Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda mi się gotuje - nowy kocioł

morgan45

Recommended Posts

We wrześniu uwalił mi się stary kocioł, więc zamówiłem lokalnego instalatora żeby założył mi cos nowego.

Nic w instalacji nie zmieniałem tylko ten kocioł jest jakiś wadliwy chyba, bo ciągle mi się woda grzeje na 90C a i zagotowalo się już ze 2 razy.

Instalator przyjechał ze 2 razy, coś ustawiał w sterowniku ii sam nie wiedział dlaczego tak się dzieje. Teraz nie odbiera telefonów ode mnie, robi się zimno a mi piec w końcu wybuchnie w tej kotłowni.

W dodatku wegiel przelatuje czarny, niespalony, tak na oko 3/4 tego co wsypię to mam w popielniku.

Wczesniej się nie martwiłem niczym. Zawsze kupowałem ekogroszek w lokalnym składzie, przyjeżdzał instalator w połowie września, rozpalał, ja tylko dosypywałem paliwo i wyciągałem popiół i nie interesowalem się piecem. Teraz nie wiem co się dzieje.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sprawdź model sterownika, podaj parametry ustawione, podaj co ogrzewasz, opisz instalację

Zobacz, czy wszędzie dobrze wsadzone są czujniki, tj.

czujnik kotła- studzienka kotła

termostat bezpieczeństwa -rura zasilająca wychodząca z kotła

czujniki cwu - w bojlerze

czujnik podajnika- na podajniku

Sprawdź model sterownika, podaj parametry ustawione, podaj co ogrzewasz, opisz instalację

Zobacz, czy wszędzie dobrze wsadzone są czujniki, tj.

czujnik kotła- studzienka kotła

termostat bezpieczeństwa -rura zasilająca wychodząca z kotła

czujniki cwu - w bojlerze

czujnik podajnika- na podajniku

Postaram się odpowiedzieć po kolei.

Na sterowniku napisane jest IRYP POD fuzy logic

Na kotle napisane kotły z pleszewa, 38kw, powierzchnia 4m2 i jakieś tam inne chyba nieistotne rzeczy.

Jeśli chodzi o sterownik

Nie wiem jakie parametry mam podać, bo tam tyle tego jest, nie do ogarnięcia.

Ale takie coś znalazłem

Czas podawania 55

Jak wejdę w moc 100% to "czas między podaniem" jest 20s, wydajność dmuchawy 45

Jest tam też moc 1% i tam mam zupełnie inaczej - czas ustawiony na 40s, dmuchawa na 3

Podtrzymanie - przedmuch 50s, czas przerwy 2, ktotność 1

Nastawa kotła 50C

Nastawa CWU 50C

Tryb pomo - zima

Ogrzewam dom z lat 80-tych, typowa kostka z pustaka, piwnica z kotłownią (nieogrzewana), piętro i parter ogrzewane, strych (nieogrzewany).

W pokojach mam zwykłe białe stalowe panelowe grzejniki, mam tam głowice elektroniczne, na których można ustawić temperaturę w pokoju. W sumie ogrzewam około 120m.

W tym roku ociepliłem dom styropianem grafitowym 15cm, sufity i podłogi 10cm, a dach od spodu 30cm wełny.

Okna mają z 10 lat, plastiki, szyby zespolone.

Nie wiem czy czjniki są ok, ale na kabelkach są karteczki i one zgadzają się z tymi miejscami w instalcji do których powinny być wpięte.

Na kotle napisane kotły z pleszewa, 38kw, powierzchnia 4m2

W sumie ogrzewam około 120m.

W tym roku ociepliłem dom styropianem grafitowym 15cm, sufity i podłogi 10cm, a dach od spodu 30cm wełny.

Okna mają z 10 lat, plastiki, szyby zespolone.

Cóż więcej pisać.

Chyba rekord forum w przewymiarowaniu kotła, tak z grubsza pewno wystarczył by kocioł do 8 kW. Czyli 5 razy za duży. Pogratulować instalatora.

Co tu pisać ?

Kocioł kilka razu za mocny. Przy obecnym zapotrzebowaniu na moc i przy ocieplonym domu generuje tak dużo mocy że zagotowywuje wodę ...

Trzeba by przejść na tryb manualny i go ustawić bardzo ubogo , ale i tak licz się z bardzo dużym spalaniem , bo straty ciepła będą olbrzymie (gigantyczny wymiennik i palnik) , no i jak masz komin murowany to z powodu bardzo niskiej temp spalin zapewne za jakiś czas czeka Cię remont komina ...

Przykro mi ale hydraulik opchnął Ci kocioł który nie nadaje się do żadnego domu jednorodzinnego , a na pewno nie do żadnego ocieplonego domu ...

Edytowane przez kaszpir007

Tylko bufor gigant na 3 m3 lekko licząc mógł by rozwiązać sprawę .. a instalator ? może liczyć nie potrafi ..38 kW na 120 m2 ..

Bufor ten kocioł nagrzał by w około 4,6 godziny .. 3 metry sześcienne wody ..6 m3 10,2 godziny ..

pytanie kto taki baniaczysko ma .. jak tą trójkę z przed 8 zabrać będzie ok .. 8 kW po ful..

No trochę się zdenerwowałem czytając wasze wypowiedzi. Zaufałem człowiekowi, który latami opiekował się moim starym piecem i myślałem, że jest kompetentny fachowiec skoro do tej pory wszystko działało idealnie.

Wyczekałem go pod domem, jak wracał wieczorem a właściwie w nocy po jakiejś innej instalacji i powtórzyłem mu wasze opinie, że piec jest za duży.

Powiedział, że ci w internecie to się znają jak "krowa na Formule 1", ale jak chce to on mi może zabrać ten piec i wstawić takiego "wypierdka" 8-14 kw jakiego sobie życzę. Tylko mam mu podpisac oświadczenie, że jak mi będzie "dupa marzła" w zimie to nie będę miał pretensji.

Ma teraz na stanie jakiś kocioł Ogniwo 10kw, ale powiedział że moze mi załatwić co zechce jak "ci geniusze z internetu" coś doradzą.

No trochę się zdenerwowałem czytając wasze wypowiedzi. Zaufałem człowiekowi, który latami opiekował się moim starym piecem i myślałem, że jest kompetentny fachowiec skoro do tej pory wszystko działało idealnie.

Wyczekałem go pod domem, jak wracał wieczorem a właściwie w nocy po jakiejś innej instalacji i powtórzyłem mu wasze opinie, że piec jest za duży.

Powiedział, że ci w internecie to się znają jak "krowa na Formule 1", ale jak chce to on mi może zabrać ten piec i wstawić takiego "wypierdka" 8-14 kw jakiego sobie życzę. Tylko mam mu podpisac oświadczenie, że jak mi będzie "dupa marzła" w zimie to nie będę miał pretensji.

Ma teraz na stanie jakiś kocioł Ogniwo 10kw, ale powiedział że moze mi załatwić co zechce jak "ci geniusze z internetu" coś doradzą.

Czyli jest swiadomy przewalki. Kuj póki gorace. Nie odpuszczaj. Zapotrzebowanie na wielkosc kotla sprawdz estepnie na stronie:

Http:cieplowlasciwie.pl

Edytowane przez poltowski2000

Tylko bufor gigant na 3 m3 lekko licząc mógł by rozwiązać sprawę .. a instalator ? może liczyć nie potrafi ..38 kW na 120 m2 ..

Bufor ten kocioł nagrzał by w około 4,6 godziny .. 3 metry sześcienne wody ..6 m3 10,2 godziny ..

pytanie kto taki baniaczysko ma .. jak tą trójkę z przed 8 zabrać będzie ok .. 8 kW po ful..

Jak możesz to napisz ten bełkot po polsku.

Za nim potnie rory zmniejsz podawanie bo cosik dużo 55 Myśle że max 10 to tak jest dużo Pausa 20 to też za mało trzeba z kilka minut Po prostu trzeba go ,,przyhamować'' Podaj dokładnie

1 czas podawania

2 czas przerwy

3 czas podtrzymania

4 przedmuchy

5 Ustawienie temp

6 Ustawienia cwu

7 temp zadana kotła !!!!!!!!!!!!!!!!

Za malo danych podałeś aby coś przewidywać . Najlepiej napisać

Kocioł do dupy

Fachowiec do dupy instalacja , palacz węgiel itd

Sam mam kilka krotnie kocioł większy i nie ma problemu żadnego [ 80-100 KW ]

Przynajmniej jest możliwość spalania nedznego wegla - to zaleta

Teraz ,,kruki zaczną dziobać po oczach ''

Zachowaj spokój podaj wszystkie parametry !!!!!!!!!!!!!! Możesz wyjsć na durnia

PS Jeśli masz węgiel w popielniku - to świadczy że coś nie tak albo złe ustawienia , podłączenie czujników albo awaria sterownika

Więc spokojnie trzeba to wszystko sprawdzić a potem ,,szaleć ''

Moc nominalna tego kotła to 12KW to tak na marginesie

Możliwe palenia miałem

Więc sproboj na ruskim miale 500 zł t

Edytowane przez Adik50

Panowie nie naprawiajmy 38kW kotła na poprawne ustawienia dla domu o powierzchni 130m2. Niech instalator bierze te 38kW i wstawia 10kW który na połowie mocy ogarnie tą chałupę. Podpisuj oświadczenia jak chce dopisz też że z niego taki instalator jak z koziej dupy trąbka.

Ale fakt mamy rekordzistę 38kW na 120m2 chałupy. Ja mam właśnie Ogniwo Eko+ 10kW na 120m2 czujka temperatury wewnętrznej zainstalowana w salonie o wysokości 7m https://esterownik.pl/device/6959

Wivaldi ;Pieprzysz kruku

Nie ma 10KW Najmniejszy to 19 KW { Pleszew]

Prosze nie mylić moc nominalna a moc cieplną panowie hola !!!!!!!!!!!!!!

Nie podkręcajcie postodawcy na kłopoty!!!!!!!!!!!!!

On ma 12KW a podał 38KW moc cieplną To ten sam kocioł !!!!!!!!!!!!!!!

Więc spokojnie nie szaleć! Mądrale

Edytowane przez Adik50