Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balkonowe czy tak jest poprawnie?

Recommended Posts

Przy montazu drzwi balkonowych okazalo sie , ze nie mieszcza sie wysokoscia w otwor.Otwory mierzyl dostawca okien , wszystkie okna przyjechaly pomniejszone oprocz drzwi balkonowych. Montazysci przycieli mi z wysokosci bloczki cokolowe na ktorych te dzwi postawiono ,co spowodowalo zmniejszeniem wysokosci miejsca na podloge . Drzwi stoja prawie na bloczkach i wydaje mi sie jest tam znikoma ilosc pianki ,jest zbyt ciasno. Moje pytanie dotyczy tego czy to jest normalna praktyka ,czy drzwi powinny byc mniejsze niz otwor i stac nieco wyzej na klinach pianie dajmy na to 2,5cm. Chodzi o to ze liczylem jak przy kazdym innym otworze okiennym gdzie okna sa uniesione nawet kilka cm. ,ze da mi to swobode w tolerancji wylewki i podlogi. A tak drzwi postawiono nizej 2,5 cm . Wiec na dzien dobry trace 5cm i robi sie nie ciekawie. Ponoc bede mial niski prog i to jest ok ale obawiam sie braku miejsca i chociazby mozliwosci polozenia dywanu itp. Panowie jak do tego podejsc i to rozwiazac ?

Witam

Panowie krotko i szczerze czy to normalna i uczciwa praktyka ze poglebiamy otwory pod drzwi balkonowe ,zmniejszajac tym samym ilosc miejsca na ocieplenie podlogi , zostanie np 12cm na styropian ,przy ogrzewaniu podlogowym. a liczylem na jakies 18cm, To moj problem czy rowniez sprzedawcy

Przeczytaj jeszcze raz co sam napisałeś - no na moje i każdego zdrowo myślącego ta nie wolno.

Pytanie jest Z CZEGO wynika Twój problem ? a tego nie wiem, czy miałeś ustalony poziom 0 w trakcie pomiarów ? a może się od tego czasu "zmienił" ?

Czy też dostałeś drzwi w innym/większym rozmiarze jak zamawiałeś ?

Zazwyczaj przy zamówieniu, zestawienie stolarki wraz z wymiarami stanowi załącznik - balkon jest większy jak w załączniku ?

itd. itp.

Nie rozumiem też "...ponoć będę miał..." - to masz już te drzwi czy nie ?

Jeżeli natomiast masz ustalony poziom 0 i drzwi "schodzą" poniżej to nie ma o czym dyskutować - jest to błąd pomiarowy.

Pozdrawiam

MMichal wszystkie okna przyjechaly mniejsze niz otwory , poza drzwiami balkonowymi , w zalaczniku wymiary okien sa mniejsze niz wymiary otworow . Natomiast wymiar drzwi balkonowych pokrywal sie z wymiarem otworow. W zwiazku z tym przycieto bloczki cokolowe i obsadzono drzw +- 2,5 cm nizej. Ja liczylem ze pod drzwiami bedzie dajmy na to 2,5cm piany i przyjmowalem poziom posadzki 5cm wyzszy. Drzwi sa wsadzone , a mi brakuje te kilka cm i mam problem. Poziom bloczkow cokolowych nie ulegl zmianie od pomiarow , to isomur.

jeśli mówiłeś jaki ma być poziom posadzki to tak powinni zmierzyć/wyprodukować te drzwi żeby taki poziom był. Skoro zrobili drzwi nie mieszczące się w otworze i musieli powiększyć otwór 2,5 cm w dół to ich wina - reklamuj.

U mnie jak byli mierzyć drzwi balkonowe to pytali ile ma być posadzki i do tego poziomu zrobili drzwi.

Tak jak napisał Towaszs131, mozna zmienić styropian na lepszy o lepszej lambdzie ale obniżenie poziomu wykończonej posadzki to nie tylko problem grubości styropianu ale też wysokości nadproży pod drzwi wewnętrzne i wysokości ostatniego stopnia schodów - jeśli takowe posiadasz

Co do reszty trudno się wypowiadać nie znając uzgodnień z tym co mierzł i czy te uzgodnienia są gdzieś zapisane czy tylko "na gebę"

Ogólnie przyjętą zasadą wymiarowania i późniejszego montażu jest, że poziom wykończonej już posadzki jest na równo z zewnętrzną krawędzią ościeżnicy.

Przy HS zasadą jest by po zamontowaniu poziom wykończonej posadzki był na tym samym poziomie co płaszczyzna progu z wyłączeniem prowadnicy wózków)

Przy PSK poziom wykończonej posadzki powinien być tuż pod listwą prowadzącą sanki