Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z grzaniem podłogówki

tom12345

Recommended Posts

Dzień dobry. Jestem tutaj nowym użytkownikiem i chciałem się przywitać. Mam problem z grzaniem podłogówki. Jest jej niewiele jakieś 8mb. Na załączonym zdjęciu pierwsza pompa od lewej strony, to układ podłogówki. Pompa wilo pico, termostatyczny zawór mieszający ATM 761 DN20, G1", zakres temperatury 20-43. Pozostałe układy środkowa pompa cwu, z prawej pompa grzejniki.

Problem jest następujący: Działa pompa od podłogówki i grzejników, podłogówka grzeje w miarę ok, załącza się pompa cwu i nagle w ciągu 30 sekund temperatura wody na podłogówce spada o 5-6 stopni. Na kotle cały czas 65 stopni. Tak jakby coś było nie tak z przepływami. Zastanawia mnie też na układzie podłogówki zastosowano zawór zwrotny za pompą na zasilaniu, czy ten zawór nie powinien być na powrocie??

Kolejną kwestia: jeżeli się załączy cwu, to temperatura na podłogówce spada o 5-6 stopni, ale teraz wystarczy podkręcić moc pompy na podłogówce i temperatura rośnie, nawet przeciąga temperaturę zadana na zaworze termostatycznym, zadane 43, na termometrze 52.

Może ktoś doświadczony ma pomysł, dlaczego tak się dzieje??

Edytowane przez tom12345