Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studia a praca

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Waszym zdaniem łatwo połączyć studia i pracę??

Wszystko zależy jakie studia (kierunek), który rok i jaka praca. Są kierunki studiów gdzie trzeba zakuwać i nie ma na nic czasu, są też bardziej "lajtowe". Ja np. pracowałem na 4 i 5 roku - wcześniej nie za bardzo miałbym czas.

Wszystko zależy od studiów i od pracy. Ja zdecydowałam się na założenie działalności gospodarczej będąc na 2 roku studiów. Miałam własny sklep z koszulkami. A studiowałam grafikę, więc tworzyłam obrazy, które można było umieścić na koszulkach, później zamawiałam towar w http://selino.pl, to taki portal, na którym można założyć sklep internetowy i zamawiać od nich koszulki z własnym nadrukiem.

Generalnie bardzo łatwo było mi połączyć tę pracę ze studiami, wiadomo, że sklep internetowy nie wymaga wielkiego wysiłku, więc u mnie wszystko fajnie grało.

Domyślam się jednak, że jeśli musiałabym pracować jak większość osób w jakimś barze czy sklepie nie byłoby już tak pięknie.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wiele zalezy od kierunku, bo czasami wykładowcy potrafią robić spore problemy - uważają, że jak ktoś studiuje to nie powinien pracować, a jak chce pracować to niech rezygnuje ze studiów... Wszystko da się zorganizować, ale trzeba też trafić na odpowiednich ludzi. No i jeszcze pracodawcy wymagają ogromnej dyspozycyjności a studiując dziennie mogą być z tym problemy.

Ale tak jak pisaliście wcześniej - odpowiednia organizacja dnia i współpraca, a jakoś da sie to ogarnąć :)

Przy dobrej organizacji, można połączyć studia, pracę, budowę domu i wychowywanie dziecka w wieku wczesnoprzedszkolnym :)

Łatwo nie było, ale kto powiedział,że musi być łatwo ?

Jak się nie ma wyjścia to musi się dać:) jeśli rzeczywioście się udało to gratuluję... Chyba dużo zależy po prostu od człowieka, od charakteru, osobowości, i tego, czy zwyczajnie się chce...bo niektórym się nie chce i wtedy z czegoś rezygnują...przeważnie z dalszej edukacji. Wszystko zależy od nas samych...

• 3 weeks później...
Wszystko zależy od tego co studiujesz? Ile czasu możesz poświęcić na naukę, a ile na pracę? Studia dzienne w połączeniu z pracą w weekendy przeważnie nie idą w parze. Człowiek nie ma na nic czasu, ilość spożytych kaw dziennie przekracza wszelkie pojęcie. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem są studia zaoczne, wtedy jest dość dużo czasu aby zarobić trochę grosza:)