Teri 10.07.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Czym pomalowac podbitke i wszystkie elementy drewniane zewnetrzne, mysle o zabezpieczeniu przed wilgocia i szkodnikami .Dom polozony jest na terenach gorzystych. Czy ktos ma pomysl? Dziekuje Teri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windcracker 10.07.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Ja daję lakierobejcę Dulux od spodu ( gdzie widać) ,a od góry najtańszy bezbarwby impregnat Nobilesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 10.07.2004 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Dobry jest drewnochron- wystepuje w kilku kolorach, jest w czym wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windcracker 10.07.2004 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Ale drewnochron nie oddaje głębi struktury drewna. Jest bardzo "matowy". Fakt , że jest tani. Pobobnie , jak Nobiles. Kupiłem kilka puszek impregnatów i lakierobejc. Malowałem kawałki drewna, jakie mam na podbitkę i efekt był zgoła odmienny niż na próbkach w sklepie. Metodą prób i błędów mam chyba to, co chcę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teri 11.07.2004 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 Dziekuje za rady,ale sa one malo konkretne i niezupelnie sprawdzone. Nie chcialabym tez popelniac bledow, gdyz jest to element dekoracyjny domu. Musze pomalowac nie tylko podbidke, ale wszyskie krokwie ktore sa ladnie rzezbione , , belki, i inne elementy. Mysle ze wystepuja u nas na rynku tez produkty skandynawskie, przeciez oni buduja domy z balow, u nas zreszta tez. Moze ktos cos slyszal. Dzieki Teri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 12.07.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Ja też miałem taki dylemat i po licznych odwiedzinach w składach budowlanych wybrałm dwa środki:nobiles bezbarwny (ipregnat głęboko penetrujący drewno ) - malowane 2x z dwu stron, zalety: środek tani i b. dobrze zabezpieczający przed szkodnikami, grzybami i pleśniąSadolin extra ( lakierobejca- śrobek zabezpieczający przed wodą - hydrofobowy oraz nadający kolor drewnu) malowanłem również 2x tylko od strony zewnętrznej.Z wielu środków do zabezpieczania drewna najwyższą ocenę u sprzedawców miały preparaty firmy bondex i sadolinu. Jednak sadolin jest o połowę tańszy, gdyż jest rozlewany w Polsce.Po "co prawda" pierwszym sezonie deski wyglądają tak:http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=23870&grupa=0&kat=2&a=pikumar97 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crimson 12.07.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Podpisuje się pod Sadolinem extra. Dobry produkt. Widziałem podbitkę bodajże ośmioletnią po jego zastosowaniu. Bez oznak zużycia. pzdr C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teri 12.07.2004 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Dziekuje za szybka odpowiedz. Domek wyglada superi farba tez. Mam rozumiec ze malowales Sadolinem. Czy kolor ktory uzyles to Teek? Wyglada bardzo ladnie. W jakej cenie jest w Polsce? Czy sa tez puszki 5lub 10 litrowe? Dzeki za odpowiedz Pozdrawiam Teri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 12.07.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Trafiłeś - kolor teek, Puszka 5l kosztowała w zeszłym roku około 120zł, Dwie bańki starczyły na dwukrotne malowanie około 120 m2 (elewacja + podbitka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 12.07.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 A tak przy okazji - gdzie Marcinie kupowałeś deski na elewację i podbitkę.Jestem z Krakowa.Proszę o adres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 12.07.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 poszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 12.07.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Dziękuję - doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teri 13.07.2004 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Dziekuje Marcin za wiadomosc. I naturalnie mam jeszcze jedno pytanie, moze sie orientujesz czy dostane z Sadolinu kolor modrzewia. Poniewaz podbitke i wiekszosc belek mam z modrzewia, chcialabym pomalowac na ten kolor. Bondex np. nie produkuje w tym kolorze puszek 5l tylko 0,75l, a ja potrzebuje jak Ty okolo 10 litrow. Pozdrawiam Teri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 05.07.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2005 Ja też miałem taki dylemat i po licznych odwiedzinach w składach budowlanych wybrałm dwa środki: nobiles bezbarwny (ipregnat głęboko penetrujący drewno ) - malowane 2x z dwu stron, zalety: środek tani i b. dobrze zabezpieczający przed szkodnikami, grzybami i pleśnią Sadolin extra ( lakierobejca- śrobek zabezpieczający przed wodą - hydrofobowy oraz nadający kolor drewnu) malowanłem również 2x tylko od strony zewnętrznej. Z wielu środków do zabezpieczania drewna najwyższą ocenę u sprzedawców miały preparaty firmy bondex i sadolinu. Jednak sadolin jest o połowę tańszy, gdyż jest rozlewany w Polsce. Po "co prawda" pierwszym sezonie deski wyglądają tak: http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=23870&grupa=0&kat=2&a=pikumar97 Pikumar, jak po kolejnym sezonie sprawdza się Twoje rozwiązanie? Ja, wedle Twojej rady kupiłam bezbarwny impregnat Nobiles i właśnie wybrałam się do sklepu po lakierobejcę Bondex - ale pan w sklepie zrobił mi pewne zamieszanie w głowie. Powiedział mianowicie, że lakierobejce mogą "nie chwycić" drewna wcześniej zaimpregnowanego i że powinno sie je kłaść na surowe drewno (i że lakierobejce najlepiej sprawdzają się we wnętrzach). A na zewnatrz - od razu impregnat koloryzujący i tyle. Nie wiem , co o tym sądzić... Jeśli to prawda, to żeby nie zmarnować bezbnarwnego Nobilesu, pomaluję nim podbitke od "lewej" strony, a od "prawej" dwa razy impregnatem koloryzującym Bondex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts