KrzysiekMarusza 13.07.2004 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 No tak Jezier, ale ty prądem grzejesz ... Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 13.07.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Janzar jeszcze jedno pytanie. Przywieżli mi pod podłogówkę styropian - 3,5 cm z takimi wypustkami u góry. w sklepach widziałem styropian do podłogówki z folią aluminiową od spodu, czy jest on lepszy od zwykłego? jeszcze jedno, majster chce kłaść 2x2 cm + 3,5 tego do podłogówki a ja mu zaproponowałem 4cm +3,5 a on nie chce się zgodzić, jest jakaś różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.07.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Krzysiek. Nie tylko prąd jest drogi w eksploatacji. Większość forumowiczów jednak nie oblicza ile cm styropianu włożyć tylko słucha m.in. takich opinii, że więcej niż 5 czy 10 to nic nie daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 14.07.2004 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Zgoda Jezier - masz rację. Mało kto potrafi i chce policzyć co mu sie naprawde opłaci (nawet w przyblizeniu). Natomiast pewnie sie ze mnązgodzisz, że tym grubsze ocieplenie opłaca sie dać (bo się zwróci w sensownym czasie) im droższe medium grzejne hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 14.07.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Jasne, że się z tobą zgodzę co do wpływu ceny medium na grubość izolacji. Oczekiwałbym tylko aby osoby, które uważają się za specjalistów w danej dziedzinie, zastanowiły się nad tym co piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 15.07.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Amen pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 15.07.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Janzar jeszcze jedno pytanie. Przywieżli mi pod podłogówkę styropian - 3,5 cm z takimi wypustkami u góry. w sklepach widziałem styropian do podłogówki z folią aluminiową od spodu, czy jest on lepszy od zwykłego? jeszcze jedno, majster chce kłaść 2x2 cm + 3,5 tego do podłogówki a ja mu zaproponowałem 4cm +3,5 a on nie chce się zgodzić, jest jakaś różnica? nie można kłaśc styropianu w 3 warstwach czyli 4cm i 3cm z ekranem pozdrawiam janzar [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 15.07.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 No dobra każdy już w jakiej to kolejności się układa ale ja za to po długich przemyśleniach wpadłem na taki pomysł z podłogą an gruncie. Kolejność od dołu:- folia budowlana,- styropian 6 cm,- beton B15 z gruchy ok 10 cm zbrojony siatką z prętów fi 3 z oczkami 15 x15 cm a pod ściankami działowymi, komi nkiem i przyszłym akwarium podwójnie,- folia budowlana,- legary 4 x 6 cm z podkładkami i pomiędzy nimi wełna 6 cm,- dechy sosnowe. Co wy na to? Przecież grunt będzie miał cały rok taką samą temperaturę (około 5 st C) i dlaczego ma chłodzić i w moim przypadku i w Waszych wylewkę. Przy takim rozmieszczeniu styropianu odizoluję posadzkę od zimnego gruntu. Ale kolejne pytanie to czy jakoś nie zabezpieczyć tego styropiany przed osiadaniem "i tak zagęszczonego gruntu"? Jak to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 15.07.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Z punktu widzenia wymagań to konstrykcja podłogi na gruncie przewidziana w twoim projekcie spełna je. Wymagany jest opór cieplny podłogi na gruncie nie mniejszy niż Rt=1.5 m2K/W. 5cm styropianu to już 1.25 m2K/W, a do tego jeszcze chudziak, wylewka i opór gruntu przyległego. Jeżeli planujesz ogrzewanie podłogowe to zalecane jest min. 8 cm styropianu FS20. Przez podłogi tracone jest nie więcej niż 10% ciepła, z punktu widzenia strat cieplnych nie ma co przesadzać z grubością izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 15.07.2004 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Dopiero teraz mogłem wpać na forum. Dziękuje za szystkie wypowiedzi. A tak na marginesie miedzy chudy beton a styropian dawac papę czy folie. Czy to bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greku 15.07.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Dlaczego? Janzer, wyjaśni mi bo jutro zaczynają kłaść styropian. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.07.2004 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Krzysiek. Nie tylko prąd jest drogi w eksploatacji. Większość forumowiczów jednak nie oblicza ile cm styropianu włożyć tylko słucha m.in. takich opinii, że więcej niż 5 czy 10 to nic nie daje. a ja policzyłem i to dokładnie, zainwestowałem w 16 cm styropianu ( 2x8 ). przez forum przewinęło się już kilka takich dyskusji, w jednych wątkach zakrzyczeli innych zwolennicy 5-8 cm, w innych przewazali ci co dali więcej. mnie przekonało jedno stwierdzienie ; prawdopodobnie nigdy w życiu tego już nie zmienię ! Stąd wyszedłem z założenia, że trzeba zrobić dobrze. Jak ocieplałem dom kilka dobrych lat temu, w którym obecnie mieszkam styropianem frezowanym 10 cm, to patrzyli na mnie jak na wariata, a teraz jak jest norma ? Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 16.07.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Dlaczego? Janzer, wyjaśni mi bo jutro zaczynają kłaść styropian. Pozdrowionka. dlatego że stryopian ma swój stopien ugięcia określany jako ok. 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 09.08.2004 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2004 Czołem fachowcy!Napiszcie proszę jaki powinien być układ warstw przy zastosowaniu keramzytu luzem zamiast styropianu do ocieplenia podłogi na gruncie.Kolejność i grubość każdej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 10.08.2004 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 dlatego że stryopian ma swój stopien ugięcia określany jako ok. 10%Zadalem kiedyś pytanie. Czy jeśli mam dobrze zagęszczony piasek i daję 15cm styropianu( bo ogrzewanie podlogowe) to mogę dać grubszą wylewkę zbrojoną i nie dawać chudziaka?. odpowiedziano mi że nie bo piasek będzie siadać ale przecież styropian tez siada a wylewka ma na to konto być grubsza. Kiedyś dawano tylko chudziak bo cement był drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arko 10.08.2004 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2004 Witam U mnie jest takChudziak 8-10 cm lany na zagęszczonym czasowo piachuNa chudziak poszła gruba folia czarna10 cm styropianu FS 20wylewka zbrojona siatką metalową zacierana do równości z odpowiernio położaoną taśmą dylatacyjnąJast jak najbardziej OKCzytałem jakiś artykuł o domu energooszczędnym i tak specjaliści wypowiadali się o grubości styropianu pod wylewą - wyszło im 20cm - osobiście uważam to za zbędny wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkiewicz73 11.10.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Dzieńdobrywieczór A może być tak ? Dom jest stary, stuletni. Fundamenty zasypane utwardzonym gruntem (piach, wapno ( ?), kamienie wapienne, pewnie jakiś gruz). Wywaliłem stare, całkiem zakorniczone i zjedzone legary oraz wypełnienie spomiędzy nich. Teraz mam wspomniany grunt i pytanie. Jest sucho. Czy zamiast papy termozgrzewalnej dać pokład keramzytu, na niego chuda wylewka i terakota. Jeśłi tak, to czy jeszcze warto dać folię ? Kolega siedzący w branży zwykł omijać kwestię styropianu, gdyż jak twierdzi, myszy uwielbiaja z niego robić gniazda, zaś wełny nie ruszą. pozdrawiam ! Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 11.10.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 przepraszam że się wtrącę czy chudziak na gruncie (na zagęszczonym piachu) należy zbroić? Bo u mnie w projekcie tego nie ma - jest tylko podkład betonowy 10 cm i zgłupiałam... trochę początkujący budowlniec samouk ze mnie i nie mam zdania na ten temat Może choć pod kominek powinno to być zazbrojone bo ściany nośne i schody będą miały swoje fundamenty... [HELP] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.10.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 przepraszam że się wtrącę czy chudziak na gruncie (na zagęszczonym piachu) należy zbroić? Bo u mnie w projekcie tego nie ma - jest tylko podkład betonowy 10 cm i zgłupiałam... trochę początkujący budowlniec samouk ze mnie i nie mam zdania na ten temat Może choć pod kominek powinno to być zazbrojone bo ściany nośne i schody będą miały swoje fundamenty... [HELP] Nie zbroi się. Jak ktoś twierdzi inaczej - gumowym młotkiem go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 11.10.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 to się uspokoiłam dzięki żona WojtekS-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts