t0m3q 09.10.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Witam, Chciałbym wykonać mały zbiornik na wodę, taki o pojemności 200-300 litrów.Przeglądałem oferty na rynku i niestety jedyne co znalazłem to zbiorniki o pojemności conajmnie 400 litrów ( jest to dla mnie ostateczność ) Zastanawiam się jednak nad mozliwością wykonania takiego małego zbiornika na bazie studni zbiorczej, czyli zestaw: kineta + rura 315-400. W takim rozwiązaniu mam parę słabych punktów, czyli połączenie kineta-rura + zaślepki w kinecie. Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy na ile takie rozwiązanie ma sens: czy jest wystarczająco szczelne? jak z trwałością takiego rozwiązania, to znaczy , same elementy są szczelne ale czy z biegiem czasu uszczelki nie 'popuszczą'? A może jest jeszcze jakiś inny sposób na wykonanie takiego niedrogiego zbiornika? Z góry dzięki za wszelkie rady Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 09.10.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Witam, Chciałbym wykonać mały zbiornik na wodę, taki o pojemności 200-300 litrów. Przeglądałem oferty na rynku i niestety jedyne co znalazłem to zbiorniki o pojemności conajmnie 400 litrów ( jest to dla mnie ostateczność ) Zastanawiam się jednak nad mozliwością wykonania takiego małego zbiornika na bazie studni zbiorczej, czyli zestaw: kineta + rura 315-400. W takim rozwiązaniu mam parę słabych punktów, czyli połączenie kineta-rura + zaślepki w kinecie. Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy na ile takie rozwiązanie ma sens: czy jest wystarczająco szczelne? jak z trwałością takiego rozwiązania, to znaczy , same elementy są szczelne ale czy z biegiem czasu uszczelki nie 'popuszczą'? A może jest jeszcze jakiś inny sposób na wykonanie takiego niedrogiego zbiornika? Z góry dzięki za wszelkie rady Tomasz Propozycje to mozna zapodac, jesli sie przyznasz do czego woda w tym zbiorniku ma sluzyc i skad napelniac. Troche co innego jak do picia, niz gdy do mycia samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0m3q 09.10.2015 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Propozycje to mozna zapodac, jesli sie przyznasz do czego woda w tym zbiorniku ma sluzyc i skad napelniac. Troche co innego jak do picia, niz gdy do mycia samochodu. W Ziornik do wykorzystania na potrzeby małej instalacji wodnej typu kaskada w ogrodzie, żadne wykorzystanie o którym wspominasz. Sposób napełniania też załatwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 10.10.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Do rur tej średnicy można kupić szczelne dna wciskane na uszczelkę, ale takie rozwiązanie na nowych rurach w sumie dość drogo cię wyjdzie. Może lepiej skupić się na beczce plastikowej? http://allegro.pl/listing/listing.php?order=t&string=beczka+200l&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-hou-1-2-0907 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t0m3q 12.10.2015 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Do rur tej średnicy można kupić szczelne dna wciskane na uszczelkę, ale takie rozwiązanie na nowych rurach w sumie dość drogo cię wyjdzie. Może lepiej skupić się na beczce plastikowej? http://allegro.pl/listing/listing.php?order=t&string=beczka+200l&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-dyn-kpr-v4-hou-1-2-0907 No właśnie obawiam się że tu tkwi tajemnica ceny. Niestety , jako że musi być to zbiornik podziemy, a ziemia jest ciężka, taka beczka dostyć szybko mogłaby się zapaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 12.10.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 No właśnie obawiam się że tu tkwi tajemnica ceny. Niestety , jako że musi być to zbiornik podziemy, a ziemia jest ciężka, taka beczka dostyć szybko mogłaby się zapaść. 200-300L to mało. Może standardowa rura kanalizacyjna fi=200mm. Na 200L potrzrzebujesz ze 6mb. Na pewno bedzie tansze niz rura 300-400m z uszczelkami. Zakopać mozesz (jesli mozesz) w poziomie z malutkim spakiem, wiec i plycej. Latwiej niz fi300 w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.10.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 No właśnie obawiam się że tu tkwi tajemnica ceny. Niestety , jako że musi być to zbiornik podziemy, a ziemia jest ciężka, taka beczka dostyć szybko mogłaby się zapaść. Możesz też kupić dwa worki cementu i trochę piasku, wymieszać i tym obsypać beczkę, żeby stworzyć wokół niej "pancerzyk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts