forscher 12.10.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witajcie w moim domku z użytkowym poddaszem (rozpoczćie budowy na wiosen 2016) o łącznej powierzchni użytkowej okolo 120 m planuje zainstalowac ogrzewanie podłogowe napędzane kotłem gazowym.Najprawdopodobniej będzie to kocioł Vitodens 222-F. Oprocz powyższego zastawiam sie nad instalacją pompy ciepła która była by "odpowiedzialna" za przygotowanie CWU ale także jako alternatywa mogłaby ogrzewac CO w systemie podłogówki. Pytanie 1: czy takie połączenie kotła i pompy ciepła to dobry pomysł? Pytanie 2: jaki model pompy wybrać? Pytanie 3. czy warto? Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 A nie lepiej od razu jedna pompa do wszystkiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 13.10.2015 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Właśnie o to chodzi, że nie wiem czy lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Właśnie o to chodzi, że nie wiem czy lepiej Albo gaz, albo pompa, łączenie tych systemów nie ma kompletnie sensu. Inwestycja w PC dla takiego domu to około 20-25tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 13.10.2015 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 no wlasnie... takie opinie lubie. Krótko i na temat. Liwko dziekuje. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 14.10.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Zgadzam się z Liwko. Ewentualnie można łączyć pc p/w np. z piecem na ekogorszek, olej,itd. Nie łączyłbym też pompy z solarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 16.10.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 trzeba się zdecydować na jedno. przy domu 120mkw spokojnie starczy ci pompa o mocy 6kW i tak jak pisał Liwko w okolicach 25tys się wyrobisz z inwestycją, chyba, że celujesz w gruntową pompę, to trzeba dychę dorzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.12.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 pc w przypadku gdy jest już kocioł na gaz ziemny to wywalone pieniądze no chyba że jesteś fanem pc. Czy aby zawsze na pewno? Tutaj taki przykład forumowicza, który wymienił kocioł gazowy na PCi: Sezon 2013/14 zużycie gaz 2100m3 razy 1.95zł tj ok.4200 + opłaty ok 600zł tj razem 4800zł CO+CWU a teraz prąd 2014/15 PC 4600kWh X 0,40zł (liczni II taryfy zużycie pól na pół I taryfa 0,52zł II taryfa 0,28zł ceny brutto więc srednia to 0,40zł) razem 1840zł +60 opłaty stałe czyli CWU + CO razem 1900zł Jak widać forumowicz zaoszczędził 2900zł tylko jednego roku w zbliżonych do siebie temperaturowo sezonach grzewczych. Łatwo więc policzyć, że pompa za około 20tys. zł zwróci mu się dość szybko, bo po 7 latach, a potem ma co roku 3tys. zł. w kieszeni więcej. Czy warto? To już musi każdy sam sobie przekalkulować, ale moim zdaniem warto:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.12.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 Łącznie kotła gazowego ( gaz ziemny) i pompy ciepła) jest ekonomicznie nieuzasadnione ( Opłaty stałe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.12.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2015 Czy aby zawsze na pewno? Tutaj taki przykład forumowicza, który wymienił kocioł gazowy na PCi: Jak widać forumowicz zaoszczędził 2900zł tylko jednego roku w zbliżonych do siebie temperaturowo sezonach grzewczych. Łatwo więc policzyć, że pompa za około 20tys. zł zwróci mu się dość szybko, bo po 7 latach, a potem ma co roku 3tys. zł. w kieszeni więcej. Czy warto? To już musi każdy sam sobie przekalkulować, ale moim zdaniem warto:yes: Fajna wyliczanka Klient spalił 2100 m3 gazu i zapłacił 4800 zł a następnie grzejąc pompą ciepła zużył 4600 kWh za 1900 zł Czyli paląc gaz potrzebował 21000 kWh a grzejąc pompą 4600 X cop około 4 ,6 = 21160 kWh Trochę wysoki ( tendencyjny ) ten COP = 4,6 ,ale różnica w opłatach tak duża , że nawet niższy COP nie wiele zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.12.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Koledzy tutaj widzę podpowiadają, żeby raczej pójść w jedno urządzenie do ogrzewania i cwu - czyli pompa ciepła. Tak, w naszych warunkach takie urządzenia mogą pracować wydajnie i oszczędnie oraz ekologicznie. Jeżeli jednak zdecydujesz się na kocioł gazowy i do tego na pompę ciepła do cwu to wiedz, że taka pompa odciąży kocioł w okresach letnich, przejściowych, albo takich zim jak teraz - kiedy nie zawsze trzeba ogrzewać, a jednak ciepła woda jest potrzebna codzienne. Kocioł wtedy nie pracuje, nie zużywa gazu, a pompa ciepła sama obie przygotowuje ciepłą wodę. Natomiast w zimie, kiedy pracuje kocioł pompa ciepła może spełniać rolę zasobnika na cwu. Jeśli kocioł już wybrałeś to ja polecam do niego nową pompę ciepła vitocal 060A. Poczytaj nieco więcej o zaletach tego urządzenia tutaj: http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/pompy-ciepla/pompy-ciepla-do-cieplej-wody-uzytkowej/vitocal-060-a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 28.12.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 A ja mam kolege co ma dom 150m2 przyzwoicie ocieplony, okna 3 szyby itd. Od listopada 2014 do listopada 2015 za gaz zaplacil 1950 zł. W tym CO, CWU i kuchenka. Dom w Poznaniu, rodzina 4 os.Nie tylko PC PW jest super hiper bo jak dom dobrze ocieplony to i za gaz male rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.12.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 A ja mam kolege co ma dom 150m2 przyzwoicie ocieplony, okna 3 szyby itd. Od listopada 2014 do listopada 2015 za gaz zaplacil 1950 zł. W tym CO, CWU i kuchenka. Dom w Poznaniu, rodzina 4 os. Nie tylko PC PW jest super hiper bo jak dom dobrze ocieplony to i za gaz male rachunki. To by oznaczało, że przez cały rok zużył ok 7800kWh wraz z CWU i kuchenką Więc albo dom super energooszczędny, albo grzany do niskich temp lub/i wspomagany kominkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 29.12.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Ale jak weźmiesz wsp.konwersji z faktury to już wychodzi ponad 9000 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.12.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Ale jak weźmiesz wsp.konwersji z faktury to już wychodzi ponad 9000 kw. No Ok, u mnie zapotrzebowanie wychodzi 18000kWh bez kuchenki, a płacę mniej i dlatego twierdzę, że czasami pompa zwraca się bardzo szybko. Prawda jest taka, że im dom bardziej energooszczędny tym ten czas zwrotu jest dłuższy, aż w końcu stanie się nieopłacalny. Ale to samo będzie w przypadku gaz vs czysty prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 29.12.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 To by oznaczało, że przez cały rok zużył ok 7800kWh wraz z CWU i kuchenką Więc albo dom super energooszczędny, albo grzany do niskich temp lub/i wspomagany kominkiem... Ściany 20cm grafit, posadzka 23 cm grafit, dach 30 cm wełny. Także nie jakoś super ale zupełnie przyzwoicie. Kominek (koza) była odpalona kilka razy dla klimatu a temp. w domu ok 22 stopnie. Widocznie gazownia "podaje" odpowiednio kaloryczny gaz. Ja osobiście mam PC i sobie chwale ale na tym wątku niektórzy przesadzają z tym wychwalaniem pomp nad wszystkie inne urządzenia. Forscher jak masz gaz przy działce to ładuj kocioł gazowy, dobrze ociepl dom i ciesz się życiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts