sSiwy12 14.10.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Fakt - dałem ciała, bo nie zwróciłem uwagi na długość tego wyrysowanego garażu. Ale z drugiej strony skąd wiadomo, że to długość a nie szerokość? Nie bardzo wiem z której strony będzie wjazd do tego garażu. A z trzeciej strony - zawsze może udać sie do architekta i powalczyć o odstępstwo od przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.10.2015 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 - odp. jest w Ustawie z dn. 29 sierpnia 2014r. „o charakterystyce energetycznej budynków ” ... Czyli - tak, czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.10.2015 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 NIE " Art. 3.4. Obowiązki, o których mowa w ust. 1 i 2, nie dotyczą budynku:... 5) wolnostojącego o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2 " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.10.2015 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) To jest pierwszy powód.Drugi - to budowa do 35m2 jest w uproszczonym trybie zgłoszeniowym, czyli nie jest potrzebny projekt budowlany (ustawowy), a to powoduje, że nie ma obowiązku wykonania takiej charakterystyki.Trzeci - to fakt, że budynek nie jest ogrzewany, oświetlany, nie posiada wentylacji (WM), bez mediów - to czego niby miałaby ta charakterystyka dotyczyć? Ps. Podstawa prawna jest do bani - pytał o charakterystykę a nie o Świadectwo. Edytowane 14 Października 2015 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.10.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 ... rozpędziłeś się z tym brakiem oświetlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.10.2015 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Raczej nie: Panowie pytanie zakładamy ten garaż jako budynek wolnostojący nieogrzewany nieocieplony bez instalacji elektrycznej ............ No chyba, że oświetlać będzie lampą naftową - to już nie wiem jak zakwalifikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 14.10.2015 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 (edytowane) ... no nie ... jak kto chce ze świeczką chodzić i co z tym wymogiem " elektrycznej instalacji oświetleniowej " w garażu ( !? ) Edytowane 14 Października 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.10.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Trzeci - to fakt, że budynek nie jest ogrzewany, oświetlany, nie posiada wentylacji (WM), bez mediów - to czego niby miałaby ta charakterystyka dotyczyć? . Ale dokładnie poczyniłem taki budynek gospodarczy bez mediów bez grzania bez wentylacji ma pow 63m3 urząd oczekuje "charakterystyki energetycznej" przyznaje zgłupiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 15.10.2015 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 ... dla mnie jest jednoznaczne ( ale zaczynam się nad tym zastanawiać ), że skoro budynek nie wymaga opracowania Świadectwa Charakterystyki Energetycznej, to i opracowywanie Projektowanej Charakterystyki Energetycznej ( na etapie Projektu ) jest bez sensu, tym bardziej dla budynku posiadającego tylko podstawową instalację elektryczną ( oświetlenie / gniazdka ) i nic poza tym.- a wg Ustawy o charakterystyce energetycznej budynków zwolnione z obowiązku ( opracowania Świadectwa) są obiekty :1) podlegającego ochronie na podstawie przepisów o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami;2) używanego jako miejsce kultu i do działalności religijnej;3) przemysłowego oraz gospodarczego niewyposażonych w instalacje zużywające energię, z wyłączeniem instalacji oświetlenia wbudowanego;4) mieszkalnego, przeznaczonego do użytkowania nie dłużej niż 4 miesiące w roku;5) wolnostojącego o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2;6) gospodarstw rolnych o wskaźniku EP określającym roczne obliczeniowe zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną nie wyższym niż 50 kWh/(m2∙rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.10.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 ... dla mnie jest jednoznaczne ( ale zaczynam się nad tym zastanawiać ), że skoro budynek nie wymaga opracowania Świadectwa Charakterystyki Energetycznej, to i opracowywanie Projektowanej Charakterystyki Energetycznej ( na etapie Projektu ) jest bez sensu, ..................... Ale tu jeszcze jest zał.nr.2 Rozporządzenia w sprawie WT......., Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego oraz najważniejsze (dla tego przypadku) PB art.5.7.5). Budynek wybudowany, czyli musiał być zatwierdzony projekt, czyli musiała być charakterystyka, czyli - urzędników wysłać na drzewo, bo ten budynek nie zużywa 50kWh/m2/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.10.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Ale tu jeszcze jest zał.nr.2 Rozporządzenia w sprawie WT......., Rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego oraz najważniejsze (dla tego przypadku) PB art.5.7.5). Budynek wybudowany, czyli musiał być zatwierdzony projekt, czyli musiała być charakterystyka, czyli - urzędników wysłać na drzewo, bo ten budynek nie zużywa 50kWh/m2/rok. Budynek jeszcze nie wybudowany dokumenty złożone w UM , czy PB art 5.7.5 nie jest po ostatniej nowelizacji uchylony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.10.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 ... dla mnie jest jednoznaczne ( ale zaczynam się nad tym zastanawiać ), że skoro budynek nie wymaga opracowania Świadectwa Charakterystyki Energetycznej, to i opracowywanie Projektowanej Charakterystyki Energetycznej ( na etapie Projektu ) jest bez sensu, tym bardziej dla budynku posiadającego tylko podstawową instalację elektryczną ( oświetlenie / gniazdka ) i nic poza tym. - a wg Ustawy o charakterystyce energetycznej budynków zwolnione z obowiązku ( opracowania Świadectwa) są obiekty : 1) podlegającego ochronie na podstawie przepisów o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami; 2) używanego jako miejsce kultu i do działalności religijnej; 3) przemysłowego oraz gospodarczego niewyposażonych w instalacje zużywające energię, z wyłączeniem instalacji oświetlenia wbudowanego; 4) mieszkalnego, przeznaczonego do użytkowania nie dłużej niż 4 miesiące w roku; 5) wolnostojącego o powierzchni użytkowej poniżej 50 m2; 6) gospodarstw rolnych o wskaźniku EP określającym roczne obliczeniowe zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną nie wyższym niż 50 kWh/(m2∙rok). Ten budynek w projekcie nawet nie posiada prądu NIC urząd twierdzi że świadectwa nie potrzeba, ale projektowana charakterystyka tak. Próbuje to odbić tylko po prostu zgubiłem się w tych wersjach PB. Albo ja albo urząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.10.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Ten budynek w projekcie nawet nie posiada prądu NIC urząd twierdzi że świadectwa nie potrzeba, ale projektowana charakterystyka tak. Próbuje to odbić tylko po prostu zgubiłem się w tych wersjach PB. Albo ja albo urząd. Obawiam się, że w tym konkretnym przypadku, do projektu budowlanego musi być dołączona charakterystyka energetyczna, ale uproszczona, ogranicząjaca się tylko do przegród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts