Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały podziemny zbiornik na wodę

t0m3q

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym wykonać mały zbiornik na wodę, taki o pojemności 200-300 litrów.

Przeglądałem oferty na rynku i niestety jedyne co znalazłem to zbiorniki o pojemności conajmnie 400 litrów ( jest to dla mnie ostateczność )

Zastanawiam się jednak nad mozliwością wykonania takiego małego zbiornika na bazie studni zbiorczej,

czyli zestaw: kineta + rura 315-400. W takim rozwiązaniu mam parę słabych punktów, czyli połączenie kineta-rura + zaślepki w kinecie.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy na ile takie rozwiązanie ma sens:

• czy jest wystarczająco szczelne?
  • jak z trwałością takiego rozwiązania, to znaczy , same elementy są szczelne ale czy z biegiem czasu uszczelki nie 'popuszczą'?

A może jest jeszcze jakiś inny sposób na wykonanie takiego niedrogiego zbiornika?

Z góry dzięki za wszelkie rady

Tomasz

Witam,

Chciałbym wykonać mały zbiornik na wodę, taki o pojemności 200-300 litrów.

Przeglądałem oferty na rynku i niestety jedyne co znalazłem to zbiorniki o pojemności conajmnie 400 litrów ( jest to dla mnie ostateczność )

Zastanawiam się jednak nad mozliwością wykonania takiego małego zbiornika na bazie studni zbiorczej,

czyli zestaw: kineta + rura 315-400. W takim rozwiązaniu mam parę słabych punktów, czyli połączenie kineta-rura + zaślepki w kinecie.

Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy na ile takie rozwiązanie ma sens:

• czy jest wystarczająco szczelne?
  • jak z trwałością takiego rozwiązania, to znaczy , same elementy są szczelne ale czy z biegiem czasu uszczelki nie 'popuszczą'?

A może jest jeszcze jakiś inny sposób na wykonanie takiego niedrogiego zbiornika?

Z góry dzięki za wszelkie rady

Tomasz

Propozycje to mozna zapodac, jesli sie przyznasz do czego woda w tym zbiorniku ma sluzyc i skad napelniac.

Troche co innego jak do picia, niz gdy do mycia samochodu.

Propozycje to mozna zapodac, jesli sie przyznasz do czego woda w tym zbiorniku ma sluzyc i skad napelniac.

Troche co innego jak do picia, niz gdy do mycia samochodu.

W Ziornik do wykorzystania na potrzeby małej instalacji wodnej typu kaskada w ogrodzie, żadne wykorzystanie o którym wspominasz. Sposób napełniania też załatwiony.

Do rur tej średnicy można kupić szczelne dna wciskane na uszczelkę, ale takie rozwiązanie na nowych rurach w sumie dość drogo cię wyjdzie. Może lepiej skupić się na beczce plastikowej? http://allegro.pl/listing/listing.php?order=t&string=beczka+200l&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-hou-1-2-0907

Do rur tej średnicy można kupić szczelne dna wciskane na uszczelkę, ale takie rozwiązanie na nowych rurach w sumie dość drogo cię wyjdzie. Może lepiej skupić się na beczce plastikowej? http://allegro.pl/listing/listing.php?order=t&string=beczka+200l&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-hou-1-2-0907

No właśnie obawiam się że tu tkwi tajemnica ceny. Niestety , jako że musi być to zbiornik podziemy, a ziemia jest ciężka, taka beczka dostyć szybko mogłaby się zapaść.

No właśnie obawiam się że tu tkwi tajemnica ceny. Niestety , jako że musi być to zbiornik podziemy, a ziemia jest ciężka, taka beczka dostyć szybko mogłaby się zapaść.

200-300L to mało.

Może standardowa rura kanalizacyjna fi=200mm. Na 200L potrzrzebujesz ze 6mb. Na pewno bedzie tansze niz rura 300-400m z uszczelkami.

Zakopać mozesz (jesli mozesz) w poziomie z malutkim spakiem, wiec i plycej. Latwiej niz fi300 w pionie.

Możesz też kupić dwa worki cementu i trochę piasku, wymieszać i tym obsypać beczkę, żeby stworzyć wokół niej "pancerzyk".