Robo4x4 10.10.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Przy montazu drzwi balkonowych okazalo sie , ze nie mieszcza sie wysokoscia w otwor.Otwory mierzyl dostawca okien , wszystkie okna przyjechaly pomniejszone oprocz drzwi balkonowych. Montazysci przycieli mi z wysokosci bloczki cokolowe na ktorych te dzwi postawiono ,co spowodowalo zmniejszeniem wysokosci miejsca na podloge . Drzwi stoja prawie na bloczkach i wydaje mi sie jest tam znikoma ilosc pianki ,jest zbyt ciasno. Moje pytanie dotyczy tego czy to jest normalna praktyka ,czy drzwi powinny byc mniejsze niz otwor i stac nieco wyzej na klinach pianie dajmy na to 2,5cm. Chodzi o to ze liczylem jak przy kazdym innym otworze okiennym gdzie okna sa uniesione nawet kilka cm. ,ze da mi to swobode w tolerancji wylewki i podlogi. A tak drzwi postawiono nizej 2,5 cm . Wiec na dzien dobry trace 5cm i robi sie nie ciekawie. Ponoc bede mial niski prog i to jest ok ale obawiam sie braku miejsca i chociazby mozliwosci polozenia dywanu itp. Panowie jak do tego podejsc i to rozwiazac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robo4x4 10.10.2015 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Panowie krotko i szczerze czy to normalna i uczciwa praktyka ze poglebiamy otwory pod drzwi balkonowe ,zmniejszajac tym samym ilosc miejsca na ocieplenie podlogi , zostanie np 12cm na styropian ,przy ogrzewaniu podlogowym. a liczylem na jakies 18cm, To moj problem czy rowniez sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 10.10.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Witam Panowie krotko i szczerze czy to normalna i uczciwa praktyka ze poglebiamy otwory pod drzwi balkonowe ,zmniejszajac tym samym ilosc miejsca na ocieplenie podlogi , zostanie np 12cm na styropian ,przy ogrzewaniu podlogowym. a liczylem na jakies 18cm, To moj problem czy rowniez sprzedawcy Przeczytaj jeszcze raz co sam napisałeś - no na moje i każdego zdrowo myślącego ta nie wolno. Pytanie jest Z CZEGO wynika Twój problem ? a tego nie wiem, czy miałeś ustalony poziom 0 w trakcie pomiarów ? a może się od tego czasu "zmienił" ? Czy też dostałeś drzwi w innym/większym rozmiarze jak zamawiałeś ? Zazwyczaj przy zamówieniu, zestawienie stolarki wraz z wymiarami stanowi załącznik - balkon jest większy jak w załączniku ? itd. itp. Nie rozumiem też "...ponoć będę miał..." - to masz już te drzwi czy nie ? Jeżeli natomiast masz ustalony poziom 0 i drzwi "schodzą" poniżej to nie ma o czym dyskutować - jest to błąd pomiarowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robo4x4 10.10.2015 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 MMichal wszystkie okna przyjechaly mniejsze niz otwory , poza drzwiami balkonowymi , w zalaczniku wymiary okien sa mniejsze niz wymiary otworow . Natomiast wymiar drzwi balkonowych pokrywal sie z wymiarem otworow. W zwiazku z tym przycieto bloczki cokolowe i obsadzono drzw +- 2,5 cm nizej. Ja liczylem ze pod drzwiami bedzie dajmy na to 2,5cm piany i przyjmowalem poziom posadzki 5cm wyzszy. Drzwi sa wsadzone , a mi brakuje te kilka cm i mam problem. Poziom bloczkow cokolowych nie ulegl zmianie od pomiarow , to isomur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 10.10.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Witam Nie jest istotne "na co liczyłeś" tylko NA CO się umówiłeś ze sprzedawcą/montażystą. Na moje oczywiste jest, że drzwi są za duże - tylko nadal nie wiemy gdzie i kto popełnił błąd - to wiesz Ty i osoba, która dokonywała pomiarów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 10.10.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 jeśli mówiłeś jaki ma być poziom posadzki to tak powinni zmierzyć/wyprodukować te drzwi żeby taki poziom był. Skoro zrobili drzwi nie mieszczące się w otworze i musieli powiększyć otwór 2,5 cm w dół to ich wina - reklamuj.U mnie jak byli mierzyć drzwi balkonowe to pytali ile ma być posadzki i do tego poziomu zrobili drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robo4x4 10.10.2015 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Otwory mierzyl montazysta sprzedawca , drzwi balkonowe nie miescily sie wiec przycieto isomury a mi to nie pasuje. W aneksie wymiary drzwi maja te same wymiary ktore posiadaly otwory ,. zabraklo miejsca to przycieto isomury . Kazdy sprzedawca sam mierzy i zapisuje otwory . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.10.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) Jakiej lambdy styro zamierzasz połorzyć pod posadzki?Dom masz parterowy? Edytowane 10 Października 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robo4x4 10.10.2015 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 mam eps 100 knaufa lambda 0.036 dom pietrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.10.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Jak dobrze rozumiem zakupiłeś już styro, co trochę komplikuje sytuację. W najgorszym przypadku mógłbyś położyć cieńsze styro o lepszej lambdzie 0.031.Co do okna balkonowego to się niestety nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.10.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Tak jak napisał Towaszs131, mozna zmienić styropian na lepszy o lepszej lambdzie ale obniżenie poziomu wykończonej posadzki to nie tylko problem grubości styropianu ale też wysokości nadproży pod drzwi wewnętrzne i wysokości ostatniego stopnia schodów - jeśli takowe posiadaszCo do reszty trudno się wypowiadać nie znając uzgodnień z tym co mierzł i czy te uzgodnienia są gdzieś zapisane czy tylko "na gebę" Ogólnie przyjętą zasadą wymiarowania i późniejszego montażu jest, że poziom wykończonej już posadzki jest na równo z zewnętrzną krawędzią ościeżnicy.Przy HS zasadą jest by po zamontowaniu poziom wykończonej posadzki był na tym samym poziomie co płaszczyzna progu z wyłączeniem prowadnicy wózków)Przy PSK poziom wykończonej posadzki powinien być tuż pod listwą prowadzącą sanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 11.10.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 To chyba łatwiej jest zmienić drzwi balkonowe przy zasadzie : czyja wina = tego koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts