Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w budowie - chcemy zmiany :) na dom pasywny :) POMOCY

Recommended Posts

Witam,

Czytam bardzo wiele wątków na tym forum, śledzę je by wybrać odpowiednie rozwiązanie. Jednak... no właśnie. Mnogość rozwiązań przytłacza.

Mamy okazję kupić (kupujemy już :) ) dom realizowany zgodnie z projektem Mały Dworek (E-329) (archeton)

http://www.archeton.pl/projekt-domu-malydworek_454_opisogolny

w tym, że kilka zmian już jest wprowadzonych, chodzi głównie o rozkład pomieszczeń na dole:

Parter NASZ.jpg

W górnej części domu również będą zmiany w układzie pomieszczeń ale my nie o tym :)

Stan obecny wygląda następująco:

2015-09-10 18.40.25.jpg 2015-09-13 17.29.18.jpg

No i w tym miejscu zaczyna się nasze wołanie o pomoc.

Pytanie jest następujące:

Co zrobić by dom był możliwie jak najbardziej pasywny / energooszczędny ??

Ważne by nie było to wiele droższe, jako młode małżeństwo jesteśmy zmuszeni wziąć kredyt i nie chcemy by był wysoki.

Z podjętych już decyzji:

Dachówka ceramiczna

Brak deskowania - będzie membrana

Zdecydowaliśmy że ocieplenie poddasza wykonane będzie pianką poliuretanową.

Piec na eko-groszek.

Z całą pewnością nie wykonamy wentylacji z odzyskiem ciepła (zbędne koszta)

Rezygnujemy również z ogrzewania podłogowego (kwestie zdrowotne domowników)

Jakie jeszcze elementy możemy wykonać, w jaki sposób by nie pożerały nas rachunki? by dobrze się w nim mieszkało?

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli rekuperacja to zbędne koszta, to odpuśćcie sobie koncepcję energooszczędności w ogóle. "Ciepłe" rozwiązania wymagają inwestycji na początek, zwracającej się z reguły kilkanaście lat. Jeśli te inwestycje są na kredyt bankowy, to jeszcze dłużej i tutaj tylko "nadzieja" na wzrost cen energii uzasadnia sens ekonomiczny części z nich.

Bez wentylacji z rekuperacją pasywny nie będzie nigdy. Relatywnie niewielkim kosztem można sporo osiągnąć dając 20cm ocieplenia ścian, min. 30cm stropu i okna trzyszybowe.

P.S. Ile ten dom już tak stoi w tym stanie?

Nie mówię że chcemy z niego zrobić dom pasywny (wiemy że to wydatki na wstępie, pieniądze których obecnie nie posiadamy), chcemy w miarę możliwości zbliżyć się do niego.

Dom 2 lata stoi w tym stanie.

Edytowane przez ArekWLKP

Jak byś policzył se kilka różnych wariantów OZC to zrozumiałbyś że wentylacja mechaniczna nie jest zbędnym kosztem, a jedną z kluczowych inwestycji w energooszczędność domu. Bez wentylacji to Wy się nawet nie zbliżycie do domu energooszczędnego, a co dopiero pasywnego :) .

Jako inżynier sanitarny nie wiem nic o kwestiach zdrowotnych ogrzewania podłogowego, no ale widać jakiś niedouczony jestem...

No więc "kupić dobry kocioł" i będziecie zadowoleni!

Czemu? Czekam na argumenty - również jestem otwarty na debatę.

Ogrzewanie podłogowe bardzo negatywnie działa na osoby posiadające żylaki. A niestety w rodzinie takie osoby posiadamy.

Sam od pierwszego spotkania z tą metodą ogrzewania o tym marzyłem. Nie jestem do niej negatywnie nastawiony, życie wymusiło taką decyzję.

To teraz weź odpowiednio zaizolowany dom, z wentylacją mechaniczną i z dobrze zaprojektowaną podłogówką. Popatrz jakie będą temperatury powierzchni podłogi i pamiętaj że ponad 70% ciepła w takim wypadku jest przekazywanych przez promieniowanie. Ta podłoga nie będzie ciepła - ona po prostu nie będzie zimna. Oczywiście na medycynie się nie znam i jak najbardziej może mieć to negatywny wpływ na żylaki. Pytanie tylko w jak dużym stopniu.

Większość takich mitów bierze się z powodu źle zaprojektowanych/wykonanych powierzchni grzejnych.

Może rozwiniesz swoją myśl kemot_p ? Jestem otwarty na debatę, rozważę inne propozycję byle były wsparte logicznymi argumentami.

To jest moje zdanie, nie namawiam, nic nie sugeruję :), piszę jak ja to widzę:

Ad.1. Rozpoczynając przygodę na tym forum też byłem zwolennikiem eko-groszku. Teraz już nie. Nawet z prawnego punktu widzenia (ostatnia ustawa antysmogowa) może się okazać, że za kilka, kilkanaście lat będzie zakaz węgla. Inne kwestie, rezygnując z eko-groszku nie muszę budować kominów, mogę spokojnie wyjechać na narty nie martwiąc się o zatrudnienie palacza, no i system bezobsługowy, to zawsze wygoda.

Ad. 2. Zbyt dużo ciepła traci się przez wentylację, więc taki rekuperator na pewno się zwróci, a WM to też komfort w porównaniu do grawitacyjnej.

Ad. 3. Moja żona też ma żylaki więc rozważałem wszystkie za i przeciw. Nie spotkałem się z rzetelnymi badaniami lekarskimi (łącznie z rozmowami ze znajomy lekarzem "od żył"), które potwierdzałyby tezę, że podłogówka szkodzi osobom z żylakami - jeśli takowe opracowania masz to chętnie się z nimi zapoznam. Temperatura podłogi to raptem max trzydzieści kilka stopni - mniej niż podłoga na balkonie w lecie. No chyba, ze ktoś wpuszcza do podłogówki wodę o tej samej temperaturze co go grzejników - wtedy taka podłoga może "parzyć" i być niekomfortowa.

Edytowane przez kemot_p

gaz jest w drodze, nie ma problemu mieć go na działce, sąsiadka tylko wspominała że niska kaloryczność. Sam nigdzie się nie orientowałem. No ale te 140m2 ogrzać gazem? nie będzie to zbyt kosztowne ?

Wcale nie musi. Zajrzyj na mój wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241283-Adapatacja-projektu-w-stron%C4%99-energooszcz%C4%99dno%C5%9Bci jest tam sporo ciekawych opinii. Ja też, podobnie jak ty, będę adaptował projekt w stronę energooszczędności.

Jeśli chodzi o ceny - WM z rekuperacją zrobiona całkowicie przez firmę to koszt ok. 16 tyś.

Podłogówka nie wychodzi drożej niż zwykłe kaloryfery.

Kosztu kotłowni z kotłem gazowym kondensacyjnym Ci nie podam, bo na tym etapie, na którym jestem nie zbierałem jeszcze tak dokładnych informacji, ale myślę, że będzie to w granicach 15 tyś. razem z przyłączem:

Ja uważam , że najlepiej ( najtaniej ) jest Zamontować kociołek gazowy z zasobnikiem. Koszt takiej kotlowienki to Max 10000 zł.

Zalety : tanie i sprawne naprawy , małe gabaryty , bezglośnośc .

Edytowane przez kemot_p

Wcale nie musi. Zajrzyj na mój wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241283-Adapatacja-projektu-w-stron%C4%99-energooszcz%C4%99dno%C5%9Bci jest tam sporo ciekawych opinii. Ja też, podobnie jak ty, będę adaptował projekt w stronę energooszczędności.

Jeśli chodzi o ceny - WM z rekuperacją zrobiona całkowicie przez firmę to koszt ok. 16 tyś.

Podłogówka nie wychodzi drożej niż zwykłe kaloryfery.

Kosztu kotłowni z kotłem gazowym kondensacyjnym Ci nie podam, bo na tym etapie, na którym jestem nie zbierałem jeszcze tak dokładnych informacji, ale myślę, że będzie to w granicach 15 tyś. razem z przyłączem:

Czyli mamy 31 tyś + podłogówka :( kurcze dużo. Nie orientowałem się jeszcze ile wychodzi piec na ekogroszek ale zakładam że mniej niż 15 tyś.

Działka leży w Wlkp, na terenie gdzie ani parku narodowego nie ma, ani nic co trzeba by było jakoś specjalnie chronić przed smogiem. Problem taki nie występuje. nad podłogówką ok, przedyskutujemy to ale z tym kotłem na gaz to trzeba to przekalkulować.

Jeremy

jestem w szoku, niewiarygodnie niski rachunek.

Kolega ma ogrzewanie właśnie gazowe, 117m2 (pół bliźniaka) i na okres grzewczy ma wyższy rachunek, nie wspominając już o całym roku.