kombiii 14.10.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Proszę o pomoc w następującej kwestii. Domek parterowy z użytkowym poddaszem 95 m kwadratowych. Ogrzewanie gazowe. W tym roku w salonie na dole zainstalowałem piec kominkowy, popularną kozę + zewnętrzny komin dwuścienny.Po rozpaleniu , przyjemne ciepło rozchodzi się po pomieszczeniach na dole (brak drzwi) i ... tu pojawia sie problem. Poddasze zimne jak cholera. Wiodą tam skręcane schody - jest to jedyny otwór, łączący dół z poddaszem. Pewny byłem, że skoro ciepłe powietrze lżejsze jest od zimnego, ciepło będzie również na górze, lecz tak nie jest. Różnica temperatur wynosi nawet 8 stopni (!) Ocieplenie jest zrobione poprawnie. Czy ktoś ma pomysł jak wymusić obieg powietrza, by nie być zmuszonym dogrzewać gazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 15.10.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 ocieplenie jest zrobione poprawnie- tak twierdzisz, ale na to nie wygląda niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombiii 15.10.2015 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Nawet jeśli jest wykonane źle, to dlaczego ciepłe powietrze nie wędruje na poddasze przez otwór klatki schodowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 15.10.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Nawet jeśli jest wykonane źle, to dlaczego ciepłe powietrze nie wędruje na poddasze przez otwór klatki schodowej? mam 2 propozycje rozwiązań: 1. przestaw piec i komin koło schodów, pewnie więcej ciepła pójdzie do góry - nie napisałeś gdzie stoi piec 2. wymień na piec na pellet z możliwością dystrybucji powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.10.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Witam. ... punkt trzeci ... najlepiej jeszcze kup ten piec od udzielającego ostatniej wypowiedzi ... efekt będzie ten sam, ale za to będzdziesz miał nowy piec Powiedz nam jaka jest róznica temperatury pomiędzy dołem a górą ... jeżeli będzie wynosić w granicach 6-8 stopni, to normalne zjawisko. Ale można na to coś poradzić ... zrób drugi otwór pomiędzy parterem a poddaszem użytkowym ... może to być odcięty kanał wentylacyjny, gdzie jego wlot zrobisz przy suficie na parterze, a wylot na piętrze (poddaszu). Nad wylotem ma być odcięcie. Ruszysz tym sposobem ogromne masy powietrza w domu, dotąd nieruchawe za bardzo ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombiii 16.10.2015 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) mam 2 propozycje rozwiązań: 1. przestaw piec i komin koło schodów, pewnie więcej ciepła pójdzie do góry 2. wymień na piec na pellet z możliwością dystrybucji powietrza Rozumiem, ze to żarty. Dopiero co kupiłem kozę kominkową i zamontowałem komin. Jakże mógłbym teraz to przenosić?! Forest-Natura - dzięki za poświęcony czas. Różnica wynosi właśnie około 7 stopni. Nie pojmuję, dlaczego uważasz to za normalne. Twój pomysł odcięcia kanału wentylacyjnego, choć zapewne dobry, w grę nie wchodzi, ponieważ ... w moim domu nie ma kanałów wentylacyjnych nie pytaj dlaczego. Czy jak przekuję dekę nad kozą i zamontuję anemostat, to skutek bedzie podobny? Edytowane 16 Października 2015 przez kombiii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.10.2015 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) Witam.Taka dziura na pewno pomoże. Tylko musi być na tyle duża (co najmniej 120-150 mm, 14x14 / 15x15 lub nawet większa) żeby przyniosło to faktycznie porządany efekt.Ciepło poleci do góry i zacznie wypychać w dół, klatką schodową powietrze zimniejsze, które będąc cięższym, swobodnie się temu zjawisku podda. Zrobisz tym samym naturalną pompę cyrkulacyjną w domu.Róznica temperatur pomiędzy ogrzewanymi i nie ogrzewanymi pomieszczeniami w domu o której piszę, spowodowana jest właśnie brakiem cyrkulacji powietrza pomiędzy kondygnacjami lub pomieszczeniami i wynosi właśnie te 6-8 stopni. Mierzyłem wielokrotnie w przeróżnych domach. Po umożlwieniu przepływu powietrza będzie oscylować w granicach 2-3 stopni. Jeżeli umożliwi się całkiem swobodną cyrkulację (np. domy z antresolami) to róznica temperatur się odwraca - na górze robi się o kilka stopni więcej.Pozdrawiam. Edytowane 16 Października 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 w moim domu nie ma kanałów wentylacyjnych To ja zapytam. Matko jedyna, kto to odebrał????? I wy na prawdę palicie w tym domu kozą????? Ludzie, opanujcie się puki jeszcze czas!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombiii 16.10.2015 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Forest-Natura - Twoje rady są bardzo cenne - skorzystam z nich - dziękuję. Liwko, spokojnie, w oknach na dole są zamontowane nawiewniki, zamontowałem również czujnik czadu. Dodatkowo, gdy koza pracuje, zawsze któreś z okien jest rozszczelnione. Nikt tego nie odebrał, bo to domek letniskowy, rozbudowany na domek mieszkalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 16.10.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Rozszczelnienie okna, nawiewniki; czyli wiemy już którędy świeże powietrze ewentualnie wchodzi. Pozostaje ustalić którędy wychodzi, bo przecież nie masz w domu dużego nadciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.10.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Rozszczelnienie okna, nawiewniki; czyli wiemy już którędy świeże powietrze ewentualnie wchodzi. Pozostaje ustalić którędy wychodzi, bo przecież nie masz w domu dużego nadciśnienia. Kominem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombiii 16.10.2015 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Pozostaje ustalić którędy wychodzi, bo przecież nie masz w domu dużego nadciśnienia. A nie poprzez komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 16.10.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 pewnie, że żart, Forest nie pusz się tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombiii 17.10.2015 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Ostatnie już pytanie, jeśli można, do kolegi Foresta. Czy w sugerowanym otworze w dece, zamontować wentylatorek wyciągowy, czy pozostawić los ciepłego powietrza grawitacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombiii 19.10.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Ponawiam pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts