Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubość podłogi na gruncie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie tak miałem jak Ty. 5 cm styropianu, potem wylewka zbrojona 5 cm i na to na Atlasie terakota. Mam tak zrobione w firmie w częsci socjalno-biurowo-magazynowej. Zrobiłem to 4 lata temu i jak do tej pory wszystko jest oki.

Aha. Ten styropian był twardy, taki do posadzek. M 20, czy 25. Tutaj nie pamietam, ale był twardszy niż ten na ściany. I jeszcze jedno. Beton był robiony w betoniarce. Jako kruszywo był piasek, taki trochę grubszy, ale siany, płukany, ze żwirowni. Na betoniarkę dawałem worek cementu (50kg). I tutaj zrobiłem błąd. Należało dać go z 10 kg na betoniarkę więcej. Betoniarka 150 litrów. Ale wybrnąłem z tego tak, że przed kładzeniem terakoty pomalowałem to dwa razy unigruntem atlasu. Czym niestety kruszywo drobniejsze, tym więcej trzeba cementu.

Ogarneły mnie watpliwości jaka ma byc optymalna grubośc podłgo na gruncie. Chudy beton ma u mnie 10 cm. Kwestia otwarta jaka ma być grubość styropianu i wylewki cz 5 cm styropanu i 5 cm wylewki wystarczy?

optymalna grubość podłoża na gruncie to 18 cm

czyli 2 x styropian 5cm i jastrych 8 cm

lecz gdy nie ma innej możliwości minimalna warstwa styropianu to 5 cm i 5 cm jastrychu

poniżej 5 cm styropian nie uchroni od przenikania chłodu z gruntu a powyżej 10 cm wcale lepiej nie izoluje

proszę pamiętać o odpowiedniej grubości jastrychu na styropianie czyli im grubszy styropian tym grubsza warstwa jastrychu

Janzar mam do ciebie pytanie.

Zagruntowałem chudziaka dysperbitem i na to właśnie gościu kładzie papę termozgrzewalną. W poniedziałek skończy i położy folię. był też hydraulik i powiedział mi, że będzie szło dużo rur w podłodze i tak się zastanawiam czy nie dać zamiast styropianu keramzytu bo będe musiał ciąć styropian na rury ( podejrzewam, że powstaną mostki termiczne a może się mylę?) - gr. max. styropianu to 8cm. Gość który będzie robił wylewkę z mixera nigdy nie robił tego na keramzycie i mnie zbija z tematu na korzyść styropianu. Moje pytanie: czy robiłeś wylewkę na keramzyt i jak się to robi bo ja nie mam pojęcia.

Janzar mam do ciebie pytanie.

Zagruntowałem chudziaka dysperbitem i na to właśnie gościu kładzie papę termozgrzewalną. W poniedziałek skończy i położy folię. był też hydraulik i powiedział mi, że będzie szło dużo rur w podłodze i tak się zastanawiam czy nie dać zamiast styropianu keramzytu bo będe musiał ciąć styropian na rury ( podejrzewam, że powstaną mostki termiczne a może się mylę?) - gr. max. styropianu to 8cm. Gość który będzie robił wylewkę z mixera nigdy nie robił tego na keramzycie i mnie zbija z tematu na korzyść styropianu. Moje pytanie: czy robiłeś wylewkę na keramzyt i jak się to robi bo ja nie mam pojęcia.

odpowiem po koleji

****dysperbit tak lecz niekoniecznie,papa jest izolacją przeciwwilgociową

****papa termo na zakład zgrzewana czyli zużycie od 1,20 do 1,30 zakład też na sciany ok 8 cm

****folia budowl. 0,15 lub 0,20 jako dystans miedzy papą i styropianem

****styropian należy dać w dwóch warstwach np.5 i 3 cm z przesunięciem

****folia na styropian jako warstwa poślizgowa

keramzyt jest droższy od jastrychu cementowego na styropianie

i trudniejszy w obróbce przy uzyskaniu wymaganej gładzi i rowności podłoża

minimalna grubość jastrychu to 6 cm z włóknem polipropylenowym w twoim przypadku

plastyfikator do jastrychu to juz standard

pozdrawiam Jan Zaremba

Janzarowi chodziło raczej o to, że powyżej 10cm styropianu dokładanie kolejnych centymetrów praktycznie niewiele już zmienia, poza tym, że podwyższa koszt całej operacji.

Ja położyłem 14 dlatego, że jednak daje coś. Z moich obliczeń wyszło, że dodatkowe 4 cm to koszt 955 zł, a roczne oszczędności na ogrzewaniu to 280 zł.