Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przestudiowałem zagadnienie w Muratorze, ale wciąż nie jestem pewien jak to jest. Z lektury Muratora wyciągnąłem wniosek, że cokół powinien być albo cofnięty, albo wysunięty z obróbką blacharską. Ja chciałem cokół z płytek kamiennych, ale wychodzi prawie na równo z elewacją ściany. Widuję też, przyglądając się różnym domom, że stosuje się cokół w jednej linii. Widziałem też dom z wysuniętym cokołem kamiennym, bez obróbki blacharskiej. Jak to w końcu jest można zrobić cokół w jednej linii bądź wysunięty, ale bez obróbki blacharskiej, tak żeby nie mokło?
https://forum.murator.pl/topic/20472-cok%C3%B3%C5%82-podmur%C3%B3wki-cofni%C4%99ty-czy-niekonicznie/

Myślę , że można bez obróbki blacharskiej ale na pewno miejsce styku cokołu ze ścianą trzeba jakoś zabezpieczyć przed wnikaniem wilgoci.

Tak czy siak jakoś to trzeba "obrobić" . zamiast blachy można np. zrobić coś w rodzaju parapetu nad wysuniętą częścią cokołu np. z płytek klinkieroych, drewna ,przyciętej "karpiówki".

Jeśli cokół byłby równo ze ścianą to może wystarczy zastosować odpowiednie , trwaleelastyczne, wodoszczelne masy?

:roll: :roll: :roll: :o :o :o