Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze elektryczne w Al czy Cu. Proszę o poradę.

iskra99

Recommended Posts

Witam serdecznie. Jestem na etapie zakupu kabli na przylacza od linii zasilającej napowietrznej do złącza kontrolno pomiarowego i od złącza do 2 rozdzielni elektrycznych w domu.

W moim domu na parterze znajduje się lokal o zabezpieczeniu przed licznikowymi 3x16A. Na piętrze bedzie zabezpieczenie 3x32A.

Mimo że mogę zastosowac mniejsze przekroje kabli niż te co wybrałem postanowiłem zastosowac większe gdyż jeśli przyszła by potrzeba zwiększenia mocy w przyszłości tylko bezpieczniki się wymieni bez kolejnej wymiany kabli.

Od linii zasilającej zastosowac chciałem kabel YKY 4x25mm2. (17m)

Na piętro YKY 5x16mm2 a na parter YKY 5x10mm2. (Po 40m2 kazdy)

Za ww kable zapłacę 2120zl.

Czy może zastosować kable YAKY odpowiednio.

Od linii do złącza 4x35mm2

Od złącza na piętro 5x25mm2

Od złącza na parter 5x16mm2

Za ww kable razem nie całe 750zł.

Roznica kolosalna.

Czy montowac Cu?

Czy stosując złączki Al-Cu dac jednak aluminium i reszte kasy wyda na inne rzeczy jak rozdzielnia w domu itd?

Wiem że kiedyś Al w domowych instalacjach przy niskich przekrojach to był problem bo kruche bo się utlenia.

Ale tutaj duży przekrój duży zacisk wiec pole styku wielkie.

W moim zakładzie pracy kable Al o przekroju 120mm2 po 40 lat działają i jest ok nic się z tym nie dzieje pod warunkiem że nikt z tymi kablami się szarpać nie będzie.

Waszym zdaniem w co inwestować?

Gdzieś słyszałem, że poniżej 25mm2 AL się nie stosuje.

Ja u siebie od złącza do domu dałem YAKY 5x35mm2. Uprzedzę pytanie po co 5x, bo tak było w warunkach.

Dałem AL, bo u mnie WLZ ma 100m długości, więc różnica w cenie była znaczna. A prąd inaczej nie będzie płynął zwłaszcza, że do złącza ZE też mi podciągnął AL tyle, że trochę grubszy.

Zgodnie z warunkami technicznymi jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:

9) przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2,

Czyli można stosować przewody aluminiowe, ale minimum 16mm2 (bo tak z typoszeregu wynika).

Innymi słowy aluminium tak, ale 5x10 YAKY nie.

Ja tez jestem zdania że prąd inaczej nie popłynie.

Wyczytałem ze dopuszczalny spadek napięcia to 3% u mnie tych 3 % na pewno nie przekrocze.

Jak napisałem wyżej. Jeśli by to była różnica nawet tylko 500 zł to bym się nie zastanawiał i szedł w Cu ale to jest praktycznie 300% ceny Al.

Wydaje mi się ze po zamontowaniu przewodów i nie ruszania ich (będą na podwórku w ziemi) nic się z nimi stac nie powinno.

Tym bardziej ze szynociag jak i zaciski w złączu firma robi aluminiowe.

Wydaje mu się ze korzstniejszym rozwiązaniem jest Al ale prosił bym jeszcze jakieś głosy osób które montują instalacje i jak to u Was z doświadczenia, praktyki.

Zgodnie z warunkami technicznymi jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie:

§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:

9) przewody elektryczne z żyłami wykonanymi wyłącznie z miedzi, jeżeli ich przekrój nie przekracza 10 mm2,

Czyli można stosować przewody aluminiowe, ale minimum 16mm2 (bo tak z typoszeregu wynika).

Innymi słowy aluminium tak, ale 5x10 YAKY nie.

Właśnie wiedziałem, że gdzieś o tym czytałem. Muszę zapamiętać. ;)

Witam raz jeszcze.

Mam prośbe jeszcze do Was dotycząca łączenia AL z innymi materiałami.

Do RG w domu wejde kablem 5x25mm2

I teraz mam dylemat jaki pierwszy zastosować aparat w rozdzielni czy dać ochronnik przepięciowy Phoenix Contact SYS SET2 czy rozłącznik bezpiecznikowy.

Chce miec mozliwosc odłączenia kabla zasilajacego od napiecia nie tylko od strony złączą (ETIMAT) ale by nie musiec chodzić tam dam też rozłącznik w RG bezpiecznikowy z wkładka np. 50A.

Zastanawiam sie czy do ochronnika można podłączyć kabel aluminiowy by na drugim zacisku zastosować już Cu.

Czy zastosować przejsciowki np. tulejke zaciskową AL Cu która kosztuje ok 40zł sztuka!!!

Jak to jest wprowadzając kabel auminiowy do zacisków np. wyłącznika nadmiarowo prdowego al o rozłącznika bezpiecznikowego należy dawać przejsciowke na Cu czy np. pasta stykowa wystarczy?