Doubleclick 11.10.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Cześć,zachęcony licznymi poradami w sieci i skromnym doświadczeniu chce odnowić pokój w bloku z wielkiej płyty, planuje położyć gładź i panele.Podczas prac przygotowawczych trafiłem na problem z elektryką który bez fachowej wiedzy ciężko mi rozwiązać. Pokój podzielony jest ścianką grubości 10 cm, w ścianie zamontowane są na przemian gniazdka w puszczce i natynkowe Ospel PI, zdjęcie ścianki i punktów poniżej http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/908/4w2rV2.jpghttp://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/633/JEQORE.jpghttp://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/907/dDNkXM.jpg Czy na podstawie zdjęć można określić czy to ściana działowa czy nośna? Czy w takiej ścianie można osadzić puszkę? Połowa mieszkania została odnowiona poprzez położenie płyt k-g i pod nimi nowa instalacja elektryczna, pokój nie został odnowiony a instalacja jest stara z wyprowadzoną nową instalacją z przedpokoju, poprzedni właściciel ułożył przewody w rynienkach pod sufitem, czy takie prowadzenie przewodów może być uzasadnione i są jakieś przeciwskazania do zrobienia bruzd? Poniżej zdjęcie puszki i wyprowadzonych przewodów z przedpokoju. Proszę o poradę jak najlepiej to rozwiązać, chciałbym nowy kabel poprowadzić do widocznej na zdjęciu puszki, i ułożyć nowe kable w listwach przypodłogowych, czy to rozsądne rozwiązanie? http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/901/TMCggK.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 12.10.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Ściana nie wyglada na dzialowa. Rob sobie puszki, gniazdka gdzie chcesz, pamietaj ze gniazdek nigdy za wiele, kiedys sie robilo jedno na pokoj, w sumie teraz niektore barany w nowych domach tak ludziom robia, a potem walajace sie przedlurzacze bo tv w drugim kącie na przeciwko gniazdka. Nie wiem o jakie rynienki Ci chodzi, co masz na mysli? Wiadomo ze najlepiej pod sufitem. Tu szalu z odpowiedziami nie bedzie, wal stary na forum elektrody do odpowiedniego dzialu, na pewno Ci pomoga, doradza itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 19.10.2015 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) z czego ta ściana ? (10 cm to chyba bloczki gipsowe), rynienki chyba z lenistwa, a bruzdy wykonuje się dla ukrycia przewodów (estetyka). Ja ułożyłem okablowanie gniazd wokół pokoju na wys. 10 cm nad podłogą a w listwie instalacyjnej (11X20) przy podłodze: kable AV i LAN. Edytowane 19 Października 2015 przez jm.yarec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doubleclick 19.10.2015 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Czesc, Scianka okazala sie dzialowa z cegly, bruzd na scianie z puszka nie moglem wykuc poniewaz jest tam zelbeton, zadna zlota raczka niechciala podjac sie tego zadania, rozwiazalem to estetycznie polozona jedna listwa, reszta kabla do gniazdek pojdzie w listwie przypodlogowej. Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 01.11.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 I dało się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doubleclick 03.11.2015 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Nie tak jak planowałem, ale ze względu na ograniczony czas rozwiązałem to korytkiem i nie naruszałem tej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 18.11.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 taka drobnostka: i po prawej taka sama (listwa atrapa) , pomiędzy jakiś ładny obrazek dla Pociechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts