Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po ociepleniu domu

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend
Mam duzo odpadów styro. Jak mozna się ich pozbyć ? Jest to odpad nadajacy się do recyklingu ? ...pomijam palenie w beczce. Dzwoniłem do GOAP-u i się dowiedziałem ze nic nie wiedzą, o co wogole chodzi, ze kiedyś odbierali no i co z tego, my tutaj bierzemy tylko pieniądze dzwoń sobie gdzieś indziej i nie zawracaj 4 liter... - ot krajobraz po reformie......

teraz robi się ciemno dość wcześnie więc pod osłoną nocy spalaj po trochu :D :D Albo kup 5l acetonu i wylej do jakiejś wanienki i top styro - zobaczysz jak szybko niknie :D potem wylejesz gdzieś do rowu :D

...a na poważnie to dziwne że w tym całym GOAP'ie nie wiedzą. Może spróbuj dodzwonić się do kogoś innego w tej placówce - na pewno ktoś musi coś wiedzieć w tym temacie. "U mnie" w małym mieście bez problemu informują że odpady styro należy wywozić do miejscowości odległej o 35km.

Gość grend
Zawiozłem do punktu selektywnej zbiórki. Jest w każdej gminie, łaski nie robią - był specjalny kontener na styro.

W Poznaniu jest tzw gratowisko gdzie generalnie można oddać podzespoły gdzie jest miedź .... Styro to mozna oddać ale tylko po opakowaniu np pralki i najlepiej z pralka bo tak to już jest problem

W mojej okolicy jest tak że w gminie jest punkt odbioru różnych odpadów i każdy mieszkaniec gminy który opłaca wywóz śmieci ma prawo oddać tam różne śmieci budowlane,elektro śmieci,stare farby,oleje i różne takie płyny.

Tylko trzeba te śmieci zawieźć im samemu i pokazać dowód i dokumenty że się opłaca te śmieci.

Teraz pewnie w każdej gminie tak jest,warto sprawdzić na stronie internetowej gminy.

Tylko że styropian można bez problemu spalić w piecu,nawet jak grzeje się gazem to można oddać jakiemuś znajomemu co ma piec węglowy.

Elewacje robiliśmy tego lata, miałam ten sam problem z odpadami styro.

Samodzielne zawiezienie ich do punktu zbiórki odpadów mijało się z celem - koszt wynajęcia transportu przekraczał koszt zamówienia kontenera z firmy wywożącej odpady (w tym pobudowlane).

Poszukaj takiej firmy w okolicy i koniecznie zapytaj czy opłata jest za pojemność czy wagę odpadów. U mnie była opłata za kilogram -przy styro opłacalne, przy gruzie już nie.