PandaWielka 08.10.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Bardzo proszę o opinie osoby zorientowane w temacie. Mam działkę w jednej z najbogatszych gmin w Polsce, pod dużym miastem. Działka przy drodze gminnej- klasy lokalnej. W koło gęsta zabudowa. Brak kanalizacji.Od 3 lat wysyłam z sąsiadami pisma, chodzimy do gminy- bezskutecznie- nie ma nawet żadnego planu na tą kanalizacje. A dostaliśmy odpowiedz na piśmie, że mają ją ująć w palnie od 2014r. Co ciekawsze gmina właśnie wykonała kanalizację w 2-gim końcu naszej drogi- gdzie nie ma żadnych domów!! Na wiosnę chce zacząć budowę domu. Mój dylemat jest teraz taki; budować szambo czy kanalizacje na własny koszt. Nasza działka jest oddalona od drogi w której jest kanalizacja o jakieś 50m (teraz akurat utwardzają jej nawierzchnię). Na przeciw naszej działki stoi bliźniak którego 2 właścicieli jest chętnych na udział w kosztach budowy kanalizacji. Jak myślicie, czekać aż gmina się zlituje a teraz budować szambo czy budować kanalizacje na własny koszt?Jaki jest koszt budowy i utrzymania najprostszego szamba?Czy ktoś z formowaczów budował może kanalizacje na własny koszt a gmina oddala mu później za to pieniądze?? Czy można na to liczyć? Czy można jakoś wpłynąć na gminę w zakresie budowy kanalizacji czy tylko można czekać na ich łaskę? Edytowane 8 Października 2015 przez PandaWielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 08.10.2015 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Bardzo proszę o opinie osoby zorientowane w temacie. Mam działkę w jednej z najbogatszych gmin w Polsce, pod dużym miastem. Działka przy drodze gminnej- klasy lokalnej. W koło gęsta zabudowa. Brak kanalizacji. Od 3 lat wysyłam z sąsiadami pisma, chodzimy do gminy- bezskutecznie- nie ma nawet żadnego planu na tą kanalizacje. A dostaliśmy odpowiedz na piśmie, że mają ją ująć w palnie od 2014r. Co ciekawsze gmina właśnie wykonała kanalizację w 2-gim końcu naszej drogi- gdzie nie ma żadnych domów!! Na wiosnę chce zacząć budowę domu. Mój dylemat jest teraz taki; budować szambo czy kanalizacje na własny koszt. Nasza działka jest oddalona od drogi w której jest kanalizacja o jakieś 50m (teraz akurat utwardzają jej nawierzchnię). Na przeciw naszej działki stoi bliźniak którego 2 właścicieli jest chętnych na udział w kosztach budowy kanalizacji. Jak myślicie, czekać aż gmina się zlituje a teraz budować szambo czy budować kanalizacje na własny koszt? Jaki jest koszt budowy i utrzymania najprostszego szamba? Czy ktoś z formowaczów budował może kanalizacje na własny koszt a gmina oddala mu później za to pieniądze?? Czy można na to liczyć? Czy można jakoś wpłynąć na gminę w zakresie budowy kanalizacji czy tylko można czekać na ich łaskę? w życiu nie pchałbym sie w szambo, u moich rodzicow byla taka sytuacja, skrzykneli sie z dwoma innymi sasiadami i poszli we trzech do gminy ze jak nie chca zrobic kanalizy to oni kupia materialy na wlasny koszt a gmina da robocizne, od nitki do pierwszego domu bylo ok 100m, nie wiem ile kosztowało ale wiem ze wyszlo na jednym poziomie co mieliby szambo robic. takze mysle ze to w miare uczciwy uklad i gmina powinna na to pojsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kal_b_E 08.10.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Koszty budowy szamba możesz sobie sprawdzić w tym artykulehttp://kb.pl/teksty/2015/09/20/koszt-budowy-szamba/ ale podbiję opinię jacka.zoo - nie pchaj się w szambo, jeżeli nie jest to absolutnie konieczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.10.2015 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Panda Wielka, , czekaj spokojnie na inwestycje gminy. Wstaw szambo bo koszt niewielki. Kupisz droższe to potem wykorzystasz jako zbiornik na deszczówkę do podlewania ogrodu. Kupisz tańsze z Radomia to nie będziesz zbyt często musiała wywozić nieczystości ( pod warunkiem że grunty są przepuszczalne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.10.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Możesz czekać na gminę jak nie masz w planach zamieszkania w domu. U mnie koszt kanalizy na 1 domek to byłoby ponad 10 000 zł. Inwestycja musiała być prywatna. Gmina nie ma na ten moment środków. Koszt szamba wyniósł 4000 zł. Różnica przeliczona na koszt opróżniania szamba (uwzględniając opłaty za kanalizę) zwróciłby się po 120 wywozach szamba. Zbiornik na szambo w przyszłości można wykorzystać na deszczówkę, warto więc pomyśleć o podprowadzeniu przyłączy i rur w pobliże szamba wcześniej, żeby nie rozkopywać ogrodu po paru latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 10.10.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Jeśli tylko masz możliwość - postaraj się o kanalizację. Ja mam szambo - bo chwilowo nie miałam wyjścia. Na oczyszczalnię przydomową zgody miasta nie ma a kanalizację mają w planach... może za kilka(naście) lat. Szambo zawsze jest pełne w najmniej oczekiwanym momencie. Dobry zbiornik sporo kosztuje, więc "na trochę" się nie opłaca. Jest jeszcze jedna opcja - komitet społeczny (nie jestem pewna nazwy) - kiedyś pytałam u nas to powiedzieli że potrzeba min. 5 osób (u mnie sąsiadów z ulicy) i potem wniosek do urzędu. Oczywiście gwarancji nie ma, ale są duże szanse na w miarę szybkie załatwienie sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PandaWielka 10.10.2015 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Dziękuję za opinie!Mi bardzo się spieszy bo projekt prawie gotowy i chciałabym składać wniosek o pozwolenie na budowę. U mnie sprawa wygląda tak, ze w 2013 składaliśmy właśnie z 5 sąsiadami wniosek. dostaliśmy odpowiedz, że nie maja w planie ale ujma to w planie od 2014 roku. Później dzwoniłam pytać o ten plan to powiedzieli, że nie ma planów- tylko prezes plan ustala i jego trzeba pytać (prezes przyjmuje 2 godziny w ciągu tygodnia i zazwyczaj jest chory).Ostatnio patrzę, robią kanalię w 2-gim końcu naszej ulicy- gdzie nie ma domów (ale ostatnio ktoś wydzielił działki na sprzedaż). Zadzwoniłam do nich zapytać o co chodzi i czy tam będzie ktoś podłączony. Gość zmieszany mówi że nie ale taki był plan wiec robią zgodnie z planem. I powiedzcie- co o tym myślicie... Mi ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.10.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Jest inne rozwiązanie.Jest nowe Prawo Budowlane, a zgodnie z nim ani zgłoszenie budowy, ani PnB nie wymagają "uzgodnień" przyłączy, a wykonanie szamba też na zgłoszenie i to w trybie uproszczonym.Pogadaj z projektantem, niech "ścieki" (ewentualnie) "zaprojektuje" alternatywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PandaWielka 11.10.2015 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) dzięki Siwy!- pogadam! Edytowane 11 Października 2015 przez PandaWielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 11.10.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 U nas był problem z drogą - nie dojazdową do działki, a właściwie z całym osiedlem... Niby miasto ma obowiązek utrzymać drogę, ale nasze władze miały to gdzieś... Wczesną wiosną i jesienią była wszędzie istna breja... Auta zostawiane były na środku "drogi" na 2-3 dni aż podeschło albo znalazł się pan z traktorkiem który holował do domu... Nasza działka jest na końcu osiedla. Mąż chodził do urzędu - ale twierdzili że brak infrastruktury i nie mogą robić dróg, poza tym mają inne plany i pieniążków nie ma... ble ble ble... Zrobiłam śliczne zdjęcia, wysłałam męża po raz kolejny i kazałam powiedzieć że będzie tu przychodził co tydzień i dotąd zawracał głowę szanownemu vice, aż rozwiąże problem. Poza tym na osiedle nie może wjechać karetka i to on będzie odpowiedzialny jak coś się stanie... Następnego dnia dwie główne drogi wyjazdowe z osiedla były wysypywane tłuczniem. Potem kolejne i problem się rozwiązał mimo braku infrastruktury:lol2: Wniosek - chodzić, pytać i umilać życie naszym władzom. Dopytać jak to możliwe że z drugiej strony już zrobili kanalizę jeśli jej w planach nie było. I popytać właścicieli działek z tamtej strony - to najlepsze źródło informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 12.10.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Dowiedz się jakie są opłaty za kanalizację. Często są spore.A nie myślałeś o przydomowej oczyszczalni? Bezobsługowa i praktycznie bezkosztowa w użytkowaniu. Koszt budowy niewiele większy od szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 12.10.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Tylko że trzeba najpierw dobrze sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania, bo nie wszędzie można taką eko-oczyszczalnię sobie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.10.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Tylko że trzeba najpierw dobrze sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania, bo nie wszędzie można taką eko-oczyszczalnię sobie zrobić. Polskie przepisy stanowią, że przydomowe oczyszczalni ścieków mogą być stosowane tylko na działkach budowlanych niemających możliwości przyłączenia do sieci kanalizacyjnej. Nie dopuszcza się stosowania przydomowych oczyszczalni ścieków na obszarach chronionych, narażonych na powodzie oraz zalewanych wodami opadowymi. Przed podjęciem decyzji należy upewnić się czy rozpatrywana działka nie znajduje się na obszarze, na którym prawo lokalne wyklucza budowę przydomowych oczyszczalni. Powyższe informacje zawarte są w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, dostępnym w urzędzie gminy. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts