Slawko123 09.10.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Witam.Czytałem nowe prawo budowlane i z niego wynika, że na ogrodzenie od drogi gminnej nie potrzeba robić zgłoszenia w starostwie. Czy dobrze wyczytałem i zrozumiałem? W/g starego prawa na pewno trzeba było robić zgłoszenie robót budowlanych. Teren posiada MPZP gdzie określone jest jakie ma być ogrodzenie, więc z tym problemu nie ma. Jak to teraz jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał1972 30.08.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Mam podobny problem, tylko ja zmieniam ogrodzenie. Mój kierownik budowy powiedział mi, że nie trzeba zgłaszać. Jedynie dla swojego bezpieczeństwa i żeby sąsiedzi nic nie gadali to zalecił wytyczenie przez geodetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 30.08.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Do pewnej wysokosci (2.2m) nie trzeba zgłaszac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 30.08.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Do wysokości 2,2m nie trzeba zglaszać, ale trzeba jeszcze sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (jeśli taki istnieje).W planie może byc zapis co do maksymalnej wysokości ogrodzeń od ulic. U mnie np.: maksymalna wysokość ogrodzenia od ulicy może wynosić 2m i zakaz stosowania ogrodzeń z prefabrykatów betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.08.2016 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Potwierdzam, nowe prawo budowlane nie wymaga zgłaszania wykonania ogrodzenia od drogi gminnej. Musi być tylko zgodne z MPZP lub ustawą, jeśli takiego nie ma.krótko mówiąc, budujemy kiedy chcemy i jak chcemy, byle zgodnie z przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts