gaijin 08.10.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Cześć. Mam mieszkanie z panelami położonymi 7 lat temu. Od pewnego czasu zaczęły skrzypieć - duża powierzchnia pokoju. Zauważyłem że zapada się trochę dłuższy bok, a następnie jak stanę na panelu obok to poziomy się wyrównują i następuje skrzyp. Panele są chyba nieklejone - załączam zdjęcie. Podejrzewam że może mata pod nimi się zniszczyła lub samo mocowanie paneli. I teraz pytanie - czy jest jakiś magiczny środek/płyn który mógłby zniwelować skrzypienie? Coś co by weszło w szpary i zmniejszyło tarcie? O wymianie paneli myślę ale w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 12.10.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam, głupio przyznać, ale pierwsze co mi przyszło do głowy gdy przeczytałem: "magiczny środek który mógłby zniwelować skrzypienie", przyszło mi do głowy to: . A tak na serio jak coś trze, to najczęściej stosuje się środki smarujące. Nie słyszałem o oleju/smarze do paneli, ale spróbuj może gdzieś w rogu czy pod meblem zastosować naprostsze rozwiązania zaczynając - sam nie wiem - od oleju jadalnego/samochodowego przez WD-40 i inne wynalazki czyszcząco-smarujące aż do sam nie wiem nawet czego. Odnośnie skrzypienia rzeczywiście problemem może być mata. Jesli było to coś w rodzaju kartonu/pianki/styropianu, prawdopodobne jest że właśnie pod łączeniami się wygniotło i powstały zapadnięte miejsca. Na przyszłość polecam materiały trwale sprężyste np. gumę lub korek lub mieszankę tych dwóch. PozdrawiamSebastian Przybylski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts