Terminus 11.10.2015 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witajcie W domu, który nabyłem (jeszcze nie użytkowany) jest dziwacznie (źle?) położone docieplenie dachu. Mam zamiar to wymienić - tylko jak to zrobić aby było dobrze? Na dzień dzisiejszy warstwy od zewnątrz wyglądają tak:dachówkałatypapapełne deskowaniekrokwiefolia (jakaś czarna, z tego co wiem to zwykła folia kupiona w markecie budowlanym) - chyba powinna być od wewnątrz domu a nie od zewnątrz?wełna pomiędzy krokwiamiłaty przybite na krokwieregips Regipsy mam zdjęte, zamierzam wymienić cała wełnę (ta która jest położona pomiędzy krokwiami zajmuje tylko 2/3 przestrzeni pomiędzy krokwiami) i chyba wytnę tę czarną folię. Czy na jej miejsce mam położyć folię paroprzepuszczalną? Czy jeśli na deskowaniu jest papa to ta folia nie jest zbyteczna? Pomiędzy krokwie (krokwie mają 18cm wysokości) zamierzam wepchnąć 18cm wełny i na to jeszcze 10 cm. Jak wygląda technologia kładzenia tej drugiej warstwy? Gdzie o tym poczytać? Jak do tego przykręcić regipsy? Oczywiście pamiętam, żeby pod regipsy dać folię paroszczelną. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 11.10.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 tu masz filmik jak sie do tego zabrac : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 11.10.2015 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Papę na deskowaniu mam ani nie lepioną ani nie zgrzewaną. Jest położona na zakład i przybita gwoździami. Czy pomiędzy deskowaniem, a wełną muszę zostawiać pustkę powietrzną? Dawać pod wełnę jeszcze folię paroprzepuszczalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 11.10.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Papę na deskowaniu mam ani nie lepioną ani nie zgrzewaną. Jest położona na zakład i przybita gwoździami. Czy pomiędzy deskowaniem, a wełną muszę zostawiać pustkę powietrzną? Dawać pod wełnę jeszcze folię paroprzepuszczalną? Jesli jestes pewien iz krycie wstepne wykonane z papy jest szczelne, mozesz zabierac sie do wykonania ocieplenia. Pod deskowaniem musi byc szczelina z 3cm wykonasz ja za pomoca np.sznurka Dodatkowo aby byl sens wykonywania tej szczeliny w okapie musi byc wlot powietrza oraz wylot w kalenicy. Ludzie zapominaja, ze przy pelnym dekowaniu powinny byc dwa pola ktore wentylujemy; pod deskowaniem oraz i nad deskowaniem. Wowczas welna miedzy krokwie, pod krokwie, ruszt, paroizolacja, plyty. Folia PAROIZOLACYJNA, nie paroprzepuszczalna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 11.10.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Czy czasami nie popelniles bledu w przekroju dachu ?Brakuje mi kontrlat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 11.10.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witam, A u mnie na deskowaniu jest membrana paroprzepuszczalna. Czy w takim przypadku również należy zostawić tę szczelinę pod deskowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 11.10.2015 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 No właśnie będzie problem z tym wlotem w okapie i wylotem w kalennicy. Nie ma tego zrobionego. W takim wypadku robić szczelinę powietrzną? Nad poddaszem mam stryszek gdzie też jest położone ocieplenie identycznie jak opisywałem. Nie chciałbym tego ruszać przynajmniej na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 11.10.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witam, A u mnie na deskowaniu jest membrana paroprzepuszczalna. Czy w takim przypadku również należy zostawić tę szczelinę pod deskowaniem? Tak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 11.10.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 No właśnie będzie problem z tym wlotem w okapie i wylotem w kalennicy. Nie ma tego zrobionego. W takim wypadku robić szczelinę powietrzną? Nad poddaszem mam stryszek gdzie też jest położone ocieplenie identycznie jak opisywałem. Nie chciałbym tego ruszać przynajmniej na razie. To czeka Cie wiecej pracy. Ma byc szczelina i ma byc wlot i wylot powietrza. Wszystko do zrobienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 11.10.2015 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) A jakby dać styropian zamiast wełny i od środka folię paroszczelną?Albo wełnę bez szczeliny powietrznej a od środka porządnie okleić folią paroszczelną? Edytowane 11 Października 2015 przez Terminus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 11.10.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 A jakby dać styropian zamiast wełny i od środka folię paroszczelną? Albo wełnę bez szczeliny powietrznej a od środka porządnie okleić folią paroszczelną? A umiesz przykrecic plyty gk do stelazy nie dziurawiac folii tysiacami wkretow ? Bo ja nie . . . . Paroizolacja . . . Tak naprawde powinno sie to nazywac opozniacz pary wodnej. Ale slabej brzmi dla marketingowcow. Przy wystapieniu kondensacji w welnie ta szczelina powietrzna jest po to aby zabrac nam ta wilgoc, bo mokra welna to nienajlepszy izolator. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 15.10.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Tak Pozdrawiam Dziękuję. Edytowane 15 Października 2015 przez QIM interpunkcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts