Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem ,nie znam się,ale mam takie nieudane rozwiązanie w postaci zasobnika 300L szarej wody.

Dla czego nieudane, masz rozwiązanie, które jest bardzo nie typowe co nie znaczy, że nieudane. Myślę, że jeżeli budując uzyskałeś pokładane nadzieje to wręcz bardzo udane.

Ja przedstawiając swoje rozwiązanie tym bardziej już od kilku lat pracujące miałem na myśli prostotę rozwiązania, bo można to zrobic nie robiąc zbytniej rewolucji w instalacjach i brałem również pod uwagę komercjalne rozwiązanie do wykorzystania praktycznie wszędzie.

• Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyżby? Potrzebuję 100kg/h świeżego powietrza. Podgrzanie tej ilości o 10oC to ok. 6,5kWh/dobę. To jest mniej więcej tyle ile ucieka wraz z szarymi ściekami. Dysponując GWC,masz gotowy produkt nie wymagający obróbki . No i zostaje do dyspozycji 100kg/h powietrza 22oC/40%, z którym można cuda zrobić.W twoim przypadku reku obniży temp. powietrza z 22 do +/- 8oC . Odbierzesz cząstkę energii , a można do 0,1oC i odebrać znacznie więcej .

Rekuperator woda-woda działa cały rok. Twój układ tylko w okresie grzewczym, czyli realizuje to samo co wymiennik powietrze-powietrze.

Ponadto, mimo że na wyrzucie z reku mam 8oC i 95% wilgotności, a ty 22oC i 40% to podłączając pod te powietrze pompę ciepła do cwu COP będzie nieznacznie gorszy od twojego układu.

Podliczając ilość odzyskanej energii w ciągu roku, układ powietrze-powietrze i woda-woda jest znacznie bardziej efektywny.

ps. Do PoŚ-ki temp. ścieków nigdy nie spadła poniżej 5oC

bo nie doświadczyłeś na swojej instalacji "normalnej" zimy.

Doświadczyłem ,,normalnej " zimy i to w pierwszym roku .Śnieg leżał do maja. W rozwiązaniu które preferujesz, odzyskasz może 30% ze ścieków . Obniżając temp. zużytego powietrza, pogarszasz COP PC .

Przeciętny dom z 3-4 sobową rodziną dysponuje odpadową energią +/- 25kWh/dobę.Warto z tego odebrać wszystko a nie tylko małą część.

Doświadczyłem ,,normalnej " zimy i to w pierwszym roku .Śnieg leżał do maja. W rozwiązaniu które preferujesz, odzyskasz może 30% ze ścieków .

Sądzę, że będzie to więcej jak 30%. Liczę na 50+, ale zobaczymy.

Obniżając temp. zużytego powietrza, pogarszasz COP PC .

O ile ? o 0,5 COP'a ? Dalej to jest bardziej efektowne wykorzystanie energii niż u ciebie, bo mam nawiew świeżego powietrza o temperaturze ok. 20oC (u ciebie 15oC) i dalej mam do wykorzystania odzysk ciepła z wody-do wody pracujący cały rok. Odzysk ciepła woda-woda + pompa ciepła do cwu pracująca nawet na powietrzu 8oC podgrzeje wodę taniej, bo podgrzewa ją od wyższej temperatury.

I jeszcze jedno. Ilość powietrza. 100m3/h to za mało dla PC. Przy rekuperatorze możesz pędzić na wyższych obrotach bez dużej straty na sprawności (temperaturowej).

Przeciętny dom z 3-4 sobową rodziną dysponuje odpadową energią +/- 25kWh/dobę.Warto z tego odebrać wszystko a nie tylko małą część.

Ciepło z powietrza odbiorę w 80-90%. Do tego kolejne 50% z wody. Więcej nie chcę, bo chcę zostawić trochę ciepła dla POŚ.

Zapomnij o nawiewie 20oC . 18 jak uzyskasz będziesz bohaterem domu. 100 m3 powietrza o temp. 22oC i wilg. 40 procent to 270m3 i 100% wilgotności .

Właśnie o to chodzi, że z GWC i rekuperatorem jestem w stanie takie parametry osiągnąć, bez zaprzęgania do tego celu ciepła z wody szarej.

Dla temp. 8oC to idealna karma dla PC.Bez defrostu a z max. wykorzystaniem ciepła skraplania.

Otóż to. W pompach ciepła do cwu nie schłodzisz powietrza o więcej jak 10oC. Mają za mały wymiennik.

Wczoraj podłączyłem elektronikę i zakończyłem zabawę po przeróbkach z moim wymiennikiem.

A o to rezultaty:

1 - zimna woda z przyłącza

2 - woda po odbiorze ciepła z szarych ścieków trafiająca do zasobnika

3 - szare ścieki z prysznica

4 - szare ścieki do kanalizacji

Walczyłem ze średnicą rury wymiennika i okazało się całkiem odwrotnie niż zakładałem na początku.

Z podanych temp. można łatwo wyliczyć sprawność tego wymiennika, pozostawiam to wam, ja natomiast cieszę się ilością ciepła zawróconego z powrotem do zasobnika.

Myślę, że uzyskałem zakładany na początku (trzy lata temu ) efekt.

odzysk.jpg

jestes zadowolony?

Nie mam wymiennika, mam tylko jego nazwę ;-)

Planuję natomiast odzyskwę z Dworku Polskiego z izolacją zaleconą przez mwie.

kolektor1- interesuje mnie to opomiarowanie. Jak masz zamontowane czujniki i jakie to są czujniki? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem masz swoją konstrukcję odzyskwy?

Wczoraj podłączyłem elektronikę i zakończyłem zabawę po przeróbkach z moim wymiennikiem.

A o to rezultaty:

1 - zimna woda z przyłącza

2 - woda po odbiorze ciepła z szarych ścieków trafiająca do zasobnika

3 - szare ścieki z prysznica

4 - szare ścieki do kanalizacji

Walczyłem ze średnicą rury wymiennika i okazało się całkiem odwrotnie niż zakładałem na początku.

Z podanych temp. można łatwo wyliczyć sprawność tego wymiennika, pozostawiam to wam, ja natomiast cieszę się ilością ciepła zawróconego z powrotem do zasobnika.

Myślę, że uzyskałem zakładany na początku (trzy lata temu ) efekt.

No to jedziemy :)

Czy mam rozumieć, że 2 to to co się udało odebrać, a 4 to co idzie w kanał?

kolektor1- interesuje mnie to opomiarowanie. Jak masz zamontowane czujniki i jakie to są czujniki? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem masz swoją konstrukcję odzyskwy?

Czujki montowane jak niżej na zdjęciu, natomiast dwa czujniki na rurce wodnej w sposób przylgowy.

Jeżeli chodzi o odzyskwę to próby rozpocząłem wcześniej od nich. W momencie gdy starali się o patent ja wniosłem protest do Urzędu Patentowego, gdzie protest przyjęto i dołączono do dokumentów.

Same czujniki to typowe Dallasy typu DS18b20

czujniki.jpg

To powiedz mi w takim razie, w jakiej temperaturze się kąpiesz?

Przyznam, że przy tym odczycie faktycznie nie mierzyłem temp. wody wypływającej z prysznica, ale wyniki, powtórzę i podam.

Jednak wtedy nie była to największa temp. a lubię się pławić czasami wręcz w gorącej wodzie.

Myślę, ze było gdzieś około 38-39 stopni.

Tutaj trzeba faktycznie już rozpatrywać samą konstrukcje prysznica. W moim przypadku jest to trochę nie korzystne bo cały brodzik jest otoczony ścianami z trzech stron wykafelkowanymi. Z przodu jest szyba szklana A więc dużo ciepła idzie na ogrzanie kafelek stąd ta różnica. Na zdjęciu powyżej widać rurkę doprowadzającą z umywalki gdzie puszczając ciepłą wodę tych strat praktycznie jest niewiele a wyniki są dużo lepsze z uwagi na cieplejszą wodę do odzysku.

Edytowane przez kolektor1

No to dodaj te dwie temperatury i zobacz co ci wyjdzie :)

Nie twierdzę, że to nie działa, ale termometry raczej masz rozjechane. Dobrze by było je skalibrować w wodzie lodowej.

To są czujniki cyfrowe, ich się ie kalibruje one albo wskazują dobrze albo wcale. Natomiast różnice po przecinku są dopuszczalne w zakresie +-0.2. Ale w tym przypadku jakie to ma znaczenie.