rolnikov 14.10.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Witam,Po długich analizach i zbieraniu wymagań trafiliśmy na projekt Oktawiana autorstwa p.Abramowicza. Niestety nie udało mi się znaleźć w Internecie żadnej relacji inwestorów którzy zdecydowali się na projekt. Ja sam jeszcze go nie kupiłem, ale mocno się do niego przymierzam. Jedna sprawa nie daje mi spać. Wjazd na działkę mam od północy. Działka zadrzewiona więc trochę cienia jest. Zastanawiam się która wersja: podstawowa czy jej lustrzane odbicie będzie korzystniejsza? W wersji podstawowej w miejscu telewizora zrobiłbym duże okno na zachód - ale letnie zachody będzie zasłaniał garaż. W lustrzanym odbiciu po zachodniej stronie wypadnie kuchnia i jadalnia, a salon od pd-wsch. Jakieś porady ? Może ktoś widzi inne mankamenty projektu? http://www.dobredomy.pl/projekt/oktawianIII/ Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 15.10.2015 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Jeśli chodzi o mankamenty projektu, to nic szczególnego nie rzuciło mi się w oczy. Gdybyś miał wjazd od wschodu, ten dom byłby świetnym wyborem To co bym zmieniła: - zmniejszyłabym przeszklenie w głównej sypialni, bo to w końcu strona północna (zysków słonecznych brak, za to straty duże), a do tego wjazdowa (nie wiem jak daleko masz do ulicy). - przeszklenie w pokoju na dole bym przeniosła na drugą ścianę, a w jego miejscu byłoby drewno elewacyjne. - kominy na dachu wyglądają dosyć brzydko - przynajmniej jak dla mnie, zwolenniczki sytowania kominów jak najbliżej kalenicy (wtedy nie są takie wielkie). Ten od kominka można by nieco przesunąć, albo umieścić go nawet nad paleniskiem, co do drugiego to nie wiem czym będziesz ten dom ogrzewał. Kominki wentylacyjne z kuchni i łazienek można by zlikwidować tylko wtedy, gdy zamieni się wentylację grawitacyjną na mechaniczną nawiewno-wywiewną (najlepiej z reku). - przydała by się likwidacja małego szkiełka przy tarasie pomiędzy salonem i jadalnią, które nieczemu nie służy, a utrudnia budowę i generuje koszty: Edytowane 15 Października 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rolnikov 15.10.2015 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 moniss, wielkie dzięki za uwagi. 1. Na górze i tak byśmy chcieli zrobić 4 sypialnie. sypialnia rodziców od południa 2. Przeszklenie w gabinecie - też myśleliśmi o dodaniu okna od wschodu. Niestety aby wszystko się zgadzało to okno powinno być od samej podłogi do sufitu. Front może niesymterycznie wyglądać bez chociaż małego przeszklenia w gabinecie - szczegół. 3. Z kominkiem mamy w ogóle problem bo chcielibyśmy go przestawić w inne miejsce ale nie bardzo jest gdzie. Też zwracamy uwagę na to aby nie wystawał zbyt mocno z dachu. Kombinowaliśmy aby pośrodku ściany szczytowej zamiast okna zrobić ścianę z kominkiem i TV. 4. Małe szkiełko oczywiście do likwidacji z wiadomych względów. Dodatkowo planujemy wydłużyć nieco salon, i w miejscu telewizora wstawić kolejne okno na zachów. Ale to musimy jeszcze skonsultować z arch. Też jestem zdania że idealna działka ma wjazd od wschodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 15.10.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Jeśli pociągniecie drewno z elewacji frontowej aż do końca okna gabinetu, to będzie wyglądało, jakby tak miało być A przeszklenie gabinetowe byłoby na wschodzie i oczywiscie od samej podłogi - tak jak w kuchni. A z kuchni oczywiście wyjście na taras. Jeśli potrzebujecie 4 sypialnie, to tak zróbcie, jeśli jednak nie jest to konieczością, to jednak bym zostawiła główną sypialnię z własną łazienką i kącikiem garderobianym, bo jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts