Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzupełnianie pustej przestrzeni pomiędzy sufitem a podłogą poddasza - ocieplanie.

Darjusz11

Recommended Posts

Witam,

Szanowni forumowicze, fachowcy i znający się w temacie. Bardzo proszę o pochylenie się nad moim problemem.

Nie znając się na budownictwie przed kupnem domku zamówiłem fachowca, który miał określić stan budynku. Nie spojrzał jednak na przestrzeń pomiędzy podłogą strychu a sufitem pokojów pod nim. Mam niemowlę w jednym z pokoi więc sprawa jest dla mnie pilna, bo już teraz "ciągnie zimno".

Oto film i zdjęcia pokazujące tą przestrzeń. Wymiar od górnej strony podłogi strychu do dolnej części sufitu (tej widzialnej) to 38 cm.

Film http://1drv.ms/1MxlU7j

Zdjęcia http://1drv.ms/1Pe7j2i

Początkowo zamierzałem zastosować piankę PUR otwarto komórkową, jednak skoro przestrzeń jest spora to chyba warto zastanowić się nad styropianem. Sądzę, że będzie to rozwiązanie tańsze, zwłaszcza że planuję ułożyć go sam. Powierzchnia to 50m2

Tu jednak nasuwa się wiele pytań:

1. Jaki styropian oraz jak gruby zastosować?

2. W jaki sposób, w jakim kierunku i na czym go położyć? (jeśli położę na ściankach działowych pokoi, to stracę trochę potencjalnej do wykorzystania wysokości.

3. Czy sufit nida-gips wytrzyma jego ciężar? Zwłaszcza, że planuję owinąć go siatką zbrojoną chroniącą styropian przed myszami (przynajmniej jedna przywędrowała na zimę).

4. Czy mogę przestrzenie pomiędzy styropianem, oraz wokół elementów metalowych widocznych na filmie i zdjęciach popsikać pianką izolacyjną z puszek, dostępną w marketach budowlanych - czy jest może tańsze rozwiązanie?

5. Para przepuszczalność - czy rodzaj styropianu ma w tej kwestii znaczenie oraz czy zastosować folię paraprzepuszczalną?

Cóż, pytań wiele... ale mam nadzieję, że znajdzie się, ktoś kto znajdzie chwilkę i będzie miał chęć podzielić się swoją wiedzą.

Edytowane przez Darjusz11

Dziękuję za odpowiedź

Co do perlitu i ekofibrze, sądzę, że lepsze parametry izolacyjne uzyskam styropianem, dodatkowo będzie to tańsze w perspektywie użytkowania i samej inwestycji. Dodatkowo, w styropianie nie będę miał mostków cieplnych - jakoś nie chce mi się wierzyć, że po prostu rozsypany materiał izolacyjny jest szczelny. No i jeszcze ewentualne myszy.

Sposób układania nie dziwię się że wydał się Tobie niemożliwy, nie napisałem, że podłoga strychu to płyty około 1mx1m poprzykręcane do krokwi. Będę je demontować po kolka sztuk, a następnie systematycznie dokręcał.

Dziękuję za odpowiedź

Co do perlitu i ekofibrze, sądzę, że lepsze parametry izolacyjne uzyskam styropianem, dodatkowo będzie to tańsze w perspektywie użytkowania i samej inwestycji. Dodatkowo, w styropianie nie będę miał mostków cieplnych - jakoś nie chce mi się wierzyć, że po prostu rozsypany materiał izolacyjny jest szczelny. No i jeszcze ewentualne myszy.

Sposób układania nie dziwię się że wydał się Tobie niemożliwy, nie napisałem, że podłoga strychu to płyty około 1mx1m poprzykręcane do krokwi. Będę je demontować po kolka sztuk, a następnie systematycznie dokręcał.

Myslisz ze myszy nie zjedza plyty styropianowej - mniam, mniam.

Nawet jak poodkrecasz plyty osb to bedzie to ciezka praca ze styropianem z tego powodu ze nie jest to otwarta przestrzen, masz tam wieszaki od karton gipsu. Bedziesz to musiał ukladac z malych kawałkow, kupe docinac, wiercic i kląc. I wlasnie w styropianie bedziesz miał mostki bo idealnie tego nie ulozysz w skopmolikowanej i malem przestrzeni. Chyba ze uzyjesz wiecej pianki pistoletowej niz styropianu.

Już łątwiej welne tam ulozysz bo jest elastyczna.

Piana byłaby duzo lepsza. Szybsza - w 1 dzien byloby zrobione tylko musialbys wszystkie osb zdemontowac na raz.

Rozsypywane materialy nie maja mega izolacynosci ale z drugiej strony masz tego 38cm wiec raczej sporo. Sa jeszcze metody wdmuchiwania kulek styropianowych. To bys zrobił .... w 2h. Trzeba by kilka dziur w tym OSB wywiercic tylko.

Reasumujac. Ja styropianem bym to robił w ostatniej kolejnosci.

Dziękuję za odpowiedź

W paru punktach mocno sie mylisz....

Do granulatu (szczególnie celulozy) mysz Ci nie wejdzie, gdyż ten nie pozwala na zrobienie korytarzy/jam, a styropian wręcz przeciwnie. Nie myśl, że ominięcie styropianu siatka coś pomoże - to praktycznie niemożliwe, aby zamknąć dostęp do KAŻDEJ płyty z KAŻDEJ strony.

A wystarczy jeden słaby punkt, jedna mysz i..... Po szczelności.

Dobrze wdmuchniety granulat wypełnia każdą szczelinę i ogranicza ruch powietrza.

Od góry możesz to sobie przykryć membraną paroprzepuszczalna, aby już całkiem zminimalizować ruch powietrza.

Edytowane przez fotohobby

Dziękuję za odpowiedź

Witam,

pisząc to, że nie wyobrażam sobie Ciebie układającego tam styropian nie miałem na myśli nic złego.

Myślałem o tym, że ciężko jest ułożyć szczelnie styropian na ścianie a co dopiero w Twojej sytuacji.

Na ścianie może się uda, może nie. U Ciebie wątpię, jestem raczej przekonany, że nie :(

A tylko szczelne tzn. bez spoin ocieplenie ma sens.

Weź kalkulator i policz co Ci taniej wyjdzie, perlit czy też ekofiber.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Dzieję za udział w temacie i pomoc.

Wczytując się w wasze argumenty decyzja oczywiście mogła być tylko jedna: zrezygnowałem ze styropianu.

Rozpatrywałem perlit, który od razu odrzuciłem z powodu ciężaru i ekofiber.

Niestety według wiedzy jaką zdobyłem ekofiber posiada lambę gorszą niż pianka PUR, a żeby osiągnąć taki współczynnik przenikalności cieplnej U jak w piance czyli przy 18cm pianki - 0,14W/m2K musiałoby go być 35 cm wysokości. Jest to problem u mnie bo o ile wysokość max to 38 to odjąć należy:

- grubość podłogi,

- grubość sufitu

- krokwie

- dodatkowe elementy które obniżają wysokość (widać na dołączonych zdjęciach i filmie)

A to może powodować coś w rodzaju mostków cieplnych lub po prostu nieoptymalne izolowanie.

Tak więc zmierzam w kierunku pianki otwarto komórkowej.

I tu mam kilka pytań:

- czy po wszystkim pokryć ją folią paraprzepuszczalną (czy ona ma również funkcję izolacyjną?)?

- czy rodzaj pianki ma znaczenie? Producenci zachwalają swoje, ale czy różnica ceny w ich piankach jest adekwatna do właściwości izolacyjnych? Czy to tylko opłata za to, że to pianka amerykańska a nie polska?

Oczywiście ciągle jestem otwarty na wszelkie wasze uwagi.

PS

Oczywiście jeśli będę umiał – a sądzę, że to nie filozofia to dodatkowe wieszaki zmontuję.

Liczac szybko, z Twoich wyliczen wychodzi, ze wykonawca aby uzyskac takie U powinien zastosowac piane ZK o λ okolo 0,025 i tak jak piszesz grubosci 18cm. A Ty piszesz o pianie OK, wiec jak to jest ????? Sam to liczyles, czy ktos Ci taka oferte przedstawil ?

A watpie, ze ktos Ci wycenil to na pianie ZK, bo chyba spadlbys z fotela jakbys zobaczyl cene ;)

Pozdrawiam

Liczac szybko, z Twoich wyliczen wychodzi, ze wykonawca aby uzyskac takie U powinien zastosowac piane ZK o λ okolo 0,025 i tak jak piszesz grubosci 18cm. A Ty piszesz o pianie OK, wiec jak to jest ????? Sam to liczyles, czy ktos Ci taka oferte przedstawil ?

A watpie, ze ktos Ci wycenil to na pianie ZK, bo chyba spadlbys z fotela jakbys zobaczyl cene ;)

Pozdrawiam

Liczył mi to producent polskiego ekofibru. poprosiłem go o kalkulacje ilości ekofobru tak aby uzyskać tą sama izolację, co przy 18cm pianki PUR otwarto komórkowej.

Cena wykonania m2 tych 35cm ekofibru i pianki 18cm, jest porównywalna tak na marginesie.

Przecież pianka otwartokomorkowa ma lambdę na poziomie 0.04, co jest porównywalne z celulozą...

Czyżby producent ekofibru tego nie wiedział? A może sam parametr bezwzględny to nie to samo co względny? Zapewne różna jest gęstość układania, że tak to ujmę jednego i drugiego produktu. I może jednak należy się kierować parametrem U?

Liczył mi to producent polskiego ekofibru. poprosiłem go o kalkulacje ilości ekofobru tak aby uzyskać tą sama izolację, co przy 18cm pianki PUR otwarto komórkowej.

Cena wykonania m2 tych 35cm ekofibru i pianki 18cm, jest porównywalna tak na marginesie.

To ja Ci napiszę, że ja nie wiem jak to policzono

piana OK: λ ~` 0,035 - 0,042 W/mK przyjmiemy 0,038 -> R = 0,18/0,038= 4,73 m2K/W -> U=1/4,73 = 0,21 W/m2K

ekofiber λ 0,04W/mK -> R = 0,19/0,04 = 4,75 m2K/W -> U=1/4,75=0,21 W/m2K

Czyli dla mnie przy 19 cm ekofibru uzyskasz takie same U jak przy 18cm piany OK z założoną λ powyżej.

Dla mnie osoba która Ci to wyceniła pobrała dane z piany ZK.

PS. nadmienię Ci, że nie jestem wrogiem pianki, jest to dla mnie bardzo dobry materiał ale nie za te pieniądze . . .

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez

Widać, że podłoga na strychu jest tylko z OSB przykręconego do belek. A więc najprościej jest odkręcić te wkręty i wówczas jest swobodny dostęp do ułożenia ocieplenia. Sugeruję zastosować płyty ze skalnej wełny mineralnej SUPERROCK. Wygodniej je wsuwać pomiędzy belki a ruszt z przykręconymi płyta g-k.

Wdmuchiwanie granulatów to zawsze dyskusja czy dotarł tam gdzie powinien ?! Granulat z wełny skalnej GRANROCK to obciążenie około 30 kg/m3, lambda 0,042 W/mK. Cena cennikowa 100 zł/m3. Jest to materiał niepalny, naturalny, a osiadanie nie więcej niż 5%.

• 2 months później...
A czy ten cały ekofiber sprawdziłby się na poddaszu? Ocieplałem dach 20cm pianki OK. Efekt super, żaden kawałek ciepłego powietrza już mi nie ucieknie, ale nie pomyślałem o akustyce. Tu niestety pojawił się problem ,bo nawet po zamknięciu poddasza płytami G-K słyszę każdy przejeżdżajacy na ulicy rower, co jest dla mnie dosyć irytujące. Między GK a pianką mam od 10-20cm wolnej przestrzeni. Jakie są szanse wygłuszenia dachu poprzez wdmuchiwanie ekofibru bądź czegoś podobnego?