Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Do rzeczy. Zbudowali mi solidny mur:

-fundament: beton zbrojony 80 cm wgłąb, izolacja pozioma w postaci folii (wykop: koparka)

-materiał na ogrodzenie: silka, jedna warstwa

-wysokość ogrodzenia: 200 cm, słupki zbrojone zalane betonem, h=220 cm, 60x60 cm

-ilość słupków 22

-długość całkowita ogrodzenia: 60 metrów

-całość zbrojona klejoną siatką+narożniki alu

-zwieńczenia słupków zdobione gzymsami styropianowymi wzmocnionymi fabrycznie jakąś żywicą

-czapy słupków ręcznie formowane betonem w piramidkę

-wszystko 2x gruntowane

-tynk foveo tech nakładany pistoletem, z obu stron ogrodzenia (jak wszystko)

-20 cm od ziemi tynk mozaikowy nakładany ręcznie, po obu stronach oczywiście (120 metrów bieżących łącznie)

-12 styropianowych sztukaterii na słupkach wjazdowych i wejściowych, każda osobno zbrojona narożnikami alu

Mam nadzieję, że wszystko ująłem. Wszystko mniej więcej widoczne na zdjęciu. Pytanie: Ile powinna trwać ta praca, zakładając, że pracowników było 2 i jeden pomocnik, zaczynali latem.

IMG_0020.jpg

dziwne pytanie...

Skoro wszystko jest zrobione bardzo porządnie to widocznie tyle musiało to wszystko trwać ile trwało. Lista wykonanych prac jest dość imponująca biorąc pod uwagę że to tylko ogrodzenie ;)

mogli robić jeden dzień krócej. Może dwa. Cena jaką chcą jest dobra. Żeby nie powiedzieć okazyjna przy tym wykonaniu.

Dużo roboty, za duże pieniądze.

Mnie jednak zastanawia, kto Ci wydał pozwolenie na taki mur.

i wygląda jak weselny tort.

Tak szczerze mówiąc, to moje pierwsze skojarzenie odnośnie takiego litego muru jest związane raczej z imprezą (czy też miejscem) skrajnie odległym od wesela, ale to oczywiście kwestia gustu :)

...ale ja nigdzie nie powiedziałem ile wzięli ;)

Ale to nie ma znaczenia.

Musisz wziąć pod uwagę, że 90% odpisujących to, niestety, debile.

No jacy użytkownicy, takie forum.

Musisz jakoś sobie przesegregować ludzi piszących z sensem od tych frustratów/optymistów, którzy dom za 200 tys. budują.

Tutaj są fajne porady, ale szukaj w archiwum.

Ale to nie ma znaczenia.

Musisz wziąć pod uwagę, że 90% odpisujących to, niestety, debile.

No jacy użytkownicy, takie forum.

Musisz jakoś sobie przesegregować ludzi piszących z sensem od tych frustratów/optymistów, którzy dom za 200 tys. budują.

Tutaj są fajne porady, ale szukaj w archiwum.

Po pierwsze autor nie szuka porady, lecz żali się lub chwali (niepotrzebne skreślić). Po drugie komentarz na temat użytkowników debili świadczy również o Tobie . I po trzecie i ostatnie gdy my wyżej wypowiadających się zaczynaliśmy na forum to ono nie miało archiwum - bo nie musialo.

długość całkowita ogrodzenia: 60 metrów

[ATTACH=CONFIG]333508[/ATTACH]

Ciekawe ogrodzenie dla graficiarzy :(

Wiem, że o gustach się nie dyskutuje ale....odpowiadając na pytanie i uwzględniając wszelkie "przerwy" technologiczne to ok 90 do 105 dni.

Ciekawe że gdzieś jeszcze można takie płoty budować. 99% planów zagospodarowania zabranie stawiać murów i gotowych elementów betonowych jako płotów
Po drugie komentarz na temat użytkowników debili świadczy również o Tobie . I po trzecie i ostatnie gdy my wyżej wypowiadających się zaczynaliśmy na forum to ono nie miało archiwum - bo nie musialo.

Ja rozumiem, ja też na tym forum byłem od zarania dziejów, pod innym nickiem, ale tylu idiotów (nie mylić z pozytywnie zakręconymi osobami), to je jeszcze nie spotkałem na żadnym innym forum.

No cóż.