_olo_ 11.10.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Czy ktoś posiada i może się podzielić spostrzeżeniami na temat Dimplex serii LAK/LAW ?http://dimplex.pl/category/powietrzne-typu-split-lak-imr-itr-law-imr-itr/ Sprzęt pod względem parametrów i ceny może być konkurencją dla np Panasoniców jednak opinii jak na lekarstwo. Np model 14kW http://dimplex.pl/product/lak-14itr/ do nabycia za 22kzł z montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 18.11.2015 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Podbijam wątek, dodam tylko, że ww. Dimplex 14kW utrzymuje moc do -7st, przy -15 nadal jest powyżej 9kW.Co ciekawe i chyba nie często w powietrznych się trafia - sprężarka scroll z inwerterem. Czy ktoś posiada/instalował/miał do czynienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 05.06.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 ktoś posiada ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 06.06.2018 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 http://dimplex.pl/product/lak-9imr/ mam ofertę na tą pompe ciepła cała kotłownia za 26 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 06.06.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 http://dimplex.pl/product/lak-9imr/ mam ofertę na tą pompe ciepła cała kotłownia za 26 tys. Fajna 63dB i przy 30C na zewnątrz przestanie grzać CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.06.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 http://dimplex.pl/product/lak-9imr/ mam ofertę na tą pompe ciepła cała kotłownia za 26 tys. Jednostka zewnętrzna robiona przez LG więc szały nie ma, a za mniej można mieć u mnie Panasonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 06.06.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 trochę daleko ode mnie co w razie awarii w zimę przy -20 ;P ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.06.2018 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 trochę daleko ode mnie co w razie awarii w zimę przy -20 ;P ? Daleko to gdzie? Ostatnio w Tarnowie byliśmy w 26h od awarii, ciekawy jestem czy lokalny instalator był by szybszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 06.06.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 okolice Rybnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.06.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 okolice Rybnika Tam w razie problemów jedzie ze wsparciem firma z Mikołowa, z którą współpracujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 08.06.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Fajna 63dB i przy 30C na zewnątrz przestanie grzać CWU. Generalnie tak to jest chyba tylko na papierze bo u mnie w cieniu było 34*C, pompa z powodzeniem grzała CWU - w trybie PC nabija CWU do 55*C - a temp zasilania pokazuje wtedy 58*C (jako PC bez grzałek) - dezynfekcja termiczna gdy jest na 60* to działa tak, że jak CWU ma 55* załączy się grzałka i wyłączy PC. U siebie zaobserwowałem, że automatyka pompy jest tak zrobiona aby pracowała efektywnie ale gdy temp. zasilania jest >35 efektywność spada znacznie, jeżeli temp. maksymalna na powrocie jest 30*C - to pompa grzeje na zasilaniu ok. 35* to jej efektywność jest wysoka - nawet ilość defrostów znacznie spada, natomiast jeżeli temp zasilania jest >35 średnio raz na godzinę defrost, więc efektywność znacznie spada - spada w subiektywnej opinii o połowę (nie mierzyłem tego niczym - jedynie patrząc po zużyciu energii, co jest pewnie mało miarodajne). Według mnie dużym atutem jest fakt, że uruchomienie i wsparcie jest bezpośrednio od producenta - na uruchomienie do mnie przyjechał serwisant dimplex'a a nie jakieś autoryzowanej firmy instalatorskiej, na początek sprawdził instalację czy została wykonana poprawnie i dopiero uruchamiał pompę, wsparcie serwisu / doradztwo techniczne również mają na dość przystępnym poziomie ponieważ uszkodziła mi się na gwarancji pompka obiegowa to miałem do wyboru podjechać na magazyn i ją odebrać (ok 30km) lub poczekać aż przyślą - wybrałem odbiór to w ciągu godziny byłem na magazynie i pompa już na mnie czekała, z wypisanymi dokumentami tylko podpisać i zabrać kartonik. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez dar3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.06.2018 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Generalnie tak to jest chyba tylko na papierze bo u mnie w cieniu było 34*C, pompa z powodzeniem grzała CWU - w trybie PC nabija CWU do 55*C - a temp zasilania pokazuje wtedy 58*C (jako PC bez grzałek) - dezynfekcja termiczna gdy jest na 60* to działa tak, że jak CWU ma 55* załączy się grzałka i wyłączy PC. U siebie zaobserwowałem, że automatyka pompy jest tak zrobiona aby pracowała efektywnie ale gdy temp. zasilania jest >35 efektywność spada znacznie, jeżeli temp. maksymalna na powrocie jest 30*C - to pompa grzeje na zasilaniu ok. 35* to jej efektywność jest wysoka - nawet ilość defrostów znacznie spada, natomiast jeżeli temp zasilania jest >35 średnio raz na godzinę defrost, więc efektywność znacznie spada - spada w subiektywnej opinii o połowę (nie mierzyłem tego niczym - jedynie patrząc po zużyciu energii, co jest pewnie mało miarodajne). Według mnie dużym atutem jest fakt, że uruchomienie i wsparcie jest bezpośrednio od producenta - na uruchomienie do mnie przyjechał serwisant dimplex'a a nie jakieś autoryzowanej firmy instalatorskiej, na początek sprawdził instalację czy została wykonana poprawnie i dopiero uruchamiał pompę, wsparcie serwisu / doradztwo techniczne również mają na dość przystępnym poziomie ponieważ uszkodziła mi się na gwarancji pompka obiegowa to miałem do wyboru podjechać na magazyn i ją odebrać (ok 30km) lub poczekać aż przyślą - wybrałem odbiór to w ciągu godziny byłem na magazynie i pompa już na mnie czekała, z wypisanymi dokumentami tylko podpisać i zabrać kartonik. Pompę masz od listopada 2017 tak? Kiedy miałeś te 34C w cieniu w styczniu? Żal czytać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 08.06.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Pompę masz od listopada 2017 tak? Kiedy miałeś te 34C w cieniu w styczniu? Żal czytać.... Przecież nie napisał, że w styczniu. Generalnie w maju była lampa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.06.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Przecież nie napisał, że w styczniu. Generalnie w maju była lampa. Owszem lampa była ale w tym roku nigdzie w Polsce temperatura w cieniu jeszcze nie przekroczyła 34C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 08.06.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 przy 34 st. to się kąpie pod zimną wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 08.06.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Przecież nie napisał, że w styczniu. Generalnie w maju była lampa. A gdzie ja napisałem, że w styczniu miałem 34*C przeczytaj ze zrozumieniem. . . Pompa pracuje według odczytów ze swojego czujnika temp., temperatura mierzona przez stację meteo jest mierzona w ściśle określonych warunkach, a mój czujnik wisi w nieco innej lokalizacji niż stacja meteo. Więc może wskazywać o 2-3*C więcej niż stacja meteo. A według czujnika pompy w dniu dzisiejszym było 32*C, a dzisiaj nie był najcieplejszy dzień tej wiosny bo w zeszłym tygodniu było cieplej. Także jeżeli czujnik pompy pokazuje 30*C to jej elektronika nie ma skąd brać innej wartości aby np. zablokować jej pracę. Jeżeli nie wierzysz, to jutro jak będzie >30*C zrobię zdjęcie z wyświetlacza . . Edytowane 8 Czerwca 2018 przez dar3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 08.06.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 raczej chodziło jak długo już użytkujesz tą pompę od którego roku że już przeżyła 34 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.06.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 raczej chodziło jak długo już użytkujesz tą pompę od którego roku że już przeżyła 34 st Raczej chodzi o to że ściemnia i bzdury wypisuje. Albo ma tak rozjechane czujniki a pompa nie reaguje na zbyt wysoką temperaturę zewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 08.06.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 A gdzie ja napisałem, że w styczniu miałem 34*C przeczytaj ze zrozumieniem. . . Pompa pracuje według odczytów ze swojego czujnika temp., temperatura mierzona przez stację meteo jest mierzona w ściśle określonych warunkach, a mój czujnik wisi w nieco innej lokalizacji niż stacja meteo. Więc może wskazywać o 2-3*C więcej niż stacja meteo. A według czujnika pompy w dniu dzisiejszym było 32*C, a dzisiaj nie był najcieplejszy dzień tej wiosny bo w zeszłym tygodniu było cieplej. Także jeżeli czujnik pompy pokazuje 30*C to jej elektronika nie ma skąd brać innej wartości aby np. zablokować jej pracę. Jeżeli nie wierzysz, to jutro jak będzie >30*C zrobię zdjęcie z wyświetlacza . . No jutro będzie więcej niż 30C wystarczy włączyć prognozę pogody. Ale powiedz mi kiedy do dzisiaj było 34 C w cieniu, że twoja przy tej temperaturze działała? Odpowiem ci - nie było!! A ty się teraz dowiedziałeś że działa do + 30C na zewnątrz i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 09.06.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) Raczej chodzi o to że ściemnia i bzdury wypisuje. Albo ma tak rozjechane czujniki a pompa nie reaguje na zbyt wysoką temperaturę zewnętrzną. Czujnik, który wisi na elewacji, w cieniu bo rynna go zacienia lecz od strony północno-wschodniej do godziny 9-10 ściana jest nasłoneczniona, a to niestety wystarczy aby pokazywał przez cały dzień nieznacznie wyższą temperaturę (po 10 ściana jest już w cieniu domu ale elewacja nadal nagrzana). Ale sprawdzałem go raz z innym termometrem i pokazał różnicę o 2*C. No jutro będzie więcej niż 30C wystarczy włączyć prognozę pogody. Ale powiedz mi kiedy do dzisiaj było 34 C w cieniu, że twoja przy tej temperaturze działała? Odpowiem ci - nie było!! A ty się teraz dowiedziałeś że działa do + 30C na zewnątrz i tyle. Przeszukałem telefon i znalazłem zdjęcie z zeszłego tygodnia jak wysyłałem koledze co poleciał na wakacje i pisał, że u niego jest gorąco bo ma 28*. Proszę: Edytowane 9 Czerwca 2018 przez dar3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts