samotnik 12.10.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Mam działkę ze spadkiem ok. 2m na 50m. Chciałbym zrobić skarpę gdzieś w 2/5 długości, bo obecna pochyłość jest wyczuwalna. Do jakiego nachylenia powstałego w ten sposób tarasu dążyć, aby użytkowo było to już odczuwane jako "równe", poziome - w kontekście postawienia stołu, grilla itp.? Jakiś spadek muszę zachować z uwagi na gliniasty grunt - nie chcę skończyć z rozmiękłym, bagnistym podłożem. Rozpatruję jeszcze opcję ze zrobieniem płaskiej "wyspy" na cele grillowe, ale to wolałbym pozostawić jako plan awaryjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekT 12.10.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Wstaw jakiś rysunek jak to wygląda, bedzie łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 12.10.2015 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Proszę bardzo - przekrój wzdłużny działki: https://www.dropbox.com/s/sridnwgbgca0j7c/dzialka01.pdf?dl=0 To szczyty mojej znajomości CAD, proszę się nie śmiać. Na biało aktualny (w uproszczeniu) układ. Na czerwono mój pomysł - kwestia jak bardzo muszę wypoziomować powstały taras, żeby siedząc na grilu nie mieć wrażenia, że się zjeżdża z krzesła. Na niebiesko wersja alternatywna z usypaniem (w zamian) wypoziomowanego poletka imprezowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 14.10.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Generalnie 2.5-3% to optymalne nachylenie. Poniżej tego woda będzie źle spływała a powyżej będzie już czuć że to pochyłość. Maksymalne pochylenie by było wygodnie to 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 16.01.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Podepnę się...Działka 45x25 m i na długości 45 m mam uskok ok. 1.5m, co daje pochylenie ok. 3.3% / to chyba ok. 2stopnie. Domek będzie budowany u góry działki i architekt powiedział że w takiej sytuacji to mam dobry układ i nie potrzeba opaski drenażowej, a jedynie u góry przed domem odpowiedni rowek liniowy, czy coś w tym stylu. Stąd pytania do Was:1. Czy na takiej działce warto zrobić tarasowanie: domek na połowie działki nieco wyżej, uskok ok. 0.5m. Spowoduje to, że wokół domy byłoby nachylenie terenu w 3 strona, a nie tylko w 1 stronę2. czy na takich działkach rzeczywiście nie są konieczne drenaże opaskowe, a może je jednak warto dodać?3. poniżej jest działka sąsiada -jak to zrobić, żeby sąsiad nie zarzucał mi, że zalewam go wodą od góry?4. czy odnośnie pkt 3 warto pomyśleć o zbiorniku wody podeszczowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts