Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały biały domek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 681
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki dziewczynki za dobre słowo :yes: pewnie, że nie mogę się doczekać.

Chciałam wysiew dziś zrobić, ale zerknęłam w księżycowy kalendarz ogrodnika, a tam info, żeby do soboty nie podlewać :/

Poczekam więc do soboty :) Pierwszy raz zrobię coś zgodnie z kalendarzem księżycowym.

Skoro działa na mnie pełnia ( nie śpię prawie całą noc), to może jednak na roślinki też działa, hm...

Próbowałyście?

Próbowałam kalendarza księżycowego, ale nie zauważyłam większych czy lepszych plonów. A który masz?

Tutaj zaglądałam

http://www.rytmnatury.pl/kalendarz-ogrodnika

ziemię miałam kupić dziś to pewnie siać zaczęłabym jutro, ale na dwa dni pokazuje, żeby nie podlewać, w sobotę natomiast tak

Witaj w klubie wampirów Pusia ;)

Edytowane przez mały biały domek

Właśnie też jest to dla mnie dziwne, jak siać bez podlania?

nie mogę nigdzie znaleźć innego kalendarza, żeby porównać.

Hehe mój mąż to ma tak bez względu na fazy księżyca :p

Właśnie się szkolę w podniesionych rabatach, czytam i czytam i doczekać się nie mogę :)

Zeby ten Dursban był skuteczny musisz użyć go max - i jak reszta nowych chrabąszczy bedzie latała nad trawą - skoś ją nisko i niestety musisz ją popyskac tym dursbanem...wtedy te nowe nie siadają i nie leza do ziemi skłądać jaj.

Ja po 4 letniej walce dałam spokój..wole kreta, Dursban to ciężka chemia.

Pojechaliśmy do sklepu z płytką łazienkową ścienną oblukać upatrzone płytki podłogowe ( na szczęście).

Okazało się, że kompletnie nie pasują, dobrze, że nie kupiłam w ciemno, przy chwili czasu wrzucę fotkę tych nowych.

Przy okazji załapaliśmy się na ostatni dzień promocji cegiełki białej Paradyża do kuchni :D

Na budowie echo i ryczeć mi się chce.

Czekamy na prąd i wodę jak na zbawienie ( liczniki), wówczas nie będziemy wiedzieć co pierwsze robić.

Na słupki do siatki też czekamy ( zamówione mamy), ziemia nie przekopana, płot będzie czekać, aż stopnieją śniegi i zrobi się trochę cieplej.

Szukam płotów sztachetowych cały czas, co wcale nie jest proste, bo jakieś kosmicznie drogie mi wyskakują :/

Jedynie prócz płytek mogę się pochwalić, że wzeszły mi już siewki sałaty :)

Podwyższone grządki w ogrodzie wszyscy po kolei mi odradzają :(

Szukam solidnego, trwałego materiału, zrobię jedną grządkę "na próbę", możecie doradzić z czego?

M odradza mi dobrze impregnowane drewno, ale mnie się najbardziej podoba...

Edytowane przez mały biały domek

Dlaczego odradzają podniesione grządki?

Porządnie zaimpregnować i dechy wytrzymają trochę lat. Od środka i tak robi się zabezpieczenie folią.

Wybraliście zupełnie inne płytki do łazienki, niż pierwotnie miały być? Nieźle ;) Niestety zdjęcia w necie przekłamują, najlepiej przed zakupem obejrzeć na żywo, pomacać. Dobrze zrobiliście :)

Dlaczego odradzają podniesione grządki?

U nas też podniesione, ale na kamieniach - taki skalny warzywniak. Super się sprawdza i fajnie wygląda :)

Niestety zdjęcia w necie przekłamują, najlepiej przed zakupem obejrzeć na żywo, pomacać. Dobrze zrobiliście :)

Dokładnie tak samo - obejrzeliśmy na żywo i dopiero kupowaliśmy w necie :yes:

Asiu- twierdzą, że drewno butwieje, rodzice z kolei mieli kiedyś podniesione i mówią, że mocno się wysuszały, ale ja nie odpuszczę tak łatwo, myślę, że odpowiednio zbudowane, zasypane odpowiednimi warstwami- powinny zdać egzamin.

Też myślałam nad jakimiś kamieniami, ale mój M od murowania czegokolwiek ucieka jak najdalej niestety, zaproponował mi jakieś płyty betonowe paskudne :mad:

A Ty Pusiu rozumiem, że kamienie miałaś zaprawą posklejane?

M -typowy Blokowiec, ja -wychowana w domu z warzywnikiem, kurami, królikami, stąd rozbieżności w poglądach :)

Płytki te pierwsze oglądaliśmy w sklepie na miejscu i podobały mi się, ale nie miałam wówczas tych na ścianę, dopiero teraz je przyłożyłam i zorientowałam się, że kompletnie nie pasują :)

Nie moge sie napatrzec na Twoje piekne lampy :)

mother nature ma racje jesli chcesz drewniane korystko na podniesiona grzadke to tylko z opcją wyłożenia czymś w srodku. Inaczej po 1-2 sezonach napuchnie i zacznie sie rozwalać.

I warto zainwestowac w jakis system sraszania, podlewania bo w uplay to ziemia będzie w tym wysychać w chwile moment. :)