Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dimplex LAK / LAW - opinie użytkowników.

_olo_

Recommended Posts

Czujnik, który wisi na elewacji, w cieniu bo rynna go zacienia lecz od strony północno-wschodniej do godziny 9-10 ściana jest nasłoneczniona, a to niestety wystarczy aby pokazywał przez cały dzień nieznacznie wyższą temperaturę (po 10 ściana jest już w cieniu domu ale elewacja nadal nagrzana). Ale sprawdzałem go raz z innym termometrem i pokazał różnicę o 2*C.

Przeszukałem telefon i znalazłem zdjęcie z zeszłego tygodnia jak wysyłałem koledze co poleciał na wakacje i pisał, że u niego jest gorąco bo ma 28*.

Proszę:

[ATTACH=CONFIG]414621[/ATTACH]

O 8 rano słońce ci wali w czujnik i piszesz, że masz 34C w cieniu - czy naprawdę jest tak trudno podawać rzetelne informacje?

O 8 rano słońce ci wali w czujnik i piszesz, że masz 34C w cieniu - czy naprawdę jest tak trudno podawać rzetelne informacje?

Nie czytasz, ze zrozumieniem więc nie ma co z Tobą prowadzić bezsensownej dyskusji . .

Czujnik nie jest na słońcu tylko w cieniu (pod rynną) ale ściana jest, przez co nagrzana ściana podbija wskazanie w godzinach porannych (do ok 11) o ok 2-3*C (lecz nie jest to >30*C bo temperatura o poranku jak dotąd nie przekraczała 28*C na czujniku od pompy).

Dzisiaj niestety jest chłodniej niż w zeszłym tygodniu, bo niebo jest lekko zachmurzone. To co udało mi się dzisiaj zarejestrować to (dodałem również zdjęcie innego termometru i z auta - wszystko w cieniu):

temp_zewnetrza.jpg

Pompa z powodzeniem pracowała - CWU (bo ogrzewania w domu nie uruchomiłem), a to temperatury jakie pokazuje na pompie i skraplaczu:

temp_spr.jpgtemp_skraplacz.jpg

A najwyższą temperaturę jaką zarejestrowałem do tej pory to 33,9 - bez problemu CWU grzało bo mam ustawione codzienne grzanie CWU od godziny 14.

Przypuszczam, że w danych technicznych chodzi o tryb ogrzewania CO, a nie CWU. Tryb chłodzenia podłogą również działa bez większych problemów i utrzymuje temp. powrotu o zadane +2*C do punktu rosy, bez taktowania pompa (mieszacz).

ile cię wyszedł roczny koszt użytkowania tej pompy ?

Niestety moje dane nie będą miarodajne bo dopiero w maju się wprowadziłem. Grzanie do +18 - dużo wietrzenia bo nie było jeszcze wentylacji, a wszystkie prace wykończeniowe typu szpachlowanie, malowanie więc okna całe dnie rozszczelnione lub uchylone

Od listopada do kwietnia pompa zużyła 2400kWh - w 99% w T2, więc coś ok 650zł - sprężarka pracowała ok 1300h.

Edytowane przez dar3k

a chłodzenie działa powyżej tych 30 st.

bo grzanie wody cwu to przecież spokojnie można w II taryfie w nocy nagrzać

najważniejsze to jest tu chłodzenie

Działa jak najbardziej ;)

Dzisiaj wprawdzie nie ma słońca (niebo przykryte białym puchem) ale jest dość ciepło:

temp_zew.jpg

Chłodzenie z powodzeniem pracuje:

temp_zasilanie.jpgpunktrosy.jpgsprężarka.jpgskraplacz.jpg

• 1 month później...
  • 4 years później...

Dimplex LAK 9IMR. Testuję go od już kilka miesięcy. Współczynnik SCOP wyszedł mi 2,47.

Oceniam, że średnia dobowa temperatura z tego okresu to koło 7stCelcjusza (pow. żywiecki).

Rodzina 5 osobowa.

Dom jednorodzinny z poddaszem użytkowym, łącznie 138m2

Wszędzie zamontowane ogrzewanie podłogowe bez grzejników.

Zapotrzebowanie na ciepło liczona na stronie cieplowlasciwe.pl to 7kW