Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka grubość podłogi na gruncie?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Janzar jeszcze jedno pytanie. Przywieżli mi pod podłogówkę styropian - 3,5 cm z takimi wypustkami u góry. w sklepach widziałem styropian do podłogówki z folią aluminiową od spodu, czy jest on lepszy od zwykłego? jeszcze jedno, majster chce kłaść 2x2 cm + 3,5 tego do podłogówki a ja mu zaproponowałem 4cm +3,5 a on nie chce się zgodzić, jest jakaś różnica?

Janzar jeszcze jedno pytanie. Przywieżli mi pod podłogówkę styropian - 3,5 cm z takimi wypustkami u góry. w sklepach widziałem styropian do podłogówki z folią aluminiową od spodu, czy jest on lepszy od zwykłego? jeszcze jedno, majster chce kłaść 2x2 cm + 3,5 tego do podłogówki a ja mu zaproponowałem 4cm +3,5 a on nie chce się zgodzić, jest jakaś różnica?

nie można kłaśc styropianu w 3 warstwach czyli 4cm i 3cm z ekranem pozdrawiam janzar

[/img]

No dobra każdy już w jakiej to kolejności się układa ale ja za to po długich przemyśleniach wpadłem na taki pomysł z podłogą an gruncie.

Kolejność od dołu:

- folia budowlana,

- styropian 6 cm,

- beton B15 z gruchy ok 10 cm zbrojony siatką z prętów fi 3 z oczkami 15 x15 cm a pod ściankami działowymi, komi nkiem i przyszłym akwarium podwójnie,

- folia budowlana,

- legary 4 x 6 cm z podkładkami i pomiędzy nimi wełna 6 cm,

- dechy sosnowe.

Co wy na to? Przecież grunt będzie miał cały rok taką samą temperaturę (około 5 st C) i dlaczego ma chłodzić i w moim przypadku i w Waszych wylewkę. Przy takim rozmieszczeniu styropianu odizoluję posadzkę od zimnego gruntu.

Ale kolejne pytanie to czy jakoś nie zabezpieczyć tego styropiany przed osiadaniem "i tak zagęszczonego gruntu"? Jak to zrobić?

Z punktu widzenia wymagań to konstrykcja podłogi na gruncie przewidziana w twoim projekcie spełna je. Wymagany jest opór cieplny podłogi na gruncie nie mniejszy niż Rt=1.5 m2K/W. 5cm styropianu to już 1.25 m2K/W, a do tego jeszcze chudziak, wylewka i opór gruntu przyległego. Jeżeli planujesz ogrzewanie podłogowe to zalecane jest min. 8 cm styropianu FS20. Przez podłogi tracone jest nie więcej niż 10% ciepła, z punktu widzenia strat cieplnych nie ma co przesadzać z grubością izolacji.

Krzysiek. Nie tylko prąd jest drogi w eksploatacji. Większość forumowiczów jednak nie oblicza ile cm styropianu włożyć tylko słucha m.in. takich opinii, że więcej niż 5 czy 10 to nic nie daje.

a ja policzyłem i to dokładnie,

zainwestowałem w 16 cm styropianu ( 2x8 ).

przez forum przewinęło się już kilka takich dyskusji, w jednych wątkach zakrzyczeli innych zwolennicy 5-8 cm, w innych przewazali ci co dali więcej.

mnie przekonało jedno stwierdzienie ;

prawdopodobnie nigdy w życiu tego już nie zmienię !

Stąd wyszedłem z założenia, że trzeba zrobić dobrze.

Jak ocieplałem dom kilka dobrych lat temu, w którym obecnie mieszkam styropianem frezowanym 10 cm, to patrzyli na mnie jak na wariata, a teraz jak jest norma ?

Cz.

• 4 weeks później...

dlatego że stryopian ma swój stopien ugięcia określany jako ok. 10%

Zadalem kiedyś pytanie. Czy jeśli mam dobrze zagęszczony piasek i daję 15cm styropianu( bo ogrzewanie podlogowe) to mogę dać grubszą wylewkę zbrojoną i nie dawać chudziaka?. odpowiedziano mi że nie bo piasek będzie siadać ale przecież styropian tez siada a wylewka ma na to konto być grubsza. Kiedyś dawano tylko chudziak bo cement był drogi.

Witam

U mnie jest tak

Chudziak 8-10 cm lany na zagęszczonym czasowo piachu

Na chudziak poszła gruba folia czarna

10 cm styropianu FS 20

wylewka zbrojona siatką metalową zacierana do równości z odpowiernio położaoną taśmą dylatacyjną

Jast jak najbardziej OK

Czytałem jakiś artykuł o domu energooszczędnym i tak specjaliści wypowiadali się o grubości styropianu pod wylewą - wyszło im 20cm - osobiście uważam to za zbędny wydatek

• 2 years później...

Dzieńdobrywieczór

A może być tak ?

Dom jest stary, stuletni. Fundamenty zasypane utwardzonym gruntem (piach, wapno ( ?), kamienie wapienne, pewnie jakiś gruz). Wywaliłem stare, całkiem zakorniczone i zjedzone legary oraz wypełnienie spomiędzy nich. Teraz mam wspomniany grunt i pytanie.

Jest sucho. Czy zamiast papy termozgrzewalnej dać pokład keramzytu, na niego chuda wylewka i terakota. Jeśłi tak, to czy jeszcze warto dać folię ? Kolega siedzący w branży zwykł omijać kwestię styropianu, gdyż jak twierdzi, myszy uwielbiaja z niego robić gniazda, zaś wełny nie ruszą.

pozdrawiam !

Tomek

przepraszam że się wtrącę

czy chudziak na gruncie (na zagęszczonym piachu) należy zbroić? Bo u mnie w projekcie tego nie ma - jest tylko podkład betonowy 10 cm :o i zgłupiałam...

trochę początkujący budowlniec samouk ze mnie i nie mam zdania na ten temat :-?

Może choć pod kominek powinno to być zazbrojone bo ściany nośne i schody będą miały swoje fundamenty...

[HELP] :wink:

przepraszam że się wtrącę

czy chudziak na gruncie (na zagęszczonym piachu) należy zbroić? Bo u mnie w projekcie tego nie ma - jest tylko podkład betonowy 10 cm :o i zgłupiałam...

trochę początkujący budowlniec samouk ze mnie i nie mam zdania na ten temat :-?

Może choć pod kominek powinno to być zazbrojone bo ściany nośne i schody będą miały swoje fundamenty...

[HELP] :wink:

Nie zbroi się. Jak ktoś twierdzi inaczej - gumowym młotkiem go :wink: