonki koraliki od taty, ja uwielbiam pomidory, w każdej postaci, suszone, na kanapce, w sałatce, bez niczego i koncentrat;

te koraliki są pyszne, takie "na jeden raz do ust", ładnie rosną od strony południowej na ścianie, taka smaczna ozdoba.

Bazylię też będę mieć sadzonki od taty, on sieje sobie i od razu dla mnie zawsze. Do tej pory trzymałam "krzaczory" w kuchni na parapecie, bo nawet balkonu nie mam, teraz się doczekam na powietrzu :)

Z tymi rynnami to jeszcze nie jest do końca sprawa załatwiona, musimy dołożyć rurę spustową do dołu, dołożyć rewizję ( by łatwiej było czyścić w razie zatkania), resztę wkopać w ziemię, obsypać żwirem i wpuścić do studni chłonnych. Też chciałabym zbierać deszczówkę chociaż w jeden pojemnik, do podlewania ogrodu :)

Próba nowego serwera ze zdjęciami, dotychczasowy kończy mi się abonament.

Moje frontowe, płotowe inspiracje:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/380/4411416_www_flickr_com-photos-pattynwalter.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/380/4411415_swiateczne_dekoracje_ogrodu_2.jpg

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/380/4411414_exterieur1.jpg

Co do koloru, jeszcze nie wiem, czy będzie biały, czy niebieski :)

I właśnie miałam nieprzyjemną rozmowę z moim m, który ma za nic moje tłumaczenia o drenażu i właściwym odprowadzaniu wody z dachu.

Stanęło na tym, że na końcu rur spustowych założy zwykłe kolanka "bo ludzie tak mają i żyją" i nic nie będzie robił ;(

to będziemy taplać się w błocie i mój wymarzony ogród chyba zamienię w bagnisty...

Ja korzystam ze zmniejszacza już długi czas i jestem zadowolona :D

Piękne płoty ,tylko mam dylemat z białym kolorem drewna ,na obrazku mi się podoba a u siebie nie widzę. Jakoś mi nie pasuje do kutych elementów no chyba ,że wszystko machnę na biało ;)

Edit:

A może jednak pasuje ,na pierwszej fotce są czarne zawiasy i ładnie to wygląda :D

zrobisz tarasy, założysz stożkową czapkę na głowę i bedzie ok z brakiem odprowadzenia wody z rynien :D

a myślałam,ze to ja jestem wariatem i wydałam już 100 na nasiona :cool:

między innymi pomidorki koralik kupiłam hehe

te które można w lutym siać już wysiałam na parapecie i czekam...

my mamy dostać od babci kilka drzewek owocowych, na pewno chcemy mieć też maliny, babcia ma super odmianę, winorośl, słoneczniki

coś czuję że na naszej działce będzie radosny misz masz, będę się cieszyć jak coś na tym naszym piasku urośnie

Dana ja też mam trochę dylemat z kolorem białym, zwłaszcza, że domek biały i nie da to kontrastu. Jednak zawsze mi się podobały białe domki i białe płotki, jeszcze strzecha na dachu, ale to już tylko marzenia :)

Zastanawiam się jak to się skomponuje ze straszną siatką, ale łudzę się, że ona szybko zostanie zakryta roślinami.

Mały domku pod Łodzią rozbawiłaś mnie z tą czapką :D

Maliny i winogronka też mi tata podaruje, chyba o nich zapomniałam wcześniej napisać. Witaj w klubie szalonych zakupoholiczek nasionek.

Ty masz dylemat z piaskiem ja z gliną, wymieńmy się po połowie i powstanie nam ziemia idealna :)

Wczoraj spędziłam kilka godzin na budowie, a właściwie na ogrodzie.

Zaliczyłam ogrodową siłownię, hehe. Zbierałam kamienie i śmieci z działki.

Wiem, że to dopiero maleńki początek w lawinie sprzątania, ale sprawiło mi to wielką radość. A jak smakował obiadek uszykowany przez naszą latorośl,po takim sporcie na świeżym powietrzu:yes:

Znalazłam między innymi: przysypaną płytę kamienną, paletę drewnianą, szczoteczkę do zębów, grabki i łopatkę dziecięce, koło od dziecięcego wózka, nogę od lalki, kostkę do gry, metalowe łańcuchy i wiele innych dziwnych przedmiotów. Przy odpowiedniej fabule powstałby z tego niezły horror.

Do tego filmu jak znalazł pasują dwa najgorsze elementy, z którymi będę zawzięcie walczyć: perz i pędraki chrabąszcza majowego.

Wygooglójce sobie w grafice jak te potwory wyglądają, bo nawet na samą myśl o nich robi mi się niedobrze:/

PASKUDNE i z tego, co wyczytałam bardzo szkodliwe dla roślin, już znalazłam na nie środek chemiczny Dursban 480EC, który muszę prędko kupić i użyć po przeoraniu ziemi. Ludzie piszą, że skuteczny, więc chcę go zastosować, zanim zacznę cokolwiek działać z roślinami.

Podobno na ogrodach po skoszeniu pól i łąk to bardzo częste zjawisko, to robactwo, nie życzę nikomu.

Już wolę godzinami śmieci i kamienie wybierać.

Mój mąż znalazł z sąsiadami granicę działki, więc już wiemy, gdzie kopać dołki pod słupki do siatki ogrodzeniowej. Jeśli damy radę załatwić betoniarkę za tydzień zaczynamy działać z ogrodzeniem tyłu i drugiego boku.

We wtorek mają przyjść lampy do kuchni i nad wyspę, nie mogę się doczekać, wrzucę fotki :D