PandaWielka 12.10.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Projektant zostawił 220cm x 276c na schody dwubiegowe, które maja pokonać 326cm wysokości. Zastanawiam się czy to nie za mało??? Chciałabym spocznik. Czy ktoś umiałby mi pomoc i to obliczyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 13.10.2015 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 3,26m na gotowo czy przed wykończeniem podłóg? ze spocznikiem to nie da rady. bo odliczacjąc na spocznik szerokosc biegu to zostaje ci raptem 6-7 schodów w jednym biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.10.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 ... masz projekt budynku bez wrysowanych schodów ??? - i to "przeszło" przez Urząd ?- poproś projektanta o wrysowanie biegów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PandaWielka 13.10.2015 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 3,26 do górnego stropu . chyba bez podłóg. Wysokość parteru 8,5m. Projekt dopiero będzie rysowane szczegółowo. Teraz jest właśnie w fazie dopracowania, dlatego pytam czy coś zmienić... Jednak każdy centymetr schodów powiększa mi piętro o parter niepotrzebnie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.10.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) "idąc" po "minimach" (wg Warunków Technicznych) wysokość stopnia może być i 19cm, szerokość biegu schodów 80cm, a głębokość spocznika również 80cm -ale są to schody NIEWYGODNE !!! ale też zabierające najmniej miejsca w rzucie kondygnacji. Komfortowymi schodami są schody zewnętrzne s=30cm, h stopnia 15cm. Dla domu jednorodzinnego dobrymi schodami są takie, których wysokość wynosi nie więcej niż 17,5cm, przy s=25-30cm ( 28cm wydaje mi się minimalnym wymiarem, aby zmieścić swobodnie stopę ) . Szerokość biegu 100-120cm między poręczami, spocznik - im większy / tym wygodniejszy. Schody powinny spełniać warunek 2h+s=60-65cm ( h-wysokość stopnia / s-szerokość ). Jeśli masz wysokość kondyganacji do przeskoczeia 326cm , to wychodzi co najmniej 18 stopni ( po 9 w jednym biegu ) + spocznik. ... no jeszcze mamy wysokość przejścia ... To powinno być uzgadniane z projektantem !!! Powodzenia Edytowane 13 Października 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PandaWielka 13.10.2015 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Dzięki za wyczerpującą odpowiedz. O ludzie, to wychodzi mi 342cm (gdy szerokość stopnia 28cm). To prawie metr dłuższe niż w projekcie. Gdy schody się wydłużą o metr dom zwiększy się o 10 metrów na parterze i tyle samo na górze. ja już jestem na styk z dopuszczalna powierzchnia w mpzp. Pewnie dlatego projektant zaprojektował schody zabiegowe. jednak ja mam dzieci i myślę, ze takie będą dla nas niefunkcjonalne ;/// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.10.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 ... myślę, że można zaprojektować wygodne schody w istniejącym obrysie budynku - zmieniając .... duuuużo, ale zawsze warto powalczyć o wygodną, funkcjonalną przestrzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.10.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Pokaż drugą kondygnacje, ta koncepcja strasznie jakaś taka jakby na hali produkcyjnej wzorowana drzwi w rzędzie -ciach- ciach-ciach, salon kuchnia -produkcja i komin w postaci klatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.10.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 - ciach- ciach-ciach :) - dajmy projektantowi się wykazać - w końcu to koncepcja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 13.10.2015 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Jeśli koniecznie muszą być spocznikowe przy tych wymiarachto ja to widzę tak:Robimy 18 podniesień,wtedy wysokość stopnia wyniesie 18,1cmTo całkiem przyzwoita wysokośćZamiast jednego spocznika,robimy dwa,czyli duży dzielimy na półPrzy tym układzie schody są również bardzo wygodneDolny bieg do spocznika robimy z ośmiu stopni po 25cmPrzy założeniu że spocznik będzie miał 100cmpierwszy stopień musimy wypuścić w hollHoll ma 200cm,więc jeśli ujmiemy 25cm na stopień,świat się nie zawaliZostanie 175cm na komunikację i jest to naprawdę bardzo przyzwoita szerokośćGórny bieg robimy z siedmiu stopni po 25cmReasumując-dolny bieg 8 stopni po 25cm -dwa spoczniki-górny bieg 7 stopni po 25cmMoże te 25cm to nie jest szczyt marzeń,ale dojdzie nosek 3cm i stopień będzie miał 28cm głębokościCo trzecie,czwarte schody jakie robimy mają właśnie 25-27cm głębokościi 17,5-18,5cm wysokościSą to naprawdę przyzwoite wymiary,jeśli ktoś nie chce,aby schody zajmowały mu pół domu Edytowane 13 Października 2015 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 13.10.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) ... taaaa ... podzielenie spocznika na pół nigdy nie jest szczęśliwe - można jeszcze inaczej i lepiej Edytowane 13 Października 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 13.10.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Jak dla mnie te schody to ani na środku, ani przy ścianie. Moim skromnym zdaniem nie są zbyt szczęśliwie usytuowane. Ale to zawsze kwestia ustaleń, wymagań i oczekiwań Inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PandaWielka 13.10.2015 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) jest to co prawda koncepcja ale bardzo miałam nadzieję, ze już ostateczna Schody nie stoją przy ścianie bo chciałam alternatywne przejście do kuchni (które jest tez garderoba) nie tylko przez salon. "można jeszcze inaczej i lepiej" Łukaszu proszę podpowiedz jeśli masz jakiś pomysł "drzwi w rzędzie -ciach- ciach-ciach" do gabinetu będą szersze drzwi suwane wiec nie jest tak źle komin "klatka" to tylko od kominek. bryła prosta i układ mi się akurat podoba. działka jest płytka dlatego bryła nie jest bardzo rzeźbiona (wystające do przodu garaże itp.) tylko te schody... chce wygodne schody, piętro jest pełnowymiarowe, fajne pokoje, nie chce wchodzić tam jak po drabinie ;/ Czy schody zabiegowe zawsze są złe? poniżej rzut pietra; Edytowane 13 Października 2015 przez PandaWielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.10.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 "można jeszcze inaczej i lepiej" Łukaszu proszę podpowiedz jeśli masz jakiś pomysł .... - nie miej mi proszę tego za złe, ale na FM nie projektuję ! ponieważ się z tego utrzymuję ( pisząc wprost )- mogę zwrócić uwagę na jakieś błędy projektowe, funkcjonalne ... napisać np. jakie parametry powinny być zachowane by np. schody były wygodne, ale każda taka przykładowa zmiana ( na FM lub nie ) wewnątrz obiektu powoduje inne zmiany, które mogą być bardziej lub mniej szczęśliwe.- zasadę mam prostą - jak coś nie wychodzi, należy wykasować wszystko i zacząć od nowa.- Twoja koncepcja nie jest zła ! , ale wymaga dużego dopracowania zwłaszcza pod kątem funkcjonalnym i korespondencji budynku z otoczeniem. Podoba mi się np. konsekwencja budowy formy architektonicznej w oparciu o okna narożne, natomiast ( np. ) z drugiej strony dziwi mnie ustawienie wanny w takim szklanym narożniku, która dodatkowo blokuje dostęp do dachu nad garażem, który mógłby być dobrym tarasem użytkowym, itd, itd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PandaWielka 14.10.2015 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) Łukaszu - oczywiście rozumiem i bardzo dziękuje za Twoje opinie! Ile najdłużej trwało u Ciebie projektowanie domu? ja się boje, że architekt będzie mnie miał powoli dość Bardzo długo to się ciągnie, architekt przekroczył pierwotnym projektem dopuszczalna powierzchnie zabudowy (na co z reszta ja zwróciłam uwagę) i teraz tak ciułamy bo każda mała zmiana pociąga za sobą następne... i ta nieszczęsna powierzchnia zabudowy nas ogranicza... Dom w tym układzie gdzie kuchnia jest otwarta a jednak nie całkowicie widoczna z salonu. gabinet w którym pracując widzę rodzinę- to wszystko były moje wytyczne i dom odzwierciedla moje marzenia. Nie chciałabym zmieniać tej strefy. dodatkowo mieliśmy ciężką działkę bo małą, płytka i szeroką (27x24m)- dlatego te okna narożne- widok na najdłuższe linie widokowe działki. Wyobrażam sobie ze stojąc w salonie widzę działkę prawie z każdej strony; i za i przed domem - przez te okna w kuchni. to wszystko jest super. tylko te schody zabiegowe strasznie mi nie pasują... Wcześniej nawet nie interesowałam tematem bo na rysunku są takie ze spocznikiem. a teraz gdy już wszystko dopracowaliśmy- taki kwiatek. Czy ja mam się znać na wymiarach?? Czuje, że architekt tez się załamie jak zgłoszę mu swoje żale ;/ p.s wyjście na taras planowałam z korytarzyka na pietrze Edytowane 14 Października 2015 przez PandaWielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.10.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 mała zmiana pociąga za sobą następne ... no tak to właśnie jest - w projektowaniu indywidualnym to jest tak, że im dłużej popracujesz nad koncepcją, tym lepszy będzie efekt finalny ( ale to piszę z mojego doświadczenia ) - bilans terenu, analiza WZ / zapisów Planu Miejscowego .... no pewnie, że nie musisz się na tym znać ! natomiast to co każdy Inwestor powinien wiedzieć to określić pewnie swoje potrzeby użytkowe w stosunku do projektowanego obiektu. - poza tym : poprzeczkę zawsze należy stawiać sobie wysoko pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts