robin0-0-7 13.10.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Cześć.chciałbym Was prosić o poradę...Dom wybudowany w porothermu P+W 25 w 2013 roku, w tym roku wykończyliśmy go w środku (tynki, gładzie, płytki, podłogi) poddasze jest ocieplone pianą i wykończone. Niestety nie mam elewacji gdyż ekipa, z która byłem umówiony na realizację opóźnia termin. I teraz zaczyna się problem gdyż producent chemi mówi, iż musi być minimum +5 C przez cały okres schnięcia kleju - w tym roku raczej nierealne. Wykonawca jak to wykonawca - jakoś to będzie. I teraz pytanie czy ryzykować i ocieplać. Czy zostawić dom w spokoju na zimę i mieszkać. Czy w nieocieplonym domu jest ryzyko przemarznięcia tynków lub innych niepożądanych skutków ? W domu mam zamiar grzać całą zimę i utrzymywać temperaturę +20C. Ewentualnie można jakoś zabezpieczyć doraźnie ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.10.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Kary za zasiedlenie budowy się nie obawiasz ? Porotherm nie przemarznie, ale nadproża, wieńce mogą. Przy dużej wilgotności (kuchnia, łazienka) możesz sobie grzybka wychodować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin0-0-7 13.10.2015 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 To co polecasz? Jednak robić elewację ? Ocieplić nadproża i wieniec prowizorycznie ? Z tym zamieszkaniem to siepospieszyłem chodziło mi o ot że dom będzie ogrzewany. Rekuperator powinienem wstawićza jakiś miesiąc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.10.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Jak nie będziesz mieszkał, to nie bedzie wilgoci. Grać możesz do 15-16°C, żeby się komfortowo wykańczało, a rekuperator zadba o prawidłową wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 13.10.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Dopiero masz polowe pazdziernika, możesz śmiało kłaść styropian i zaciągnąć klejem a tynk zostawić na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 18.10.2015 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Ludzie mieszkają w domach nieocieplonych przez długie lata i nic się nie dzieje . Oprócz wyższych rachunków za ogrzewanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.10.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Jak się obawiasz o warstwę kleju to przyklej styro i uszczelnij pianką łączenia. Na wiosnę przeszlifujesz styro i robisz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feniks2012 20.10.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 U mnie dziś zatapiali siatkę na styropianie, więc możesz jeszcze ocieplać. Temperatura w dzień 8-10 stopni, w nocy 5. Sprawna ekipa w 2 tygodnie cały dom Ci ociepli. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin0-0-7 21.10.2015 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 A czy ktos może powiedziećczy jeśli zostawię nieocieplony to poza wyższymi rachunkami coś mi grozi ? Skłąniam siędo ocieplenia na wiosnę na spokojnie a nie teraz na wariata.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 21.10.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Jak by była mroźna zima i bedziesz słabo grzał to w ścianach łązienki czy kuchni może wejść grzybek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin0-0-7 22.10.2015 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) a jak będę grzał tak na +20 w domu ? to będzie ok? Jednak nie mam zamoiaru mieszkać . Edytowane 22 Października 2015 przez robin0-0-7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 29.10.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Jak nie masz zamiaru mieszkać to po co ogrzewać ? Wiesz jakie rachunki będą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robin0-0-7 30.10.2015 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 No a tynki w środku ? Podłogi drewniane, schody, drzwi ? Wszystko jest gotowe ... nie ma tylko elewacji i nie chce aby zimno zniszczyło całę wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts