piter455 11.10.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witam.Niedługo zabiorę się za układanie pex/al/pex w posadzce pod zasilanie grzejników i ogrzewania podłogowego. Proszę was o poradę czy w miejscu montowania szafki pod rozdzielacze rozdzielić rury grzejnikowe i rury od podłogówki i zamontować 2 oddzielne szafki czy mogę to zrobić w jednej większej?Z mojej koncepcji wynika że będzie 8 obwodów na grzejniki i 2 na podłogówkę. W podłodze rury do grzejników chcę położyć fi20mm a następnie w ścianie zamontować trójnik z wyjściem na 2x16mm do 2 grzejników. Odnośnie podłogówki to rura fi16mm. Remontuję stary drewniany dom na wsi i na piętrze nie mam możliwości rozprowadzić rur w podłodze, dlatego wszystko będzie na parterze i chcę połączyć układ poziomy z pionowym (po ścianie na I piętro).Proszę o poradę czy moja koncepcja odnośnie średnicy rur jest prawidłowa i jakie zamontować rozdzielacze?Będę niezmiernie wdzięczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 11.10.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 8 obwodów na grzejniki + 2 na OP to w sumie 10 obwodów. Szafki do CO są nawet w wielkościach do 12 obwodów, nie mniej jednak wszystko zależy od tego jak lub w co te rozdzielacze, a głównie rozdzielacze do OP będą wyposażone (grupa pompowa, sekcje spustowo-odpowietrzające, zawory odcinające na wejściu do rozdzielacz, automatyka do OP). Może okazać się że nawet największa szafka (dla 12 obw.) będzie zbyt mała i trzeba będzie rozbić na dwie osobne. Sam posiadasz wszystkie szczegółowe informacje więc musisz zdecydować. Ofertę szafek (wraz z tabelą doboru) i rozdzielaczy dla instalacji grzejnikowej i OP znajdziesz na stronie KAN: http://pl.kan-therm.com/kan/upload/cennik-op.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts