Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia sterownika TANGO w kotle z podajnikiem

automax

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące ustawienia sterownika TANGO w kotle z podajnikiem, kocioł Stalmir KTM-20 20KW.

Nadmieniam, że nie idę na łatwiznę bo próbowałem już różnych ustawień ale ciągle jest coś nie tak.

Tak jak już wspomniałem kocioł z podajnikiem tłokowym 20KW, dom piętrowy, powierzchnia domu 170m2, grzejniki stalowe, panelowe z podwójnym radiatorem, bojler 100l dwupłaszczowy, ogrzewanie podłogowe w salonie w sumie 120mb rurki pex (na razie jeszcze nie podłączone), zasilanie i powrót w grzejnikach również pex.

Jest to mój pierwszy sezon grzewczy w nowym domu i pierwsza styczność z takim piecem. Zakupiłem na próbę ekogroszek 22Mj. Wiem, że lepszy byłby 27Mj ale akurat ten kupiłem naprawdę bardzo tanio, jeśli będzie zły to kupię lepszy.

Na worku jest numer na który można wysłać sms z mocą kotła i odsyłają ustawienia do pieca. Niestety te ustawienia według mnie są jeszcze gorsze niż moje bo zatrzymywał się tłok. Dostałem takie coś:

- czas podawania 20s,

- czas przerwy 60s,

- moc dmuchawy 30%,

- przesłona dmuchawy otwarta na 1cm.

Czy może ktoś mi podać ustawienie/nia do sprawdzenia na moim piecu? Będę bardzo wdzięczny, stawiam 0,7l ;)

Ustawiłem na razie na sterowniku parametry tak:

PAu - 120

Cdp - 30

PPo - 3

Coc - 6

OFS - 7

bPo - 15

Piec spala w/w ekogroszek prawie bez spieków. PPo i Coc praktycznie nie funkcjonują ze względu na to, że piec ma temp. zadaną 50st., po osiągnięciu tej temperatury rośnie max do 53,2st. a potem spada do 49st. (tak ustawiona histereza). Cały cykl od 50 - 53,2 - 49 trwa około 6 min, czasem na kilka sekund przed osiągnięciem 49st. włącza się przedmuchiwanie ale sterownik wchodzi zaraz w stan PRACA.

Niby jest wszystko ok ale wydaje mi się że trochę za dużo spala opału, około 30kg ekogroszku przy wyłączonym CWU.

Czy mógłby ktoś ewentualnie zasugerować jakieś poprawki w ustawieniach?