Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

renowacja stołu ze szkodnikami drewna - bardzo proszę o POMOC

kotyzpiaseczna

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc! Kupiłam przez Internet stary dębowy stół, miał być w stanie idealnym, ale podczas transportu kurierem odłamała się noga i naszym oczom ukazał się widok jak na zdjęciu, czyli SITO! Czy można to jakoś ratować jeszcze?? nogę da się dokleić pewnie, ale drewno jest tak zeżarte, że opadły mi ręce :-( sprzedający nie zgadza się na zwrot ani stołu ani pieniędzy a mi się zdaje, że teraz to już tylko można go potraktować jako opał...

Czy jest jakiś sposób, żeby po wytruciu robactwa jakoś wypełnić te dziurki, w taki sposób, żeby stół nadawał się do użytkowania?

Chciałabym to zrobić we własnym zakresie, bo nie mam kasy na profesjonalną renowację

12083911_915302545171921_661279637_n.jpg

12087325_1018333928200940_7521101896426139237_o.jpg

Edytowane przez kotyzpiaseczna

jeżeli otrzymałaś towar niezgodny z opisem to dlaczego masz ponosić kolejne koszty, żeby doprowadzić go do ładu i składu?

mi do głowy przychodzą 2 rozwiązania:

1. jeżeli sprzedawca sprzedał Ci towar, który nie odpowiada jego opisowi odnośnie jego jakości to masz 2 wyjścia:

-w przypadku sklepu internetowego obowiązują Cię przepisy sprzedaży konsumenciej

-w przypadku osoby prywatnej przepisy kodeksu cywilnego (szczegóły tutaj: http://www.infor.pl/prawo/prawa-konsumenta/konsument-w-sieci/686272,Zakupy-przez-Internet-od-osoby-prywatnej.html)

2. skoro stół został uszkodzony podczas transportu to odpowiedzialność spoczywa na firmie kurierkiej, która możliwe, że w niewłaściwy sposób przeprowadziła transport

Bardzo proszę o pomoc! Kupiłam przez Internet stary dębowy stół, miał być w stanie idealnym, ale podczas transportu kurierem odłamała się noga i naszym oczom ukazał się widok jak na zdjęciu, czyli SITO! Czy można to jakoś ratować jeszcze?? nogę da się dokleić pewnie, ale drewno jest tak zeżarte, że opadły mi ręce :-( sprzedający nie zgadza się na zwrot ani stołu ani pieniędzy a mi się zdaje, że teraz to już tylko można go potraktować jako opał...

Czy jest jakiś sposób, żeby po wytruciu robactwa jakoś wypełnić te dziurki, w taki sposób, żeby stół nadawał się do użytkowania?

Chciałabym to zrobić we własnym zakresie, bo nie mam kasy na profesjonalną renowację

Ciężka sprawa. Wiele widziałem jeżeli chodzi o drewno ale czegoś podobnego w meblu nie widziałem. Pytanie jak wygląda reszta? Sprawdzić nie bardzo jest jak. Pozbycie się szkodników jest względnie proste. Kupujesz preparat (nie podpowiem jaki, bo nie wiem co teraz jest na rynku), zawijasz mebel w folię, psikasz czy spryskujesz i wszystko wyzdycha. Naprawa takiego czegoś jak na zdjęciu to tylko wymiana uszkodzonego elementu. Nic z tym nie zrobisz. Najlepiej byłoby zwrócić jeżeli to w ogóle możliwe.

• 4 weeks później...