Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zgrać ze sobą Vitodens 200-W oraz listwę Salus KL08NSB

deluge

Recommended Posts

Witam,

powoli ogarniam ogrzewanie w nowo budowanym domu i próbuje uruchomić sterowanie (zapotrzebowanie) kotłem poprzez listwę centralną sterowania ogrzewaniem Salus KL08NSB.

Krótka charakterystyka kotłowni:

Kocioł gazowy Viessmann Vitodens 200-W z wbudowanym Vitotronic, podłączona pogodynka

Moduł rozszerzający AM1 podłączony w złącze 96.

2 obiegi grzewcze: podłogówka + kaloryfery (tylko w łazienkach, drabinki)

Sprzęgło, zasobnik wody 120 l, dodatkowa pompa do podłogówki i cyrkulacji CWU.

Rozdzielacz podłogówki pracujący pod kontrolą listwy centralnej KL08NSB firmy salus (podłączone silniki na powrotach i sterowanie temperaturą w pokoju za pomocą termostatów firmy Salus)

Listwa centralna posiada beznapięciowe "sterowanie kotłem" - zwarcie jest zapotrzebowanie na ciepło, rozwarcie nie ma zapotrzebowania.

Chciałbym to wyjście połączyć z piecem (wydaje mi się że to ma sens, a może się mylę?) . Jedyne co udało mi się znaleźć to wtyk 96 w kotle, ale podobno nie działa przy czujniku pogodowym (gdzieś w internetach znalazłem)

Czy ktoś ogarniał taki temat?

Czy sterowanie zwarciem na wtyku 96 coś daje?

Ewentualnie inne pomysły?

Pozdrawiam,

Krzysztof

PS Właściwie celem takiego podłączenia jest zabezpieczenie dodatkowej pompy obiegu CO.

Jeśli dobrze kombinuje w skrajnym przypadku kocioł może uruchomić pompę przy zamkniętych wszystkich obiegach grzewczych, a to chyba zła opcja ...

Edytowane przez deluge

Mam ten sam problem. Potrzebuję uzyskać efekt taki, że przy załączeniu termostatu w którymś z pomieszczeń Salus KL08NSB miałby uruchomić piec i pompy. Z tego co zrozumiałem z instrukcji wysterowanie piecem trzeba podłączyć w miejsce oryginalnego Vitotronica ? Ponieważ nikt z tutejszych hydraulików wogóle nie ogarnia tematu sterowania siłownikami podłogówki itd, serwisant Viessmanna też na etapie szkoleń chyba sprzed paru lat i mam problem bo nie chciałbym doprowadzić do uszkodzenia pieca. Obecnie zestaw rozszerzający załącza pompy CO i pompę cyrkulacji a listwa salusa jest podpięta pod siłowniki podłogówki i działa jakby całkowicie oddzielnie. Oryginalne rozwiązanie Viessmanna które niedawno się pojawiło pozwala na załączanie pieca po wysłaniu zapotrzebowania na ciepło z któregokolwiek termostatu ale koszt takiej zabawki to kolejne 7-8 tys zł. Tu jest jedynie kwestia podpowiedzi kogoś pod które złącze pieca można podłączyć sterowanie załączające piec z listwy Salusa ?

Pozdrawiam

Edytowane przez driven22

Możesz powiedzieć co to za oryginalne rozwiązanie Viessmanna?

Udało mi się ustalić w instrukcji serwisowej kotła złącze 96, gdzie jest zwora między fazą a oznaczeniem 1 (tam się wpina termostat pokojowy), więc teoretycznie można tam podłączyć, ale podobno przy włączonej pogodynce ustawienie to jest ignorowane, aczkolwiek nigdzie nie byłem w stanie potwierdzić tej informacji.

Nie pamiętam nazwy urządzenia (jest to "komputerek" z wyświetlaczem do którego podpinasz termostaty Viessmanna) Niestety koszt urządzonka to 4500 zł + termostaty i jeszcze jakieś duperele.nazywa się to chyba Vitohome 300.

Przed chwilą rozmawiałem z centralnym serwisem Viessmanna. Powiedziano mi, że takie urządzenia podpina się przez zestaw uzupełniający EA1 pod "pin" zapotrzebowanie z zewnątrz" czy jakoś tak. Nie wiem natomiast czy da się go podpiąć pod 96 tke. napisałem też do działu technicznego Salusa, żeby się mogli jakoś wypowiedzieć na temat podłączenia ich urządzenia z 200-W ale na razie nie mam odpowiedzi. Przeanalizuje to jeszcze i coś z tym trzeba będzie zrobić. U mnie Hydraulicy polegli całkowicie a uważali siebie za speców nad spece a sam po nich poprawiałem tyle rzeczy że głowa mała i od tamtej pory skończyło się pobłażanie i brak kontroli nad "fachowcami".

Ja mam EA1, ale chce uzyskać odwrotny efekt. Załączenie pompy kominka ma spowodować blokowanie załączenia kotła.

Obie funkcjonalności teoretycznie można uzyskać kodowaniem np 3A:

(strona 63 instrukcji http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/E1BB392195A9A0AFC1257D2A004EDC61/$FILE/IS%20Vitodens%20300-W%20B3HA%201,9-%2035%20kW%20(03-2014).pdf?OpenElement)

Zobacz kodowanie 3A:2 "Funkcja wejścia DE1: zapotrzebowanie z zewnątrz z wartością wymaganą temperatury wody na zasilaniu Ustawienie wartości wymaganej temperatury na zasilaniu: adres kodowy 9b Działanie wewnętrznej pompy obiegowej: adres kodowy 3F".

Natomist wtyk 96 kodowany jest w pozycji 4B:1 "zapotrzebowanie z zewnątrz", strona 66 w tej instrukcji.

Zatem zmieniłbym kod 4b z 0 na 4b:1 i przetestował czy o to CI chodzi.

• 1 month później...