Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie dachu - co pod dachówkę?

karmelowa

Recommended Posts

Hej,

będę adaptować poddasze na cele użytkowe/mieszkalne. Do tej pory poddasze było niezagospodarowane. Jest tylko położona dachówka na drewnianej konstrukcji dachu.

I teraz moje pytanie: Jakie poszczególne elementy powinny iść pod tę dachówkę? Podobno jakaś folia, a dopiero na to wełna lub coś innego? Może ktoś mi napisać, jakie warstwy powinny iść po kolei i w jakie rozwiązanie warto zainwestować? Dodam, że w dachu chcę wstawić okna - ma to jakieś znaczenie?

Hej,

będę adaptować poddasze na cele użytkowe/mieszkalne. Do tej pory poddasze było niezagospodarowane. Jest tylko położona dachówka na drewnianej konstrukcji dachu.

I teraz moje pytanie: Jakie poszczególne elementy powinny iść pod tę dachówkę? Podobno jakaś folia, a dopiero na to wełna lub coś innego? Może ktoś mi napisać, jakie warstwy powinny iść po kolei i w jakie rozwiązanie warto zainwestować? Dodam, że w dachu chcę wstawić okna - ma to jakieś znaczenie?

Żeby to poprawnie wykonać trzeba zdjąć dachówkę i ułożyć krycie wstępne.

Oczywiście znajdą się magicy, którzy Ci to zrobią ale do tej pory nie usłyszałem jak oto ci magicy wyprowadzą skropliny z krycia wstępnego do rynny.

W zależności od wyboru wstępnego krycia (membrana, lub OSB/pełne deskowanie wraz z papa) trochę inaczej układa się wełnę miedzy krokwiami.

Reszta jest tak samo, tj. wełna pod krokwiami, stelaż, folia paroizolacyjna, płyta.

Pozdrawiam

Hej, dziękuję za odpowiedź. Słyszałam, że nie ma konieczności zdejmowania dachówki - że można bez tego położyć folię. Pytanie laika: czym jest krycie wstępne?

W skrócie krycie wstępne to membrana wstępnego krycia, bądź pełne deskowanie lub płyta osb i na to papa, po kontrłatach i łatach idzie krycie docelowe: dachówka, blacha

Ja wiem, że się da i nawet mogę Ci powiedzieć jak, tylko proszę idź teraz do działu dachy i zapytaj co masz z tym fantem zrobić bo planujesz ocieplenie połaci. Wiem co usłyszysz, ale idź sam się przekonaj.

Pozdrawiam

Hej, słuchajcie - po pierwsze: dzięki za odpowiedzi!

Jestem laikiem w tym temacie, a chciałabym temat ogarnąć porządnie. Dom był wybudowany już ładne parę lat temu, teraz bierzemy się za adaptację poddasza. Dzisiaj ma przyjść pierwsza ekipa zobaczyć dach i ocenić zakres prac. Pytam Was tutaj, żeby mieć jakieś pojęcie - fachowcy bywają różni, a mnie zależy na tym, aby było to zrobione w miarę dobrze.

Zeusrulez, piszesz

Ja wiem, że się da i nawet mogę Ci powiedzieć jak
- jeśli możesz, proszę, podziel się swoją wiedzą. W dziale DACHY już czytałam trochę na ten temat, ale nie powiem, żebym była od tego mądrzejsza.

• 8 months później...