trzeciack 08.10.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Mam małe pytanie do wszystkich mających pojęcie albo doświadczenie w izolowaniu akustycznym drzwi. Mieszkam w apartamencie małżeńskim w akademiku (stare budownictwo, wielka płyta). Chciałbym odgrodzić się od wszelakich dźwięków płynących z korytarza. Mam całkiem ciekawą możliwość realizacji przedsięwizięcia, bo mogę izolować dwoje drzwi (te żółte łączą korytarz z malutkim przedpokojem, a te drugie są z tego przedpokoju do reszty apartementu). W tej chwili z akustyką jest bardzo cieńko, słyszę wszystkie rozmowy prowadzone na korytarzu, a imprezy z głośną muzyką są trudne do zniesienia Z wstępnego rozezniania tematu, chciałbym przede wszystim wymienić, albo dołożyć gumową uszczelkę w drzwiach wejściowych i w jakiś sposób dołożyć taką do drugich drzwi, następnie jedne z drzwi obkleić matą z masy bitumicznej, a drugie z nich zaizolować wełną mineralną (2-3cm). Jak myślicie, czy to dobry pomysł i w jaki sposób mogę przymocować wełnę do drzwi, tak, żeby ich nie modyfikować. Z matą z masy bitumicznej raczej nie będzie problemu montażowego. Bardzo proszę o opinie, wskazówki i jakąkolwiek pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 12.10.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam, co prawda bardziej zajmuję się izolacją akustyczną ścian, sufitów i podłóg, ale zasady są te same:a) szczelność przegrody,b) masa przegrody;c) brak sztywnych połączeń;d) przenoszenie boczne. Ad. a) szczelność przegrody: Tutaj uszczelka którą chce Pan zastosować jest jak najbardziej sensowna. Ważne żeby drzwi po jej założeniu były szczelne, tzn. aby uszczelkę założyć na całej krawędzi drzwi. Kolega pracuje w firmie składającej okna aluminiowe i mają milion uszczelek na magazynie. Sugeruję poszukać podobnej (okna alu lub PCV) w Pana okolicy, dać przysłowiową flaszkę i wziąć od nich taką, która będzie najlepiej pasować. Warto też dowiedzieć się czy ewentualna nieszczelność drzwi nie jest konieczna ze względu na wentylację, bo jeśli okaże się że jest, zatykanie jej nie jest dobrym pomysłem (względy wentylacyjne i ew. p.poż.). Ad. b) masa przegrody. Gdy jest już szczelność i dźwięki nie przechodzą przez "szpary", wtedy ważna staje się masa przegrody (w Pana przypadku drzwi). Im przegroda cięższa, tym trudniej dźwiękowi ją poruszyć i tym samym przeniknąć dźwiękowi do wnętrza. Dołożenie takiej masy jest sensowne. Z zasady im więcej tym lepiej. Oczywiście w granicach rozsądku (aby nie urwały się zawiasy a drzwi dały się otwierać). Tutaj chyba konkurencja ma najlepsze rozwiązania w postaci pierwotnego kauczuku (najcięższe co można dostać w postaci mat). Liczy się ilość kg/m2. Grubość ma raczej drugorzędną rolę, chociaż im grubsza przegroda, tym niższe dźwięki (dłuższe fale) mogą zostać wytłumione. Ad. c) brak sztywnych połączeń. Ideą izolacji ścian jest nieprzenoszenie drgań tzw. mostkami akustycznymi, czyli sztywnymi połaczeniami. Jeśli np. drzwi byłyby wykonane z litego metalu, z jednej strony to dobrze bo są ciężkie, z drugiej strony to źle bo łączą wnętrze pomieszczenia z korytarzem twardym (metalowym) materiałem. Idealnie aby drzwi zostały rozcięte i przedzielone po środku czymś miękkim (np. gumowym). Co to dla Pana oznacza? Najlepiej matę którą Pan kupi, nalepić także na framugę drzwi, a nie tylko na samo skrzydło. Ad. d) przenoszenie boczne. Nawet najlepiej zaizolowane drzwi (gdyby np. wstawił Pan jakieś z bunkra, albo ze studia nagraniowego) mogą dużo nie pomóc, bo okaże się iż problemem wtedy nie są drzwi, tylko cienkie ściany przez które dźwięk przenika. Mimo wszystko zawsze warto spróbować od najprostszych i najtańszych rozwiązań. Może to wystarczy. Na koniec zostają jeszcze drzwi wewnętrzne i wełna mineralna. Wełna najlepiej służy jako rozpraszacz a nie izolator. Tzn. do redukcji pogłosu a nie do izolowania od dźwięków zewnątrz. Zanim Pan ją kupi i wypróbuje na drzwiach, jakąś namiastkę osiągnie Pan wieszając na drzwiach grube włochate i lekkie koce. Jeśli to coś da pod kątem izolacji od dźwięków z korytarza, będzie to miłe zaskoczenie. Jeśli jednak na Pana korytarzyku jest problem z pogłosem (odbijającymi się od ścian dźwiękami, tzw. "efekt kościoła" lub "studni", wełnę mineralną/włochate koce czy podobne materiały, może Pan powiesić na ścianach. Efekt będzie ten sam co powieszenie na drzwiach. PozdrawiamSebastian Przybylski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzeciack 12.10.2015 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Rozwiał Pan moje wątpliwości i wyjaśnił dogłębnie w czym może leżeć problem. Pozdrawiam i doceniam poświęcony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts