ogleniu 08.10.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Witam, Mam stary domek w którym mam komin z cegły z dwoma kanałami spalinowymi i dwoma wentylacyjnymi - wysokośc 7,5m Jeden ze spalinowych ma wymiary 18x17 na dole i okolo 20x17 u góry i ten kanał chciałem dostosować do kominka który ma średnicę czopucha 180mm - dodam tylko że kanał ten był wcześniej podłaczony do pieca kaflowego. Trochę poczytałem i postanowiłem że decyduję się na frezowanie do 180 + wkład ze stali 1.4404. Zadzwoniłem do kominiarza który robi takie bajery aby przyszedł, obejrzał i wycenił. Kominiarz po oględzinach powiedział że komin jest w b.dobrym stanie, rozmiar jest odpowiedni do mojego kominka i on proponuje tylko uszczelnienie masą SKD - Shiedel i daje na to 10 lat gwarancji na piśmie (250zł za metr). Argumentował, że jest taniej i nie naruszam struktury komina co jest jak najbardziej zgodne z prawem budowlanym Na moje pytanie co się będzie działo ze skroplinami jeśli użyjemy SKD odpowiedział : "Przecież nie będzie pan palił mokrym drewnem" Wchodze na stronę Shiedel'a i widzę taki wpis: "UWAGA: Nie stosować do przy spalinach mokrych!" Czy mój kominiarz robi mnie w jajo i nie chce mu się frezować? Czy może ma racje poparte doświadczeniem a ja nic nie wiem? Co robić? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 08.10.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Kominiarz mówi: nie pal mokrym drewnem, Shiedel mówi: nie pal mokrym drewnem. Czego jeszcze nie rozumiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogleniu 08.10.2015 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 czyli przy tym rozwiązaniu mam sprawdzać każdą sztukę testerem wilgotności przed wrzuceniem? rozumiem w takim razie tyle ze masa SKD będzie OK tylko musze uzywać wysuszonego drewna...dobrze wysuszonego... Przy zamontowanym wkładzie też mówią nie pal mokrym drewnem i nie zamierzam takim palić...ale ...zawsze znajdzie się coś wilgotniejszego Pytam po prostu jak człowik bez pojęcia w tym temacie...brać tą masę SKD i starać się używać suchego drewna czy bać się czegoś i inwestować we wkład? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.10.2015 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Zapis o mokrych skroplinach, dotyczy raczej trybu pracy urządzenia. Tryb mokry to doprowadzenie do niskiej temperatury spalin i dymu, które trafiają do komina. Powoduje to występowanie tzw. punktu rosy. Zjawisko to nie musi mieć związku z wilgotnością opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogleniu 09.10.2015 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 hmmm...no to chyba zdecyduje sie na szlamowanie...myślałem ze paląc w kominku drewnem...zawsze mamy mokre spaliny.Czyli dobre podłaczenie kominka (myślę tutaj o temperaturze powrotnej wody) + suche drewno pozwolą mi spac spokojniedziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzys1972 16.01.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 I jak? Szlamowales? Jakieś uwagi po kilku latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts