morgan45 08.10.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 We wrześniu uwalił mi się stary kocioł, więc zamówiłem lokalnego instalatora żeby założył mi cos nowego. Nic w instalacji nie zmieniałem tylko ten kocioł jest jakiś wadliwy chyba, bo ciągle mi się woda grzeje na 90C a i zagotowalo się już ze 2 razy. Instalator przyjechał ze 2 razy, coś ustawiał w sterowniku ii sam nie wiedział dlaczego tak się dzieje. Teraz nie odbiera telefonów ode mnie, robi się zimno a mi piec w końcu wybuchnie w tej kotłowni.W dodatku wegiel przelatuje czarny, niespalony, tak na oko 3/4 tego co wsypię to mam w popielniku. Wczesniej się nie martwiłem niczym. Zawsze kupowałem ekogroszek w lokalnym składzie, przyjeżdzał instalator w połowie września, rozpalał, ja tylko dosypywałem paliwo i wyciągałem popiół i nie interesowalem się piecem. Teraz nie wiem co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.10.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 a wiesz jakie są ustawione parametry w sterowniku? może jest zbyt duża moc ustawiona i stąd przegrzewanie i gotowanie oraz przesypywanie niedopalonego węgla do popielnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.10.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Sprawdź model sterownika, podaj parametry ustawione, podaj co ogrzewasz, opisz instalacjęZobacz, czy wszędzie dobrze wsadzone są czujniki, tj.czujnik kotła- studzienka kotłatermostat bezpieczeństwa -rura zasilająca wychodząca z kotłaczujniki cwu - w bojlerzeczujnik podajnika- na podajniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgan45 08.10.2015 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Sprawdź model sterownika, podaj parametry ustawione, podaj co ogrzewasz, opisz instalację Zobacz, czy wszędzie dobrze wsadzone są czujniki, tj. czujnik kotła- studzienka kotła termostat bezpieczeństwa -rura zasilająca wychodząca z kotła czujniki cwu - w bojlerze czujnik podajnika- na podajniku Postaram się odpowiedzieć po kolei. Na sterowniku napisane jest IRYP POD fuzy logic Na kotle napisane kotły z pleszewa, 38kw, powierzchnia 4m2 i jakieś tam inne chyba nieistotne rzeczy. Jeśli chodzi o sterownik Nie wiem jakie parametry mam podać, bo tam tyle tego jest, nie do ogarnięcia. Ale takie coś znalazłem Czas podawania 55 Jak wejdę w moc 100% to "czas między podaniem" jest 20s, wydajność dmuchawy 45 Jest tam też moc 1% i tam mam zupełnie inaczej - czas ustawiony na 40s, dmuchawa na 3 Podtrzymanie - przedmuch 50s, czas przerwy 2, ktotność 1 Nastawa kotła 50C Nastawa CWU 50C Tryb pomo - zima Ogrzewam dom z lat 80-tych, typowa kostka z pustaka, piwnica z kotłownią (nieogrzewana), piętro i parter ogrzewane, strych (nieogrzewany). W pokojach mam zwykłe białe stalowe panelowe grzejniki, mam tam głowice elektroniczne, na których można ustawić temperaturę w pokoju. W sumie ogrzewam około 120m. W tym roku ociepliłem dom styropianem grafitowym 15cm, sufity i podłogi 10cm, a dach od spodu 30cm wełny. Okna mają z 10 lat, plastiki, szyby zespolone. Nie wiem czy czjniki są ok, ale na kabelkach są karteczki i one zgadzają się z tymi miejscami w instalcji do których powinny być wpięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 08.10.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Na kotle napisane kotły z pleszewa, 38kw, powierzchnia 4m2 W sumie ogrzewam około 120m. W tym roku ociepliłem dom styropianem grafitowym 15cm, sufity i podłogi 10cm, a dach od spodu 30cm wełny.Okna mają z 10 lat, plastiki, szyby zespolone. Cóż więcej pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaliMi 08.10.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Na kotle napisane kotły z pleszewa, 38kw, powierzchnia 4m2 W sumie ogrzewam około 120m. W tym roku ociepliłem dom styropianem grafitowym 15cm, sufity i podłogi 10cm, a dach od spodu 30cm wełny. Okna mają z 10 lat, plastiki, szyby zespolone. Cóż więcej pisać. Chyba rekord forum w przewymiarowaniu kotła, tak z grubsza pewno wystarczył by kocioł do 8 kW. Czyli 5 razy za duży. Pogratulować instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.10.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 140 mkw, tylko 10 cm styro... śmieciuch 14 kW. Za duży.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 08.10.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Rozwiązaniem jest wywalenie tego kotła i zakup takiego około 8-12kW, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.10.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 a jaki palnik jest w tym kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.10.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Co tu pisać ? Kocioł kilka razu za mocny. Przy obecnym zapotrzebowaniu na moc i przy ocieplonym domu generuje tak dużo mocy że zagotowywuje wodę ... Trzeba by przejść na tryb manualny i go ustawić bardzo ubogo , ale i tak licz się z bardzo dużym spalaniem , bo straty ciepła będą olbrzymie (gigantyczny wymiennik i palnik) , no i jak masz komin murowany to z powodu bardzo niskiej temp spalin zapewne za jakiś czas czeka Cię remont komina ... Przykro mi ale hydraulik opchnął Ci kocioł który nie nadaje się do żadnego domu jednorodzinnego , a na pewno nie do żadnego ocieplonego domu ... Edytowane 8 Października 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.10.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Tylko bufor gigant na 3 m3 lekko licząc mógł by rozwiązać sprawę .. a instalator ? może liczyć nie potrafi ..38 kW na 120 m2 ..Bufor ten kocioł nagrzał by w około 4,6 godziny .. 3 metry sześcienne wody ..6 m3 10,2 godziny ..pytanie kto taki baniaczysko ma .. jak tą trójkę z przed 8 zabrać będzie ok .. 8 kW po ful.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 08.10.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 i sam nie wiedział dlaczego tak się dzieje. co się dzieje. cie ożenił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgan45 09.10.2015 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 No trochę się zdenerwowałem czytając wasze wypowiedzi. Zaufałem człowiekowi, który latami opiekował się moim starym piecem i myślałem, że jest kompetentny fachowiec skoro do tej pory wszystko działało idealnie.Wyczekałem go pod domem, jak wracał wieczorem a właściwie w nocy po jakiejś innej instalacji i powtórzyłem mu wasze opinie, że piec jest za duży.Powiedział, że ci w internecie to się znają jak "krowa na Formule 1", ale jak chce to on mi może zabrać ten piec i wstawić takiego "wypierdka" 8-14 kw jakiego sobie życzę. Tylko mam mu podpisac oświadczenie, że jak mi będzie "dupa marzła" w zimie to nie będę miał pretensji.Ma teraz na stanie jakiś kocioł Ogniwo 10kw, ale powiedział że moze mi załatwić co zechce jak "ci geniusze z internetu" coś doradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 09.10.2015 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) No trochę się zdenerwowałem czytając wasze wypowiedzi. Zaufałem człowiekowi, który latami opiekował się moim starym piecem i myślałem, że jest kompetentny fachowiec skoro do tej pory wszystko działało idealnie. Wyczekałem go pod domem, jak wracał wieczorem a właściwie w nocy po jakiejś innej instalacji i powtórzyłem mu wasze opinie, że piec jest za duży. Powiedział, że ci w internecie to się znają jak "krowa na Formule 1", ale jak chce to on mi może zabrać ten piec i wstawić takiego "wypierdka" 8-14 kw jakiego sobie życzę. Tylko mam mu podpisac oświadczenie, że jak mi będzie "dupa marzła" w zimie to nie będę miał pretensji. Ma teraz na stanie jakiś kocioł Ogniwo 10kw, ale powiedział że moze mi załatwić co zechce jak "ci geniusze z internetu" coś doradzą. Czyli jest swiadomy przewalki. Kuj póki gorace. Nie odpuszczaj. Zapotrzebowanie na wielkosc kotla sprawdz estepnie na stronie: Http:cieplowlasciwie.pl Edytowane 9 Października 2015 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.10.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Tylko bufor gigant na 3 m3 lekko licząc mógł by rozwiązać sprawę .. a instalator ? może liczyć nie potrafi ..38 kW na 120 m2 .. Bufor ten kocioł nagrzał by w około 4,6 godziny .. 3 metry sześcienne wody ..6 m3 10,2 godziny .. pytanie kto taki baniaczysko ma .. jak tą trójkę z przed 8 zabrać będzie ok .. 8 kW po ful.. Jak możesz to napisz ten bełkot po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 09.10.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Za nim potnie rory zmniejsz podawanie bo cosik dużo 55 Myśle że max 10 to tak jest dużo Pausa 20 to też za mało trzeba z kilka minut Po prostu trzeba go ,,przyhamować'' Podaj dokładnie 1 czas podawania 2 czas przerwy 3 czas podtrzymania 4 przedmuchy 5 Ustawienie temp 6 Ustawienia cwu 7 temp zadana kotła !!!!!!!!!!!!!!!! Za malo danych podałeś aby coś przewidywać . Najlepiej napisać Kocioł do dupy Fachowiec do dupy instalacja , palacz węgiel itdSam mam kilka krotnie kocioł większy i nie ma problemu żadnego [ 80-100 KW ]Przynajmniej jest możliwość spalania nedznego wegla - to zaleta Teraz ,,kruki zaczną dziobać po oczach ''Zachowaj spokój podaj wszystkie parametry !!!!!!!!!!!!!! Możesz wyjsć na durnia PS Jeśli masz węgiel w popielniku - to świadczy że coś nie tak albo złe ustawienia , podłączenie czujników albo awaria sterownikaWięc spokojnie trzeba to wszystko sprawdzić a potem ,,szaleć ''Moc nominalna tego kotła to 12KW to tak na marginesieMożliwe palenia miałem Więc sproboj na ruskim miale 500 zł t Edytowane 9 Października 2015 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.10.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Jeszcze jest druga zaleta - jeden zasyp wystarczy na pół zimy.Jeśli jest taka możliwość to niech " fachowiec" zmienia go na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.10.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Panowie nie naprawiajmy 38kW kotła na poprawne ustawienia dla domu o powierzchni 130m2. Niech instalator bierze te 38kW i wstawia 10kW który na połowie mocy ogarnie tą chałupę. Podpisuj oświadczenia jak chce dopisz też że z niego taki instalator jak z koziej dupy trąbka. Ale fakt mamy rekordzistę 38kW na 120m2 chałupy. Ja mam właśnie Ogniwo Eko+ 10kW na 120m2 czujka temperatury wewnętrznej zainstalowana w salonie o wysokości 7m https://esterownik.pl/device/6959 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adik50 09.10.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Wivaldi ;Pieprzysz kruku Nie ma 10KW Najmniejszy to 19 KW { Pleszew] Prosze nie mylić moc nominalna a moc cieplną panowie hola !!!!!!!!!!!!!!Nie podkręcajcie postodawcy na kłopoty!!!!!!!!!!!!! On ma 12KW a podał 38KW moc cieplną To ten sam kocioł !!!!!!!!!!!!!!!Więc spokojnie nie szaleć! Mądrale Edytowane 9 Października 2015 przez Adik50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.10.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Adik czy tylko ja odnoszę wrażenie że to Ty instalowałeś te 38kW i teraz próbujesz wyjść z twarzą . Ale skoro piszesz że Wivaldi "pieprzy" do znaczy że musi cię dupa boleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts