deluge 09.10.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Witam, powoli ogarniam ogrzewanie w nowo budowanym domu i próbuje uruchomić sterowanie (zapotrzebowanie) kotłem poprzez listwę centralną sterowania ogrzewaniem Salus KL08NSB.Krótka charakterystyka kotłowni:Kocioł gazowy Viessmann Vitodens 200-W z wbudowanym Vitotronic, podłączona pogodynkaModuł rozszerzający AM1 podłączony w złącze 96.2 obiegi grzewcze: podłogówka + kaloryfery (tylko w łazienkach, drabinki)Sprzęgło, zasobnik wody 120 l, dodatkowa pompa do podłogówki i cyrkulacji CWU.Rozdzielacz podłogówki pracujący pod kontrolą listwy centralnej KL08NSB firmy salus (podłączone silniki na powrotach i sterowanie temperaturą w pokoju za pomocą termostatów firmy Salus)Listwa centralna posiada beznapięciowe "sterowanie kotłem" - zwarcie jest zapotrzebowanie na ciepło, rozwarcie nie ma zapotrzebowania.Chciałbym to wyjście połączyć z piecem (wydaje mi się że to ma sens, a może się mylę?) . Jedyne co udało mi się znaleźć to wtyk 96 w kotle, ale podobno nie działa przy czujniku pogodowym (gdzieś w internetach znalazłem)Czy ktoś ogarniał taki temat?Czy sterowanie zwarciem na wtyku 96 coś daje? Ewentualnie inne pomysły?Pozdrawiam,Krzysztof PS Właściwie celem takiego podłączenia jest zabezpieczenie dodatkowej pompy obiegu CO.Jeśli dobrze kombinuje w skrajnym przypadku kocioł może uruchomić pompę przy zamkniętych wszystkich obiegach grzewczych, a to chyba zła opcja ... Edytowane 9 Października 2015 przez deluge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driven22 10.10.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) Mam ten sam problem. Potrzebuję uzyskać efekt taki, że przy załączeniu termostatu w którymś z pomieszczeń Salus KL08NSB miałby uruchomić piec i pompy. Z tego co zrozumiałem z instrukcji wysterowanie piecem trzeba podłączyć w miejsce oryginalnego Vitotronica ? Ponieważ nikt z tutejszych hydraulików wogóle nie ogarnia tematu sterowania siłownikami podłogówki itd, serwisant Viessmanna też na etapie szkoleń chyba sprzed paru lat i mam problem bo nie chciałbym doprowadzić do uszkodzenia pieca. Obecnie zestaw rozszerzający załącza pompy CO i pompę cyrkulacji a listwa salusa jest podpięta pod siłowniki podłogówki i działa jakby całkowicie oddzielnie. Oryginalne rozwiązanie Viessmanna które niedawno się pojawiło pozwala na załączanie pieca po wysłaniu zapotrzebowania na ciepło z któregokolwiek termostatu ale koszt takiej zabawki to kolejne 7-8 tys zł. Tu jest jedynie kwestia podpowiedzi kogoś pod które złącze pieca można podłączyć sterowanie załączające piec z listwy Salusa ? Pozdrawiam Edytowane 10 Października 2015 przez driven22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deluge 10.10.2015 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Możesz powiedzieć co to za oryginalne rozwiązanie Viessmanna? Udało mi się ustalić w instrukcji serwisowej kotła złącze 96, gdzie jest zwora między fazą a oznaczeniem 1 (tam się wpina termostat pokojowy), więc teoretycznie można tam podłączyć, ale podobno przy włączonej pogodynce ustawienie to jest ignorowane, aczkolwiek nigdzie nie byłem w stanie potwierdzić tej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driven22 12.10.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Nie pamiętam nazwy urządzenia (jest to "komputerek" z wyświetlaczem do którego podpinasz termostaty Viessmanna) Niestety koszt urządzonka to 4500 zł + termostaty i jeszcze jakieś duperele.nazywa się to chyba Vitohome 300. Przed chwilą rozmawiałem z centralnym serwisem Viessmanna. Powiedziano mi, że takie urządzenia podpina się przez zestaw uzupełniający EA1 pod "pin" zapotrzebowanie z zewnątrz" czy jakoś tak. Nie wiem natomiast czy da się go podpiąć pod 96 tke. napisałem też do działu technicznego Salusa, żeby się mogli jakoś wypowiedzieć na temat podłączenia ich urządzenia z 200-W ale na razie nie mam odpowiedzi. Przeanalizuje to jeszcze i coś z tym trzeba będzie zrobić. U mnie Hydraulicy polegli całkowicie a uważali siebie za speców nad spece a sam po nich poprawiałem tyle rzeczy że głowa mała i od tamtej pory skończyło się pobłażanie i brak kontroli nad "fachowcami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driven22 15.10.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Coś w temacie działałeś ? Może ktoś ma jakieś propozycje spięcia tych urządzeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 15.10.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Ja mam EA1, ale chce uzyskać odwrotny efekt. Załączenie pompy kominka ma spowodować blokowanie załączenia kotła.Obie funkcjonalności teoretycznie można uzyskać kodowaniem np 3A:(strona 63 instrukcji http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/E1BB392195A9A0AFC1257D2A004EDC61/$FILE/IS%20Vitodens%20300-W%20B3HA%201,9-%2035%20kW%20(03-2014).pdf?OpenElement) Zobacz kodowanie 3A:2 "Funkcja wejścia DE1: zapotrzebowanie z zewnątrz z wartością wymaganą temperatury wody na zasilaniu Ustawienie wartości wymaganej temperatury na zasilaniu: adres kodowy 9b Działanie wewnętrznej pompy obiegowej: adres kodowy 3F".Natomist wtyk 96 kodowany jest w pozycji 4B:1 "zapotrzebowanie z zewnątrz", strona 66 w tej instrukcji.Zatem zmieniłbym kod 4b z 0 na 4b:1 i przetestował czy o to CI chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pejan 19.11.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Ja mam inny kocioł - (Buderus) i on ma przewidziane właśnie takie wyjście. Mam natomiast pytanie o pompę. W listwie KL08NSB pompa powinna pracować cały czas? Bo u mnie tak jest a instrukcja tylko wspomina że listwa posiada zabezpieczenie które wyłączy pompę po 3 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts