Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki zabudowy mam!!!!!!!!

prusak

Recommended Posts

witaj

gratulacje-WZka to już połowa sukcesu!

gminy mogą się trochę różnić wymaganiami, napiszę ci jak jest u nas:

1/ 4 egz. projektu zaadaptowanego-z planem zagosp. działki

+ w projekcie obowiązkowo instalacje wewn.(wod-kan, gaz, elektr)

2/przyłącza możesz załatwiać razem z domem.....

- 4 egz. projektów przyłączy(woda, gaz-z opinią p/poż,energia,kanal. lub szambo lub oczyszcz.)

- uzgodnienie przyłączy w ZUDP

......lub każde osobno na zgłoszenie(wyj. gaz-chyba pozwolenie)-

-wtedy każde uzgadniane w ZUDP

3/warunki na zjazd z drogi na działkę(to curiosum ponoć w nielicznych gminach jest wymagane)

4/uprawnienia i przynalezność do Izb wszystkich projektantów

to wszystko składasz razem z WZ-ką w starostwie i tam najlepiej pytaj o lokalne fanaberie

powodzenia

po ciezkiej walce mam!!! warunki zabudowy i co dalej? nie chce dac zarobic 5 tys za zalatwienie pozostalych zezwolen!

niech ktos podzieli sie ze mna tym jak zalatwiac dalej?. prusak z olsztyna pozdrawiam

5 tysięcy ???

za jakie formalności???

WZka to pierwsza stacja drogi krzyżowej ...

ale na końcu czeka Cię wniebowstąpienie ... więc warto

• 3 weeks później...
ale to jest straszne, za co oni w urzedzie biora pieniadze, przeciez jak by pracowali z taka wydajnoscia przez jeden miesiac w normalnej firmie to by firmy nie bylo. Wczoraj poszedlem do wojta z pytaniem ile jeszcze trzeba czekac i dostalem odpowiedz ze moze jak bym ladnie poprosil pania ktora za to odpowiada to sie moze cos da zalatwic. Tylko nie rozumiem co oznaczalo ladnie poprosil - czyzby panie w gminie takie zachlanne byly na paczuszke kawy za 5 zł, czy to mialo oznaczac mala kopertke sam nie rozumiem. poza tym przeciez wojt tam jest szefem a mnie odsyla do pracownicy zebym to ja ją prosil, to jest smieszne.

kolumbik,

-wyciągnij sobie mapki z składnicy map

-złóż papiery do wodociągów i kanalizacji

-złóż papierki do gazowni

-złóż papierki do energetyki

-popytaj sąsiadów jakie mieli obwarowania co do odsunięcia się z budynkiem od granic działki a potem poszukaj projektu

NIE PODDAWAJ SIĘ !!!!!!!!!!!!!!!!

Po pierwsze - czy chcesz zacząć budowę w tym roku? Wydaje się, że jest to prawie niemożliwe. Jeżeli w przyszłym roku - to spokojnie zdążysz wszystko załatwić.

1) Czy masz aktualizowane mapki do celów projektowych (bo do warunków zabudowy wystarczają nieaktualne). Jak nie masz - zleć wykonanie.

2) Złoż wnioski w energetyce, gazowni i wodociągach. W wodociągach czeka się około 30 dni, a w energetyce nieco mniej.

3) Szukaj projektu i zleć jego adaptację (chyba, że będzie indywidualny).

4) Zadzwoń do Starostwa wydającego pozwolenia na budowę - jakie kwity będą jeszcze potrzebne. np. decyzja o odrolnieniu, uzgodnienie warunków zjazdu na działkę (lub projekt zjazdu) itp.

5) Prawdopodobnie za miesiąc będziesz mógł złożyć wniosek o pozwolenie na budowę.

Jak dobrze pójdzie za kolejny miesiąc dostaniuesz pozwolenie ...

Chcialbym chociaz fundamenty w tym roku wylac.

mapki wlasnie dzisiaj zamawiam.

przylacza na dzialce mam, tylko nie wiem czy do energetyki i wodociagow mam isc z tymi mapkami czy tylko zlozyc jakis wniosek czy co.

projekt powoli sie adaptuje do mojego widzimisie, tylko ze na razie nawet projektu nie kupilem poniewaz nie wiem co bedzie w warunkach zabudowy.

• 1 month później...

Warunki zabudowy we Wrocławiu:

- zadaszenie istniejącego tarasu - 4,5 miesiąca,

- zmiana sposobu użytkowania podręcznego warsztatu - w trakcie budowy (65,0 m2), na warsztat usługowy - 8 miesięcy i 8 dni,

- podział działki + budynek usługowy (150, m2) - 8,5 miesiąca,

- dom w zabudowie szeregowej - dziesiąty miesiąc.

Wszystkie wnioski miały wymagane załączniki formalne:

mapki, opis i rysunki.

Jedynym tłumaczeniem Urzędu GMINY WROCŁAW jest brak miejscowych planów (WYKONYWANYCH PRZEZ GMINĘ) i uciążiwość przepisów ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu.

• 11 months później...

Witajcie!

mam pytanie o WZ, czytam forum i już sama nie wiem..

Będę wkrótce składać wniosek o WZ, w którym muszę określić min:powierzchnię domu, wysokość w kalenicy, nachylenie dachu, czyli jednym słowem bardzo konkretne informacje, na projekt jeszcze się nie zdecydowałam, bo jak piszecie tu najlepiej zrobić to po uzyskaniu decyzji o WZ, no i mam dylemat co ja mam tam wpisać? - czy tylko jakieś przybliżone dane (nie wiem jeszcze nawet czy to będzie parterówka czy z użytkowym poddaszem, cały czas się zastanawiam) i czy potem nie będzie problemu przy wydaniu pozwolenia na budowę, jeśli się okaże że te dane z mojego wniosku będą odbiegać od kupionego projektu, zaznaczam że pan w gminie który wydaje te papiery jest niezbyt skory do pomocy i na pytania odpowiada wymijająco, a jak chcę potewierdzić coś co powiedział przed chwilą to mówi, że łapię go za słowa itp. Juz teraz po 2 rozmowach wiem , że z nim nie będzie łatwo..więc staram się wyprzedzać trochę bieg wypadków, chociaz wiem że bez niespodzianek się nie obejdzie, aha istotne jest chyba to (o czym pisałam na forum prawo..), ze z braku innych mozliwości czytaj działka rolna bez PZP będę starała sie o WZ na siedlisko, wybacz ze tak długie to wyszło :oops: pzdr