mastaklepa 12.10.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam Czy mogę położyć krokwie na betonie komórkowym bez robienia wieńca? Wybudowałem ściany na pożądaną wysokość. Nie zrobiłem wieńca i nie chcę ściągać górnej warstwy bloczków. Czy mogę od razu położyć murłatę na beton komórkowy, lub wyciąć w miejscach montażu krokwi "okienko" na cegły, lub wpuścić krokwie w bloczki? A może jeszcze jakaś opcja bez rozbiórki lub podwyższania o wieniec. Pomieszczenie ma dach jednospadowy długości ok 3,5 metra. nachylenie dachu to około 6 st. Na krokwie będzie położona blachodachówka. od dołu ocieplenie watą oraz podbite płytą osb 8 Z góry dziękuję za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.10.2015 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Murłata powinna być przykręcona do szpilek, a szpilki zakotwione w betonie wieńca. A jak jest w projekcie? Dzięki temu zabezpieczamy konstrukcję dachu przed rozjechaniem się, ale też przed zwianiem. Bo na forum rady mogą być przeróżne ale nikt nie weźmie personalnej odpowiedzialności za Twój dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mastaklepa 12.10.2015 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Nie mam projektu, bo to jest przebudowa starej szopki. Czy wystarczyłoby zatem wyciąć rowek trochę większy niż szerokość krokwi i zalać go betonem, zatapiając tam szpilkę?Czy wstawienie poziomej belki nie zabezpieczy przed rozjechaniem / ściągnięciem do środka konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 12.10.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Zrób wieniec z zatopionymi szplikami i daj murłatę. Tak będzie najlepiej. BK jest kruchy dlatego lepiej żeby był wieniec. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts