Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelne okna balkonowe przy zawiasach - pomocy :(

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów,

Mam problem z nowym pokojem, do którego się wprowadziłem. Posiada on podwójne drzwi balkonowe - które wyglądają na krzywo zamontowane - ale najgorszy problem to przewiew od strony środkowych zawiasów. Nie wiem co to za marka okna dlatego trudno znaleźć mi informacje na ten temat. Wkręty, którymi przykręcone są zawiasy są przesłonięte przez sworzeń (sworzeń ma wyżłobienie na śrubokręt, ale za nic w świecie nie chce ruszyć - zresztą nie wiem co to da). Myślałem o założeniu dodatkowej uszczelki, ale lepiej byłoby gdyby okno po prostu przylegało do framugi na całej długości. Proszę pomóżcie jeżeli możecie :)

Zdjęcia:

Na pierwszych trzech pokazane jak skrzydło jest krzywo w stosunku do framugi (może to jest przyczyną nieszczelności?)

Dalej zawiasy

http://postimg.org/gallery/2lavocano/f777ab08/

Na ile ja się orientuję, to taki zawias nie ma regulacji.

W ogóle to okno wygląda na zabytek w który chyba nie ma sensu inwestować.. Szukaj pomocy u kogoś, kto zajmuje się typowo serwisem okien. Może nasz kolega IVO to wpadnie i powie co myśli o tym przypadku.

Jak rozumiem wieje Ci przy stałych zawiasach.

Kręcenie tą śrubą nic nie da, jest to nacięcie na trzpieniu i obracanie nim nie powoduje zmian w docisku. Choć w latach 90tych były stałe zawiasy z mimośrodową ośką i taka regulacja, poprzez przekręcanie nacięcia o którym wspominasz była mozliwa

Co można zrobić ?

Przeważnie zaczep zamocowany do skrzydła nie jest symetryczny, wtedy wystarczy wybić trzpień, zdjąć skrzydło i wszystkie zawiasy zamocowane do skrzydła wykręcić i obrócić o 180 stopni - zwiększy się tym samym docisk skrzydła od ościeżnicy

Rzecz do wykonania przez dwie-trzy kumate osoby

Edytowane przez nikt ważny