sarwa 10.07.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 witajcie,czy dopuszczalne jest pozostawienie krokwi 1 cm do komina?grozi to czyms?kurcze, panownie zaczynaja mi foliować dach a tu takie wątpliwościmam. tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 10.07.2004 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 witam... jeżeli to komin wentylacyjny - no problem jeżeli dymowy od kominka - krokiew jest za blisko, musisz zaizolować wełną mineralną (w jednym z numerów muratora podają taką minimalną, zalecaną odległość od wewnętrznego przekroju komina, coś około 15 cm zdaje się - 12 cm cegła + 3 cm wolna przestrzeń)....nie pamiętam ile to dokładnie było....ale na 100% 1 cm to za blisko...ale zaizolować możesz przed pierwszym rozpaleniem w kominku....pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 10.07.2004 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 No chyba , że masz komin systemowy, izolowany pomiędzy warstwami wew. i zew.. Ale jeśli to komin dymowy to chyba i tak za blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlod 10.07.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 tak na 99%, jeżeli czegoś nie pop...liłem, to krokiew powinna być min. 5cm od komina, mam nadzieję że ktoś się jaszcze odezwie i to zweryfikujewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sarwa 10.07.2004 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 hmmm... no to mam problem ... następny bo ta krokiew leży wlasnei przy kanale z kominka. komin jest zwykly z pelnej cegly. czym to zaizolowac? tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 10.07.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 ja mam rozstaw krokwi 90cm. Z jednej strony krokiew dotyka komina z drugiej jest ok. 10cm od komina i tam napchałem wełny mineralnej czy dobrze zrobiłem z tym ociepleniem? jeszcze mogę wyciągnąć wełne bo nie mam regipsów. Komin od kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 10.07.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 ja mam rozstaw krokwi 90cm. Z jednej strony krokiew dotyka komina z drugiej jest ok. 10cm od komina i tam napchałem wełny mineralnej czy dobrze zrobiłem z tym ociepleniem? jeszcze mogę wyciągnąć wełne bo nie mam regipsów. Komin od kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 11.07.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Greku....dobrze zrobiłeś. właśnie wełna jest zalecana do izolacji krokwi od komina (tak podaje fachowe czasopismo)...niepokoi mnie ta druga strona, gdzie krokiew dotyka komina-jak ją odizolować?...można ewentualnie wyciąć jej fragment (tak trochę więcej niż na szerokość komina) i zrobić takie specjalne prostopadłe do krokwi ciesielskie połączenia więźby (jakoś to się fachowo nazywa)...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 11.07.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Dzięki LEGAR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 11.07.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 A co zrobić jeśli murłata jest 1 cm od przewodu kominowego (20x20) z cegły pełnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 11.07.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 czy to komin systemowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.07.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 a nazwa to nie legar a wymian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ronin 12.07.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Problem ten należy rozpatrzyć w dwóch aspektach: 1. zgodność z przepisami 2. bezpieczeństwo ad.1 sprawa jest prosta - bez rozróżnienia zgodnie z par.265 ust.4 warunków technicznych (Dz.U.2002.75) przewody spalinowe i dymowe powinny być oddalone od łatwo zapalnych, nieosłoniętych częsci konstrukcyjnych budynku co najmniej 0,3 m, a od osłoniętych okładziną z tynku o grubości 25 mm na siatce lub równorzedną okładziną co najmniej 0,15 m. Przpis o tyle ciekawy, bo bez watpienia ma na myśli krokwie, tyle że ....: a) niektóre przekroje niektorych drzew są trudno zapalne (badania kiedyś robiła para Linder-Struś) b) niektóre impregnaty nadają drewnu trudno zapalność (choc tu był nie ryzykował - impregnat po proostu wyparuje i będzie kuku) c) drewno czterostronnie strugane jest chyba też juz z zasady drewnem trudnozapalnym (tzw. pojęcie "ślizgania się ognia") ale reasumując i .. zasmucajac Was, żaden kominiarz nie (powinien) podpisać Wam obowiązkowych badan przed odbiorem, zastając taki stan jak niektórzy podawali wyzej. ad.2 bezpieczeństwo (bardziej istotne) a) kominy wentylacyjne - jak widać w powyższym przepisie nie ma o tym mowy, o ile pamietam w PN jest, ale nie oszukujmy się krokiew moze spokojnie przylegać do komina wentylacyjnego, dopóty, dopóki jakiś ........ (znak zodiaku) nie zamieni kanałów miejscami (wentylacyjnego ze spalinowym). b) kanały spalinowe ( z wkładem) - jeśli wkład jest poprawnie zamontowany i szczelnie otulony wełną o grubości minimum 1,5 - 2 cm, komin tez dobrze wymurowny, na pełne spoiny, oraz OTYNKOWANY, a krokiew będzie przylegala do komina, nie powinno nic złego się stać. Choć jak zauważyliście DUŻO tych jesli. Dlaczego ?? Na czopuchu przy piecach olejowych czy gazowych jest temperatura max. 140-180 C (dół). Po tych 4-5 metrach do momentu kiedy komin przechodzi obok więźby, temperatura spadnie poniżej 80-100 C. Są to temperatury absolutnie nie grożne dla drewna oraz, a raczej przedewszystkim dla izolacji komina (welna, cegła). Na zewnątrz komina nawet nie stwierdzicie róznicy w temperaturze komina. c) kominy od kominków - krótko - tak jak w przepisach. Powód ?? Powódów jest 400 a czasami nawet 1000. Takie temperatury mogą panować w przewodzie dymowym kominków. Nie ma szans aby izolacja komina "wziela" wszystko na siebie. Na koniec dwie dygresje: 1. w przepisach nie ma mowy od czego liczymy wymiar tych 30 cm, w Polskiej Normie (o ile pamietam) jest mowa, że od wewnętrznego lica. Choć i tak powietrze jest najlepszym izolatorem. 2. (to najlepsze). A co z osobami mającymi pelne deskowanie, które MUSI się stykać z kominem ??? Dla osób posiadających folię na dachu tez mam propozycję. Utnijcie kawałek folii i spróbujcie ją zapalić. Dobra rada. Bardzo szybko ją puście . Oczywiscie to doświadczenie nie oddaje istoty bezpieczeństwa komina - jego nagrzewania - ale przynajmniej uświadomi Wam, jak bardzo istotnym elemnetem jest jego szczelność. Nie tylko z uwagi na dym, ale równiez uwagi na bezpieczeństwa Waszego dachu, czyli po prostu możliwość spalenia części przekrycia. KOMIN MUSI BYĆ DOBRZE WYMUROWANY NA PEŁNE SPOINY I OTYNKOWANY. To nie ściana, którą można troszkę sknocić, jesli tylko jej konstrukcja wytrzyma. Aha, doświadczenie robicie na wlasną odpowiedzialnosć . Ja się delikatnie poparzyłem, nie spodziewając się, że folia dachowa aż tak szybko się zapali i ... spali. Pozdrawiam, dobrze byłoby aby wypoiedzial się jeszcze kominiarz (pisze jeszcze tu ??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boguśka1719512681 06.09.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) Witam, odświeżę trochę temat..Martwi mnie komin od kominka, który właściwie styka się z kominem, na zdj widać nie za dobrze ale trochę widać. Dodam , że komin systemowy Leier. jak można to zabezpieczyć? Cieśla twierdzi, że jest błąd w projekcie. Proszę o radę. Edytowane 6 Września 2014 przez Boguśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.09.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Nic nie widać... Jak jest błąd w projekcie, trzeba go poprawić. Należy przesunąć element drewniany lub zrobić wymian. Miedzy krokwią a kominem systemowym powinno być 5 cm i w tą przestrzeń nie wolno nic wpychać. Tak sugerował ktoś wyżej, powołując się na "fachowe pismo". Wełna w tym miejscu pogorszy sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boguśka1719512681 07.09.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 może teraz będzie to widać, krokiew po prostu ociera o komin..czyli wyciąć w niej kawałek? Czy można odizolować te elementy kawałkiem blachy? Bardzo proszę o podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.09.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Faktycznie wystarczy trochę podciąć. Deski też lepiej żeby nie dotykały komina, 1 - 2 cm bym zostawił luzu. Styk naroznika komina z belką po skosie jest najmniej niebezpieczny. Blacha bezpośrednio na drewno nic nie da, bo to doskonały przewodnik ciepła. Gdyby z niej zrobić ekran, umieszczony między kominem a belką, ze 2 cm od niej - to byłoby zabezpieczenie. W tym miejscu najlepsza jest pustka powietrzna, która w zupełności wystarczy. No i oględziny kominiarza raz w roku. Komin nie rozpada się nagle. To proces postępujący latami. Jeśli nie będziesz zmieniać kominiarza co roku, zauważy zmiany, pod warunkiem, że tam wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boguśka1719512681 07.09.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Panie Piotrze, serdecznie dziękuję za radę, ten komin spędza mi sen z powiek, a majstrowie umywają ręcę zwalając winę jeden na drugiego. Serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faful 08.09.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Witam,przedstawiam swoją sytuację z kominem (komin wentylacyjny po prawej , komin spalinowy po lewej)martwię się bo nie wiem czy krokwie mogą stykać się z kominem który ma wkład, izolacja z wełny i pustak,proszę o opinie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 09.09.2016 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 A ja spotkałem się z opinią, że w sytuacji zbliżenia krokwi do komina można pomiędzy umieścić płytę ogniochronną. Ktoś potwierdzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts