Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - problem z regulacją temperatury

tomala0707

Recommended Posts

co kolega ma na myśli że podłączenie karygodne ??? Jeśli mowa o ogrzewaniu podłogowym to sprawa wygląda tak na zdjęciu tego nie widać ale u góry za rurką zasilającą gdzie wchodzi czerwona rurka od podgrzewania podłogowego jest zwykły zawór kulowy i jego na lato jak nie korzystamy z ogrzewania zakręcamy i regulator na 0 . Zawsze przy odpaleniu na zimę tego ogrzewania na początku problem z grzaniem albo w ogóle nie grzeje albo strasznie słabo mimo że regulacja na full czyli 5 po paru dniach jak już złapie to tak znowu grzeje podłogowe że na płytkach nie idzie wystać i mimo zmniejszenia na 1 dalej takie gorące że wchodząc trzeba uważać bo się nie ustoi na płytkach

a po czym poznam jaki to zawór czy to rtl czy zwykły np firmy Hertz , odpowietrzam go zawsze po zimie ręcznie przed zaworem kulowym na zasilaniu jest odpowietrznik na śrubokręt albo kluczyk specjalny tak jak w zwykłym panelowym kaloryferze . Jeszcze pytanie do kolegi to co kolega ma na myśli że karygodnie jest podłączony coś jest źle bo ja nie wiem przy zakupie pieca super hydrauliki właśnie go tak podłączyli razem z tą super podłogówką i jest sama lipa był bym wdzięczny za porady odnośnie też tego kotła że kolega mówi o błędach

Przede wszystkim przenieś się do tematu obok " ogrzewanie" a nie "woda i ścieki" . Instalacje odpowietrza się w najwyższym punkcie czyli u ciebie nad stropem bo tam idzie zasilanie do podłogówki Jeśli nie masz tam wstawionego odpowietrznika to poszukaj w internecie jak się przelewa ogrzewanie podłogowe aby pozbyć się powietrza. Jaki jest to kocioł ( marka, model) ?

Zrób lepsze zdjęcie tego zaworu (RTL) i odpowietrznika.

Tak mi się wydawało że to " defro" dlatego pisałem o nieprawidłowym wykonaniu podłączenia kotła do instalacji. No ale to już twój problem i twojego hydraulika. Wracając do podłogówki zawór RTL jest dobry o dobrze zamontowany tylko brak jest odpowietrzenia obiegu podłogowego co bedzie sprawiało duże problemy. Musisz przelać wodę w podłogówce. Jak to zrobić? Szukaj w necie.

czyli kolega stwierdza że problem w regulowaniu temperatury na podłogówce jest jego brak odpowietrzenia ( złe odwietrzanie )?? To już szukam informacji na temat przelewania i odpowietrzania podłogówki . A jeszcze jedno pytanie kolega nie mógł by zdradzić co jest nie tak w podłączeniu kotła ,, Defro ''?? A ostatnie pytanko to z której części małopolski kolega jest może by chciał coś zarobić i doprowadzić kotłownie do porządku ???

to bardzo szkoda a jeśli mowa o naczyniu zbiorczym to mi się wydaję że jest tak zrobione jak kolega mówi bez zaworów bo ogólnie u nas w domu jest zasilanie górne i zbiornik wyrównawczy jest na strychu i z tego zbiornika druga rurka bez żadnych zaworów na dół do wiaderka i działa na tej zasadzie że jak dojdzie do zagotowania wody to tą rurką leje się woda

no ma kolega 100 % rację :) a nie udzieli kolega instrukcji jak w mojej sytuacji przelać tą podłogówkę bo szukam po necie ale wszyscy już mają jakieś rozdzielacze z których jest łatwiej odpowietrzyć . Jeszcze jedna i już ostatnia sprawa do kolegi a nie zna pan jakiś dobrych fachowców z okolić Brzesko , Bochnia z taka wiedza jak kolega bo mam jeszcze problem w domu z spadkami ciepłej wody jak w innych punktach jest też pobierana ciepła ( dochodzi w pewnym miejscu że w jednym jest zimna w drugi gorąca no masakra ) a tych co miałem fachowców od montażu pieca i podłogówki to już nie chce tu widzieć bo goście ewidentnie nic nie umie robią to co się im każe a jak mogę im ja kazać skoro wiedzy 0

Z orientuj się czy masz możliwość zamontowania i podpięcia czegoś takiego w pomieszczeniu w którym jest ogrzewanie podłogowe. Na pewno wiąże się to z rozkuciem trochu podłogi i ściany ale to byłoby najlepsze wyjście i zrobione na stałe.

http://www.iwomat.pl/pl,produkt-Zestaw-T6102RUB15-RTL-zaw%C3%B3r-do-ogrzewania-pod%C5%82ogowego-1-,468

Można też zamontować trojaki koło zaworów, założyć zaworki z końcówkami na węża i przepuścić przez obieg podłogówki wodę z kranu aby usunąć powietrze.

raczej kucie odpada bo jest to nowa łazienka ma może z rok tak że . Ale to wygląda tak że te dwie rury na której jest regulator i ten odpowietrznik to są rury które idą do podłogówki i tylko do podłogówki w łazience nic do nich nie jest więcej podłączone to jest raz a drugi raz to to że podłogówka znajduję się tylko od tych rurek na rogu co wchodzą grubość sufitu jak to w czymś pomoże