boro0005 12.10.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam szanownych forumowiczów, Mam problem z nowym pokojem, do którego się wprowadziłem. Posiada on podwójne drzwi balkonowe - które wyglądają na krzywo zamontowane - ale najgorszy problem to przewiew od strony środkowych zawiasów. Nie wiem co to za marka okna dlatego trudno znaleźć mi informacje na ten temat. Wkręty, którymi przykręcone są zawiasy są przesłonięte przez sworzeń (sworzeń ma wyżłobienie na śrubokręt, ale za nic w świecie nie chce ruszyć - zresztą nie wiem co to da). Myślałem o założeniu dodatkowej uszczelki, ale lepiej byłoby gdyby okno po prostu przylegało do framugi na całej długości. Proszę pomóżcie jeżeli możecie Zdjęcia: Na pierwszych trzech pokazane jak skrzydło jest krzywo w stosunku do framugi (może to jest przyczyną nieszczelności?) Dalej zawiasy http://postimg.org/gallery/2lavocano/f777ab08/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 12.10.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Na ile ja się orientuję, to taki zawias nie ma regulacji. W ogóle to okno wygląda na zabytek w który chyba nie ma sensu inwestować.. Szukaj pomocy u kogoś, kto zajmuje się typowo serwisem okien. Może nasz kolega IVO to wpadnie i powie co myśli o tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boro0005 13.10.2015 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem, bo to mieszkanie typowo studenckie. Ja tylko wynajmuje z kolegą pokój, dlatego nie chciałbym płacić za coś co później zostanie właścicielowi i nie dostanę zwrotu kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.10.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Jak rozumiem wieje Ci przy stałych zawiasach. Kręcenie tą śrubą nic nie da, jest to nacięcie na trzpieniu i obracanie nim nie powoduje zmian w docisku. Choć w latach 90tych były stałe zawiasy z mimośrodową ośką i taka regulacja, poprzez przekręcanie nacięcia o którym wspominasz była mozliwaCo można zrobić ?Przeważnie zaczep zamocowany do skrzydła nie jest symetryczny, wtedy wystarczy wybić trzpień, zdjąć skrzydło i wszystkie zawiasy zamocowane do skrzydła wykręcić i obrócić o 180 stopni - zwiększy się tym samym docisk skrzydła od ościeżnicyRzecz do wykonania przez dwie-trzy kumate osoby Edytowane 13 Października 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 13.10.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Witam Na moje oko to stara Panorama lub Poltrocal - najprościej i najtaniej - wymień uszczelkę na nową i po temacie, ta jest na 100% mocno zużyta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 13.10.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 lub wymienić na uszczelkę "naprawczą" Są takie o większej wysokości Patrz MMichał, nie pomyślałem o takim rozwiązaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boro0005 13.10.2015 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Możecie polecić coś konkretnego, ewentualnie czym się kierować? Czy mam wejść do sklepu i poprosić "uszczelkę do okien"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 13.10.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Witam Uszczelek sporo na allegro, wyciągnij starą, zerknij na przekrój i ... kup ile potrzebujesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts