Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pianka odepchala styrodur xps POMOCY!

werka878

Recommended Posts

Witam

Mam duzy problem. Gdy dzis zobaczylam na budowie co zrobili ci partacze to malo zawalu nie dostalam! Wzieli sie za klejenie styroduru do sciany fundamentowej na pianke izohan. Prosilam zeby nakladali pianke na plyty xps obwodowo z x w srodku a ci debile robili sobie placki z pianki i tak kladli nie zwracajac uwagi na to co sie z tym dzieje. Efekt jest taki ze caly styrodur odszedl od sciany na ok 2-3 cm, malo tego partacze zalali to wszystko od gory tym klejem w piance i probuja mi wcisnac ze jest ok.

Moim zdanie jak xps odstaje w srodku prawie na calej powierzchni na ok 3cm to nie pelni swojej funkcji. Co mam teraz zrobic, kazac im to wszystko zerwac oczyscic sciany (malowane dysperbitem 2x) i klasc porzadnie na nowo? Mam nadzieje ze xps bedzie do odzysku bo sporo kosztowal na prawie 100m2

Bardzo prosze o szybkie rady i pozdrawiam

FOTKA

http://ifotos.pl/zobacz/jdjdjjpg_sheweep.jpg

Moim zdanie jak xps odstaje w srodku prawie na calej powierzchni na ok 3cm to nie pelni swojej funkcji. Co mam teraz zrobic, kazac im to wszystko zerwac oczyscic sciany (malowane dysperbitem 2x) i klasc porzadnie na nowo? Mam nadzieje ze xps bedzie do odzysku bo sporo kosztowal na prawie 100m2

Bardzo prosze o szybkie rady i pozdrawiam

Debile, partacze kogo Ty zatrudniasz?

A jaka rolę ma ten xps spełnić i w czym przeszkadza to że odstaje? Powinni kleić po obwodzie, ale jakby tak kleili to by nie odstawał?

Odrobina luzu i ciut szacunku do innych

Nie wiesz jaka role pelni styrodur na scianie fundamentowej? A jak by nie robili wszystkiego na odpier... to bym ich tak nie nazywala. Na opakowaniu kazdej pianki jest inst jak stosowac ale panowie maja to gdzies bo nie placili za to a jest napisane odczekac ok 5 min i kleic. Mam rozumiec ze taki odstajacy xps jest ok?

Nie wiesz jaka role pelni styrodur na scianie fundamentowej? A jak by nie robili wszystkiego na odpier... to bym ich tak nie nazywala. Na opakowaniu kazdej pianki jest inst jak stosowac ale panowie maja to gdzies bo nie placili za to a jest napisane odczekac ok 5 min i kleic. Mam rozumiec ze taki odstajacy xps jest ok?

A jak odczekają 5 minut to xps nie będzie odstawał?

Swoją drogą skąd Ty ich wzięłaś? bo skoro inwestorka musi tłumaczyć co i jak mają robić to wydaje się ciut dziwne...mimo wszystko nazywać kogoś debilem to też przesada..mi to wygląda tak że tych fachowców masz z pod sklepu za pół darmo, Myślałaś że im dasz na flaszke, powiesz co i jak mają robić a oni to zrobią. A tu już na wstępie zonk.

Co do samego tematu to wygląda to na spartolone. Dla mnie to do zrobienia na nowo. Nie wiem jak wygląda technologia kładzenia na piankę, ale ja robiłem na masie klejącej bitumicznej, i każda płyta do momentu "chwycenia" kleju była dociśnięta do ściany. Efekt? każda płyta na całej powierzchni dolega do ściany.

No z pod sklepu panow nie szukalam a ci sie chwalili ze buduja od 10lat no i za flaszke tez nie robia tylko za kilkadziesiat tysiecy;) Ale technologie to chca wprowadzac z lat 80 bo ich zdaniem styrodur to glupota bo wszyscy daja bialy styropian z castoramy:bash: A ta pianka co widac to klej izohan pisze aby odczekac 5 min az urosnie i dopiero przyklejac. Czyli zrywac oczyszczac i klejic na nowo?

Sprawdz najpierw czy to jest klej do płyt xps a nie pianka do montażu drzwi. Nie chce mi sie coś wierzyć że klej by tak odepchnął. Wiele razy kleiliśmy xps na fundamenty i wystarczyło raz docisnąć ustawić, wbić gwoździa po skosie w poprzednią płyte żeby ustawić krawędź i nic nie odpychało

Co nie zmienia faktu że kleić trzeba na obwódke i jedną kreske po środku po dłuższym boku

Klej to IZOHAN POLIURETANY STYROPUK FUNDAMENT i wlasnie tez pisze aby klasc paski co 30cm i odczekac 5 do 7 min. Dzis sprawdzalam i ciezko bedzie oderwac a xps nawet nie byl zacierany. Panowie beda mieli duzy problem aby to oderwac i wyczyscic xps oraz sciane, ale chyba strzelili focha bo ich dzis nawet nie bylo. Chyba im nie na reke ze mi kitu nie wcisneli ze jest super:stirthepot:

No to po cholerę ich trzymasz skoro nie spełniają Twoich oczekiwań?

Na ten moment, zerwać i położyć raz jeszcze zgodnie ze sztuką budowlaną.

I nie brać najtańszej ekipy, tylko taką, która się zna.

Darkdarkman - niedługo będę szukała dla siebie ekipy budowlanej. Może podpowiesz, jak wybrać ekipę, "która się zna"?

Z opowieści znajomych wiem, że jest to raczej kwestia szczęścia, bo nie ma sposobu żeby przed kontraktem wykryć takich oszustów jak ma werka878.

Nawet zatrudnienie firmy z polecenia nie zawsze się sprawdza, bo okazuje się, że nazwa firmy jest ta sama ale budowlańcy są już inni.

A przed podpisaniem umowy to każdy się chwali i obiecuje złote góry.

Całkowicie rozumiem oburzenie werki878. To jest jej dom, jej pieniądze i to ona będzie w przyszłości ponosić konsekwencje partactwa tych dziadów.

To nie czas i miejsce na "liz i szacunek". Teraz trzeba być twardym. Werka878 - trzymaj się dziewczyno!

Darkdarkman - niedługo będę szukała dla siebie ekipy budowlanej. Może podpowiesz, jak wybrać ekipę, "która się zna"?

Z opowieści znajomych wiem, że jest to raczej kwestia szczęścia, bo nie ma sposobu żeby przed kontraktem wykryć takich oszustów jak ma werka878.

Nawet zatrudnienie firmy z polecenia nie zawsze się sprawdza, bo okazuje się, że nazwa firmy jest ta sama ale budowlańcy są już inni.

A przed podpisaniem umowy to każdy się chwali i obiecuje złote góry.

Całkowicie rozumiem oburzenie werki878. To jest jej dom, jej pieniądze i to ona będzie w przyszłości ponosić konsekwencje partactwa tych dziadów.

To nie czas i miejsce na "liz i szacunek". Teraz trzeba być twardym. Werka878 - trzymaj się dziewczyno!

Jak? Poprosić ekipę o pokazanie swoich poprzednich "dzieł". Wielu budowlańców dokumentuje obecnie swoje prace, żeby mieć się później czym pochwalić.