andrzej_waw 14.10.2015 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 te dwa odpowietrzniki dotycza rozdzielacza obok, ktory jest tylko na grzejnikinie jest on połączony z rozdzielaczem na podłogówke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_waw 14.10.2015 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 odpowietrzniki sa na rozdzielaczu osobnym, obok ktory dotyczy tylko grzejnikow nie mam takich na rozdzielaczu na podlogowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 14.10.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Absolutnie na razie nic nie zmieniaj - skoro grzało i było ciepło w domu to znaczy że wszystko było OK. Jak już ktoś wcześniej zauważył dobrze wykonana i zaprojektowana podłogówka nie może być gorąca. Mówisz że nagrzewa Ci się tylko dolna belka. A czy jak włączysz pompę układu mieszającego to przepływomierze cos wskazują?Dla mnie wygląda to na awarie pompy w układzie mieszającym. Posłuchaj czy pompa chodzi, obserwuj przepływomierze czy jest przepływ. Apropo przy odpowietrzeniu pompy po odkręceniu śruby woda powinna płynąć małym strumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_waw 15.10.2015 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 KAN-therm dzieki wielkie za konkretna odpowiedz Dzis bede odpowietrzal pompe, tzn tak aby strumien wody ciekl, a nie kapal Tak, nagrzewa mi sie najpierw dolna belka (czyli niby powrot z rur z ogrzewania podlogowego) a przeciez zasilanie ma isc najpierw na gorna belke. I co jeszcze przeplywomierze (rozumiem ze to te male szklane ze sprezynka) w ogole NIE reaguja przy odkrecaniu lub przykrecaniu ich. Jezeli chodzi o awarie pompy, to nawet jezeli pompa nie działa to pompa z pieca gazowego powinna pchnąć cieplo chociazby do rodzielacza. Hydraulik nie byl przekanany aby zakladac mi tą pompe bo mowil ze z pieca powinno wystarczyc, ale sie uparłem podlogowki mam ok 40mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.10.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 dziekuje o takim obiegu bylem przekonany, tylko jak wlaczylem ogrzewanie to najpierw nagrzewa mi sie dolna belka czyli powrot czy pompe odpowietrza sie odkrecajac srube z przodu ? tak robilem i niby woda ciekla, ale tak kropelka co 2-3 sekundy. Czy ma zupelnie tryskac ? czy odpowietrzajac pompe mam zaknac ktores zawory ? Zacznij od najprostszego. Pompa się błyskawicznie grzeje że aż parzy. To by wskazywało że albo idzie na suchobiegu albo stoi. Zdarza się że po długim postoju kamień zatrzyma wirnik pompy. Trzeba go wtedy pokręcić ręcznie , płaskim najczęściej śrubokrętem przez ten otwór w który jest wkręcona śruba do odpowietrzania. Wkładasz śrubokręt do oporu, powoli nim obracasz aż poczujesz że wpadł w nacięcie na wirniku, wtedy kręcisz wirnikiem. Powinien ruszyć. Wtedy chwilę nim pokręć, potem zakręć z powrotem tą śrubę, pompę na najwyższy bieg na kwadrans. A później już można ustawić bieg pompy według potrzeb.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Hydraulik nie byl przekanany aby zakladac mi tą pompe bo mowil ze z pieca powinno wystarczyc, ale sie uparłem Czyli ten hydraulik nie był aż taki głupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_waw 15.10.2015 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Hydraulik nie był głupi, tylko bardzo malo mi jako laikowi w hydraulice przekazal jak to działa. A ja nie ukrywam ze chce tez u kogo innego sie poradzic, bo denerwujace jest ze mam takie problemy z instalacja, ktora de facto jest nowa tj 1 rok. Poza ta przygoda miałem juz inne, ale juz nie chce do tego wracac, co by nie schodzic z tematu Dzis bede walczyl, dam znac wieczorem czy ruszylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 15.10.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Głupi to sądzi, że ten układ mieszający działałby bez jedynego elementu mieszającego w układzie. Bez tej pompy w podłogówkę szłaby Ci temperatura ustawiona na kotle, tyle że jej przepływ ograniczałby ten termostat na zasilaniu z kotła. Ona ma ciągnąć wodę z zasilania kotła i z powrotu podłogówki, mieszać ją w proporcji ustalonej przez ten termostat z kapilarą i zmieszaną podawać na belkę zasilania podłogówki, nadmiar zwracać powrotem do kotła. Myślę że Twoja pompa stoi. Ciepła woda z kotła ma łatwiej się przebić na belkę powrotu niż przez wirnik pompy na belkę zasilania. Kiedy już dostanie się na belkę powrotu, grzeje kapilarę i zamyka termostat na zasilaniu z kotła. Więc ciepłą masz tylko belkę powrotu. Sprawdź czy pompa chodzi, jeżeli nie spróbuj tak jak pisałem poobracać wirnikiem za pomocą śrubokrętu i powinna ruszyć. Może Ci być niełatwo, bo śruba przez którą powinieneś się dostać do wirnika pompy ( żeby nim ręcznie pokręcić ) chyba w tym wypadku będzie na czole pompy, tym równoległym do ścianki szafki więc miejsca raczej tam wiele nie będzie. Spróbuj sprawdzić czy rzeczywiście tam jest. Jeżeli jest a nie będziesz się mógł do niej dostać, pozakręcaj wszystkie zawory wokół, popuść pompę lekko na śrubunkach i odwróć tym czołem do siebie na tyle, żeby był dostęp. Spróbuj obrócić wirnikiem, jak się uda odwróć pompę z powrotem, dokręć śrubunki i poodkręcaj zawory, uruchom pompę na najwyższym biegu. Jeżeli tej śruby dającej dostęp do wirnika nie ma na czole pompy, to znaczy że trzeba będzie odkręcić jej korpus od głowicy. To są te 4 śruby chyba imbusowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 15.10.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 To ze się uparłeś na drugą pompę to dobrze, błąd w tym że ona w raz z mieszaczem powinna być w kotłowni obok kotła. Ale już tak masz trudno.Zasilanie z twojej instalacji powinno iść na dolną belkę a następnie pompa powinna ją tłoczyć już zmieszaną do górnej belki. U ciebie jest instalacja zapowietrzona. A dlaczego pierwsza nagrzewa się dolna belka? Wszystko wina powietrza. Jak się go pozbędziesz to będziesz miał spokój do następnej zimy albo grzebania w instalacji, bo przy każdym upuszczaniu wody podłogówka się będzie zapowietrzać. Musisz mieć miejsce na odpowietrzniki na belkach rozdzielacza ogrzewania podłogowego. "Hydraulika" za dupę i niech odpowietrza jak mu się nie chciało od razu zrobić jak się należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_waw 15.10.2015 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Awaria naprawiona Dzieki forumowiczom, a zwlaszcza kobra64 i KAN-therm, poprawna diagnoza tzn pompa stała. Udalo mi sie dostac do pompy z boku szafki (naciąłem dziure) , odkreciłem srube do odpowietrzania pompy, na początku woda kapala, jak poruszyłem srubokretem wirnik woda zaczela cieknac malym strumieniem. Wyglada na to jakby cos blokowało wirnik. Wkreciłem z powrotem srube, uruchomiłem i od razu cieplo poszlo na górną belkę, czyli w zasilanie (tak jak powinno byc). Otworzyłem tylko jeden obwód i przeplywomierz na dolnej belce, ten ze sprezynka za chwile "podskoczyl" Swoja droga to chyba odpowietrznik bylby wskazany w tym moim ukladzie, moze załoze po zimie, tylko gdzie ? Dzieki wszystkim za wsparcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 15.10.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Wbrew pozorom układ nie jest zbyt mocno skomplikowany na jaki wygląd, sporo osób ma dość błędne pojęcie na temat zasady jego działania.Generalnie większość (nie obrażając nikogo) myli się co do zasady mieszania, wbrew pozorom za stopień zmieszania (temp. zasilania OP) nie odpowiada zawór termostatyczny z głowicą a zawór powrotny regulacyjny (ten którym woda wraca z układu do kotła). Dławiąc ten zawór zmniejszasz temp. zasilania na OP i odwrotnie odkręcając go zwiększasz temp zasilania OP. Dzieje się tak na skutek zmian masy wody wypływającej z układu z powrotem do kotła i tym samym wpływającej (gorącej) z kotła do układu. Jest to tzw. stałowartościowy układ mieszający, stałowartościowy dlatego że po regulacji tego zaworu strumienie masy wody są stałe, nie zmieniają się w zależności od temp. w domu bądź na zewnątrz - zmieniać je należy ręcznie dławiąc bądź odkręcając ten zawór. Większa bądź mniejsza ilość gorącej wody z kotła miesza się z wodą schłodzoną powracającą z pętli OP dając wymaganą temp. zasilania OP. Zawór termostatyczny z głowicą jest w tym przypadku tylko elementem zabezpieczającym instalację OP przed wtłoczeniem w podłogę max. dopuszczalnej temp. czyli około 55st. C - na głowicy zazwyczaj ustawia się max. temp. ok. 50st. C i tak się zostawia na stałe. Hipotetyczna sytuacja:Temp. z pieca około 50st. C, regulujesz zawór powrotny regulacyjny (przy tej temp. z pieca będzie być może więcej niż połowa otwarty). Ustawiłeś temp zasilania OP na około 35st. C. Gdy przyjdą większe mrozy i kocioł będzie chodzi na krzywej grzewczej zwiększy temp. zasilania z 50 na 60st. C, gdy nie zdławisz przepływu na zaworze regulacyjnym (czyli jak pisałem strumienie są stałe) automatycznie zwiększa ci się temp. zasilania OP bo więcej gorącej wody z kotła zmiesza się z powrotem z pętli OP. Sytuacja jest odwrotna gdy temp. zasilania z pieca spada, wówczas żeby utrzymać temp. zasilania OP na tym samym poziomie musiałbyś zwiększyć przepływ wody na zaworze regulacyjnym - więcej wody wróci do kotła to i więcej wpłynie z kotła do układu. Tak w tym układzie niezbędne są odpowietrzniki, należy zamontować je na końcu belki rozdzielacza górnego i dolnego. Wykręcasz korek z GZ1" a w jego miejsce montujesz trójnik z zaworem spustowym i odpowietrznikiem. W naszym katalogu System KAN-therm Ogrzewanie Podłogowe element występuje pod kodem R5541 - nie potrzebujesz jakichkolwiek uszczelnień, po prostu wkręcasz element w gwint wewnętrzny 1" belki (w miejsce korka). Oczywiście przedtem musisz zrobić miejsce na ten element, tzn. że w twoim przypadku będziesz musiał jakoś rozsunąć rozdzielacze a to może być problematyczne, ale sam pokombinujesz. Miłego użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts