Ekterion 14.10.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Witajcie Za tydzień mają wchodzić instalatorzy i robić instalację wod-kan, ogrzewanie, elektrykę i tu nasuwa się kilka pytań:-Ogrzewanie ma być kotłem gazowym kondensacyjnym: jednofunkcyjny z zasobnikiem (jaki/ ile litrów?), czy dwu funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem?-Typ ogrzewania: mieszany, czy sama podłogówka (+kaloryfery ręcznikowe w łazienkach?)?-Kominek powietrzny- jakiej mocy?: +Czy powinienem zastosować jakieś dodatkowe rozprowadzenia powietrza, czy turbinę? Co dotyczy domu:-Dom z poddaszem użytkowym (ścianka kolankowa 1m, 5 okien dachowych)-100 mkw powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.10.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Widzę, że tematem zająłeś się last minute.... 1. Kociołek o mocy maksymalnej do 14kW, i jak najmniejszej mocy minimalnej. Jednofunkcyjny, zasobnik zewnętrzny 120-160l2. Podłogówka 100%, do tego drabinka z grzałka w łazience.3. Wkład maks 8kW, DGP możesz sobie zrobić, choć tocgłsne i mało komfortowe. Pomieszczenia na poddaszu powinieneś obskoczyc grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekterion 14.10.2015 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 1. Czy byłbyś w stanie polecić mi jakiś konkretny kocioł? (co do zasobnika zastanawiam się nad Biawarem Quattro 150l)2. Czy nie lepiej zamontować drabinkę w łazienkach podłączonej do obiegu podłogówki (tz. z tą samą temperaturą)?3. DGP działa niezależnie od typu kominka (tz. wkład nie musi być jakoś specjalnie przystosowany)? -Czy DGP jest konieczne jeśli chcę poprowadzić rury i kratek ściennych rozprowadzające ciepłe powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 1. Takie kotły maja m. in Immergas, Buderus, Junkers, Termet. Wybór najbardziej zależy od dostępności serwisantów i ich cen. Ja mam w okolicy trzech, jeden wyrażnie droższy od dwóch pozostałych. Listę punktów serwisowych znajdziesz na www producentów. Warto spojrzeć też na długość gwarancji. 2. Drabinkę możesz podpiąć do instalacji, choć przy temperaturze zasilania podłogówki 27-34°C jej przydatność jest raczej iluzoryczna. Poza tym są okresy, kiedy ogrzewanie nie jeszcze działa, w domu jest 21°C, a w łazience chciałby sie mieć nieco więcej, dlatego grzałka. 3. Powietrze do DGP bierzesz z komory kominka, on nie musi być jakoś specjalnie do tego przystosowany. Drugiej częściej pytania nie zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.10.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 2. Drabinkę możesz podpiąć do instalacji, choć przy temperaturze zasilania podłogówki 27-34°C jej przydatność jest raczej iluzoryczna. Poza tym są okresy, kiedy ogrzewanie nie jeszcze działa, w domu jest 21°C, a w łazience chciałby sie mieć nieco więcej, dlatego grzałka. Nie jest iluzoryczna, dla Tz=35 oC w zaleznosci od wielkosci grzejnka mozemy osiągnąc 100-200 W, a to na ogól wystarcza do uzupełnienia brakującej mocy z podłogówki. Zalecane jest zamontowanie grzałki w tym grzejniku dla okresów przejsciowych gdy nie jest uruchomiona podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Mnie do zagrzania łazienki wystarcza podłogówka, drabinka tyłko do dosuszenia ręczników, ale przy Tz do 30°C to własnie iluzoryczneZważywszy, że sam zawór kątowy, który wizualnie nie szpecił tej drabinki kosztował ponad 100zł, to mógłbym z tego zrezygnować i pozostać przy grzałce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.10.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Mnie do zagrzania łazienki wystarcza podłogówka, drabinka tyłko do dosuszenia ręczników, ale przy Tz do 30°C to własnie iluzoryczne Zważywszy, że sam zawór kątowy, który wizualnie nie szpecił tej drabinki kosztował ponad 100zł, to mógłbym z tego zrezygnować i pozostać przy grzałce. Jezeli straty łazienki wynoszą 300W (dla Tw=24 oC przy temp zewn. -20 oC), a grzejnik daje 100 W (200 W podłogówka) to nie jest iluzoryczne, oczywiscie dla temp. wyzszych bedzie to proporcjonalnie mniej. Zasadnosc czy tez efekty dogrzewu drabinką są uzaleznione od proporcji mocy podłogówki i grzejnika. Nie mozna uogolniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekterion 15.10.2015 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Co do kominka, udało mi się wybrać obrót o 180 stopni, od kominka z płaszczem do kozy: http://jotul.com/pl/produkty/piece/jotul-f-305-b Czy jest możliwość podpięcia drabinki jednocześnie do instalacji i dodać grzałkę? -trzeba do tego jakiś specjalny grzejnik? Chciałem się jeszcze upewnić, czy kocioł jednofunkcyjny o mocy 14 kW na pewno wystarczy do ogrzania tego domu? Z Vaillant są modele (konsultant proponował 206/5): -VC 206/5-5 (Zakres mocy c.o. (przy 50/30ºC) 4,2-21,2 kW Moc maksymalna dla zasobnika c.w.u. 24 kW) -VC 146/5-5 (Zakres mocy c.o. (przy 50/30ºC) 3,3-14,9 kW Moc maksymalna dla zasobnika c.w.u. 16 kW) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekterion 17.10.2015 00:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Ktoś może jeszcze wypowiedzieć sie w kwestii dobrsnia mocy kotła? Coś muszę wybrać i generalnie jestem zainteresowany Vaillantem tylko nie wiem który model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts