gaijin 08.10.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Cześć. Mam mieszkanie z panelami położonymi 7 lat temu. Od pewnego czasu zaczęły skrzypieć - duża powierzchnia pokoju. Zauważyłem że zapada się trochę dłuższy bok, a następnie jak stanę na panelu obok to poziomy się wyrównują i następuje skrzyp. Panele są chyba nieklejone - załączam zdjęcie. Podejrzewam że może mata pod nimi się zniszczyła lub samo mocowanie paneli. I teraz pytanie - czy jest jakiś magiczny środek/płyn który mógłby zniwelować skrzypienie? Coś co by weszło w szpary i zmniejszyło tarcie? O wymianie paneli myślę ale w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204724-skrzypi%C4%85ce-panele/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 12.10.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam, głupio przyznać, ale pierwsze co mi przyszło do głowy gdy przeczytałem: "magiczny środek który mógłby zniwelować skrzypienie", przyszło mi do głowy to: . A tak na serio jak coś trze, to najczęściej stosuje się środki smarujące. Nie słyszałem o oleju/smarze do paneli, ale spróbuj może gdzieś w rogu czy pod meblem zastosować naprostsze rozwiązania zaczynając - sam nie wiem - od oleju jadalnego/samochodowego przez WD-40 i inne wynalazki czyszcząco-smarujące aż do sam nie wiem nawet czego. Odnośnie skrzypienia rzeczywiście problemem może być mata. Jesli było to coś w rodzaju kartonu/pianki/styropianu, prawdopodobne jest że właśnie pod łączeniami się wygniotło i powstały zapadnięte miejsca. Na przyszłość polecam materiały trwale sprężyste np. gumę lub korek lub mieszankę tych dwóch. PozdrawiamSebastian Przybylski Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204724-skrzypi%C4%85ce-panele/#findComment-6933046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts