Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja starego komina pod kominek - rura czy SKD

Recommended Posts

Witam,

Mam stary domek w którym mam komin z cegły z dwoma kanałami spalinowymi i dwoma wentylacyjnymi - wysokośc 7,5m

Jeden ze spalinowych ma wymiary 18x17 na dole i okolo 20x17 u góry ;) i ten kanał chciałem dostosować do kominka który ma średnicę czopucha 180mm - dodam tylko że kanał ten był wcześniej podłaczony do pieca kaflowego.

Trochę poczytałem i postanowiłem że decyduję się na frezowanie do 180 + wkład ze stali 1.4404.

Zadzwoniłem do kominiarza który robi takie bajery aby przyszedł, obejrzał i wycenił.

Kominiarz po oględzinach powiedział że komin jest w b.dobrym stanie, rozmiar jest odpowiedni do mojego kominka i on proponuje tylko uszczelnienie masą SKD - Shiedel i daje na to 10 lat gwarancji na piśmie (250zł za metr). Argumentował, że jest taniej i nie naruszam struktury komina co jest jak najbardziej zgodne z prawem budowlanym ;)

Na moje pytanie co się będzie działo ze skroplinami jeśli użyjemy SKD odpowiedział : "Przecież nie będzie pan palił mokrym drewnem" :)

Wchodze na stronę Shiedel'a i widzę taki wpis: "UWAGA: Nie stosować do przy spalinach mokrych!"

Czy mój kominiarz robi mnie w jajo i nie chce mu się frezować? Czy może ma racje poparte doświadczeniem a ja nic nie wiem?

Co robić?

Dziękuję i pozdrawiam

czyli przy tym rozwiązaniu mam sprawdzać każdą sztukę testerem wilgotności przed wrzuceniem? :p

rozumiem w takim razie tyle ze masa SKD będzie OK tylko musze uzywać wysuszonego drewna...dobrze wysuszonego...

Przy zamontowanym wkładzie też mówią nie pal mokrym drewnem i nie zamierzam takim palić...ale ...zawsze znajdzie się coś wilgotniejszego

Pytam po prostu jak człowik bez pojęcia w tym temacie...brać tą masę SKD i starać się używać suchego drewna czy bać się czegoś i inwestować we wkład?

pozdrawiam

Zapis o mokrych skroplinach, dotyczy raczej trybu pracy urządzenia. Tryb mokry to doprowadzenie do niskiej temperatury spalin i dymu, które trafiają do komina. Powoduje to występowanie tzw. punktu rosy. Zjawisko to nie musi mieć związku z wilgotnością opału.

• 5 years później...